≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

10 lucruri care ne ţin departe de visul nostru

Project 365 #200: 190713 The Finishing Line

Image by Pete via Flickr Creative Commons

Cu toţii avem obiective şi aspiraţii. Ne dorim să fim mai buni, mai eficienţi, mai sănătoşi şi încercăm să implementăm obiceiuri menite să ne susţină.

Dar deseori ajungem să nu ne putem schimba în direcţia dorită. Şi nu din cauză că nu am şti ce este de făcut. Internetul este plin de informaţii despre cum putem să arătăm mai bine, să fim mai productivi, mai fericiţi şi să ducem vieţi mai frumoase.

Cu toate acestea, deşi cunoaştem “calea”, nu o urmăm.

Nu reuşim să ne apucăm de sport, nu reuşim să renunţăm la lucruri care ştim că ne dăunează, nu reuşim să ne culcăm mai devreme şi să fim mai matinali.

Pe scurt – nu reuşim să ne mobilizăm în direcţia dorită.

Iată 10 motive pentru care se întâmplă acest lucru.

1. Totul în jurul nostru este la fel


Orice schimbare este dificilă în primă instanţă
şi presupune efort. Noi, oamenii, suntem creaturi ale obiceiurilor. Nu ne simţim bine atunci când confortul nostru este deranjat. Iar o schimbare presupune deranjarea echilibrului deja existent.

Este extrem de dificil să susţinem singuri o schimbare. Avem nevoie de elemente care să ne uşureze tranziţia.

De aceea primul lucru care trebuie schimbat în momentul în care vrem să adoptăm un nou obicei este mediul.

Dacă nu schimbăm nimic în mediu, nu vom putea implementa niciun nou obicei. Am explicat conceptul mai pe larg în acest articol.

Are loc noul obicei în viaţa ta? Ai stabilit ce este necesar să modifici pentru acomodarea schimbării? Ai determinat la ce trebuie să renunţi? Căci da, este obligatoriu să renunţi la ceva. Fiecare lucru are preţul său, tu l-ai stabilit pe al tău?

Studiile au arătat că este mult mai uşor să implementăm un obicei nou atunci când îl legăm de un obicei deja existent. Creierul nostru le poate asocia astfel cu mai mare uşurinţă, făcând schimbarea mai lină.

2. Viziunea noastră nu este suficient de clară şi atractivă


Fără o viziune nu ştim ce ne dorim să obţinem. Putem bâjbâi şi încerca mai multe lucruri, însă câtă vreme nu obţinem claritate în viziunea noastră, nu vom putea fi consecvenţi în ceea ce ne dorim să realizăm.

Viziunea este destinaţia noastră. Nu avem cum să ajungem undeva fără să ne cunoaştem destinaţia în prealabil.

Putem spune că ne dorim schimbări, însă am stat să vizualizăm cum va fi viaţa noastră în momentul în care se vor produce schimbările? Am stat să observăm ce va fi diferit? Poate şi chiar ce nu va mai fi? Ne-am văzut pe noi, în noua versiune şi ne-a plăcut ce am văzut?

Dacă nu, atunci este imposibil să creăm vreun fel de schimbare durabilă.

Avem nevoie de o viziune atractivă. Mai mult chiar, avem nevoie de o viziune care să ne inspire. Explic aici de ce.

O viziune clară şi atractivă ne trage înspre ea în mod automat, fără a fi necesar un efort prea mare din partea noastră. Iar motivaţia de a trece la treabă va veni de la sine.

3. Ne folosim exclusiv de puterea voinţei


Voinţa NU este secretul schimbării.

Indiferent ce am fost învăţaţi să credem, nu putem să avem parte de schimbare sustenabilă în viaţa noastră câtă vreme ne folosim de voinţă.

Voinţa noastră se epuizează pe parcursul unei zile, cu fiecare decizie pe care o avem de luat. Da, inclusiv cea de a alege ce vrem să mâncăm la micul dejun şi cu ce vrem să ne îmbrăcăm. Fiecare decizie ne reduce puterea voinţei. Şi în momentul în care ajungem cu “rezervorul” pe zero, nu ne mai interesează planul nostru măreţ de schimbare.

Voinţa s-ar putea să funcţioneze în momentul în care nu ne mai simţim deloc stresaţi. Dar acest lucru este utopic pentru majoritatea dintre noi, deci nu prea ne putem ajuta de voinţă.

Voinţa este opusul inspiraţiei. Ne obligă să ne “împingem” către obiectivul nostru – fapt care invariabil ne va epuiza pe termen mediu şi lung – în loc să ne “tragă” înspre el – precum face inspiraţia.

Am prezentat o altă perspectivă asupra voinţei în acest articol.

4. Ne este teamă de necunoscut


Să fim sinceri – nu ştim exact ce ne rezervă o schimbare, în special dacă este o schimbare mai amplă. Pot exista elemente pe care nu le-am luat în considerare şi posibile consecinţe pe care nu ne dorim să le suportăm.

Orice schimbare ne va determina să ne concentrăm şi asupra aspectelor negative ale noii situaţii. Şi acest lucru este bun, pentru că ne va ajuta să scoatem la lumină temerile noastre şi să le privim drept în faţă. Chiar sunt pe atât de înfricoşătoare pe cât par?

Dacă ne gândim numai la ce pierdem, nu ne vom simţi în stare să facem schimbări. Vom tânji după confortul situaţiei iniţiale. Câtă vreme ne vom concentra numai asupra preţului pe care îl avem de plătit, nu avem cum să ne motivăm să mergem înainte.

Dar schimbarea poate aduce şi multe câştiguri – poate chiar mai multe decât credeam iniţial.

Ce-ar fi dacă ne-am gândi la toate lucrurile minunate care s-ar putea petrece, în loc să ne batem capul cu ce va merge prost? Dragoş Stoian a scris un articol interesant pe tema aceasta.

5. Nu ne asumăm noua identitate


Nu este suficient să avem o viziune a obiectivului, trebuie să ştim cu exactitate în ce fel ne vom schimba şi ce fel de persoană vom deveni odată cu schimbarea. Şi trebuie să întruchipăm acea identitate înainte de a ne pune pe treabă.

Nu putem slăbi dacă ne considerăm “graşi”.
Nu ne putem trezi de dimineaţă dacă ne considerăm “păsări de noapte”.
Nu ne putem apuca de sport dacă ne credem “comozi”.

Pentru a crea schimbări autentice trebuie să ne schimbăm mai întâi identitatea. Trebuie să încetăm să ne mai spunem “poveşti” care ne ţin blocaţi. Trebuie să schimbăm acele “poveşti” cu unele care ne susţin.

Când ne asumăm din prima noua identitate, fără conflicte interioare, comportamentul necesar vine de la sine. Am scris mai multe despre acest lucru aici.

The defeated selfportrait

Image by Daniel Horacio Agostini via Flickr Creative Commons

6. Lăsăm să treacă prea mult timp până acţionăm


Pe 1 ianuarie sălile de fitness sunt pline de oameni. Pe 3 ianuarie sunt la fel de goale ca de sărbători.

Oamenii care vin pe 1 ianuarie la sală sunt entuziasmaţi. Se gândesc la perspectiva unui nou început. Şi se folosesc de acea energie ca să se pună în mişcare.

Un studiu a arătat că dacă lăsăm să treacă mai mult de 48 de ore fără să acţionăm asupra unei idei, probabilitatea de a mai acţiona scade la zero (exceptând situaţia în care mai intrăm după un timp în contact cu respectiva idee).

Deci dacă nu acţionăm imediat, nu mai acţionăm deloc.

Câţi dintre noi nu au lăsat să treacă în acest fel idei bune pe lângă noi? Şi de câte ori n-am regretat ulterior acest lucru?

O idee este însoţită de entuziasm. Trebuie să ne folosim de acel entuziasm pentru a face un prim pas. Şi apoi energia pe care o obţinem din acel prim pas pentru a-l face şi pe al doilea. Şi în scurt timp vom fi aproape de obiectivul nostru.

7. Încercăm să facem totul deodată


Motivul pentru care pe 3 ianuarie sălile de fitness sunt la fel de goale ca înainte este faptul că majoritatea oamenilor care vin pe 1 ianuarie încearcă să scape într-o zi de tot ce au strâns timp de o lună – sau mai mult.

În momentul în care încercăm să “îngrăşăm porcul în ajun”, nu ajungem să facem nimic de calitate. Ba mai mult, ajungem să fim obosiţi şi copleşiţi şi să renunţăm.

Rezultatele de durată necesită efort de durată. Însă acest efort nu trebuie să fie epuizant. Din contră. Este suficient să facem minimul necesar, atâta vreme cât suntem consecvenţi.

Efortul mic şi susţinut dă întotdeauna roade mai bune decât efortul ocazional şi intens. Şi este mult mai motivant să facem ceva uşor, care ne duce din ce în ce mai aproape de obiectivul pe care ni-l dorim.

8. Ne lăsăm descurajaţi de cei din jur


Lucrul la care se pricep cel mai bine oamenii este să dea sfaturi – pentru alţii.

Ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Însă este o sabie cu două tăişuri. Pentru că fiecare dintre noi are o părere. Dar acele păreri nu coincid întotdeauna.

Şi astfel putem să ne entuziasmăm de o idee, dar să ne lăsăm descurajaţi de cei din jur, care au cele mai bune intenţii pentru noi şi ne sfătuiesc să renunţăm.

Tocmai de aceea este foarte important de la cine primim sfaturi.

Dacă persoanele care ne dau sfaturi au realizat la un moment dat ceea ce ne dorim noi să realizăm, atunci da, putem lua sfaturi de la ele. Dacă sunt doar “experţi” fără experienţă – asemenea microbiştilor care ştiu să joace mai bine decât jucătorii de pe teren – atunci nu merită să le luăm în considerare părerea.

Influenţa celor din jur este foarte puternică, de aceea este important să ne înconjurăm de oameni care fie au experienţa pe care ne-o dorim, fie sunt de partea noastră. Dacă ascultăm de toţi cei care au “cele mai bune intenţii” pentru noi, nu vom ajunge niciodată să ne vedem visul cu ochii.

Şi adevărul este că prea multe vise ajung să piară tocmai din acest motiv. Pentru că dorim să le fim pe plac părinţilor, prietenilor şi tuturor celor dragi nouă, care nu au încredere că putem realiza ceea ce ne propunem. Însă cu toate intenţiile lor bune, ei nu sunt în măsură să dea sfaturi, fără să fie autorităţi în acel domeniu.

9. Petrecem prea mult timp gândindu-ne şi prea puţin timp acţionând


Este frumos să avem o idee
şi să ne gândim la ea, să ne lăsăm cuprinşi de reverie, de entuziasm şi de energie.

Dar la ce ne ajută dacă nu acţionăm?

Cu cât ne gândim mai mult la un lucru, cu atât scad şansele să acţionăm, pentru că ajungem să analizăm toate lucrurile care nu sunt în regulă şi toţi paşii intermediari pe care îi avem de făcut. Şi astfel ajungem să ne descurajăm singuri – fără influenţa altcuiva.

Mintea noastră este foarte precaută. Caută să ne ferească de lucruri neplăcute şi astfel scoate în evidenţă tot ce ar putea să meargă rău, pentru a nu trebui să suporte nişte consecinţe nedorite.

Deşi acest lucru este ne ajută să fim precauţi, ne poate determina şi să abandonăm proiectele mai ambiţioase.

Adevărul este că cele mai multe lucruri negative la care ne gândim nici nu ajung să se petreacă. Şi dacă se petrec, descoperim de fiecare dată că avem mult mai multe resurse decât credeam şi putem să le facem faţă cu mai mare uşurinţă decât ne-am imaginat.

Nu trebuie să cădem în capcana minţii. Cu cât acţionăm mai repede, în paşi mărunţi, cu atât ne cresc şansele de reuşită.

10. Nu suntem suficient de flexibili


Poate că am încercat la un moment dat să realizăm ceva ce ne doream, însă nu a mers. Ce facem? Renunţăm? Sau ne schimbăm strategia?

Flexibilitate înseamnă capacitatea de a ne adapta situaţiei, de a vedea ce funcţionează şi ce nu. Şi în funcţie de context, fie ne schimbăm viziunea (dacă este nerealistă), fie ne schimbăm abordarea (dacă este greşită).

Thomas Edison a eşuat de o mie de ori înainte să inventeze becul. Însă a fost flexibil şi a mers mai departe, de fiecare dată schimbându-şi strategia. Apoi a afirmat “Nu am eşuat de o mie de ori; becul a fost pur şi simplu o invenţie cu o mie de paşi”.

Trebuie să privim fiecare încercare ca pe un pas care ne duce mai aproape de destinaţia noastră. Chiar dacă nu aduce îmbunătăţiri palpabile, ne ajută să învăţăm care abordare funcţionează şi care nu.

Majoritatea renunţă după primele încercări. Prea puţini aleg să încerce iar şi iar şi să se reinventeze cu fiecare încercare.

Oamenii de succes sunt capabili să vadă ce au făcut bine şi ce mai au de îmbunătăţit. Şi fac schimbările necesare până ce îşi ating obiectivul.

Este rândul tău


Fă următorul pas în atingerea visului tău. Descarcă gratuit Ghidul Pasiunii.

Şi dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-l mai departe şi prietenilor tăi.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

 • Elena
  June 11, 2015, 8:52 am

  Multumesc <3 . Un articol extraordinar care mi-a raspuns multor intrebari. Multumesc

  • June 11, 2015, 1:23 pm

   Si eu iti multumesc pentru apreciere, Elena <3 🙂

 • April 27, 2016, 10:30 pm

  Ideea principala este ca ar trebui sa incepem cu simplificarea  ?i indepartarea din via?a noastra a ceea ce ne seaca de energie. De multe ori adaugand peste acestea lucruri noi reu?im doar sa ne incarcam ?i mai mult, alergand mai departe de fericire, iar nu inspre ea.

  • April 28, 2016, 12:55 pm

   De acord, multumesc pentru observatie