≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

3 moduri inconştiente în care te sabotezi singur

Omul este o fiinţă minunată. Este înzestrat cu capacitate decizională şi intenţii pozitive. Singura problemă este că acele intenţii pozitive nu ajung mereu să fie realizate.

Seară de seară ne promitem că de a doua zi vom fi mai buni. Ne vom lăsa de obiceiurile noastre nedorite, ne vom apuca de sport, vom mânca mai sănătos, ne vom trezi devreme şi multe alte lucruri frumoase şi utile.

“De mâine o să…” a devenit refrenul multora dintre noi. Însă acel “mâine” pare să rămână tot timpul un “mâine”. Nu ajunge niciodată să se transforme într-un “astăzi”. Şi asta se întâmplă din cauză că ne sabotăm singuri cele mai bune intenţii.

Iată trei moduri inconştiente în care fiecare dintre noi îşi sabotează cele mai bune intenţii şi ce poţi face dacă te afli în situaţiile respective.

1. Nu-ţi doreşti cu adevărat ceea ce crezi că vrei


De multe ori poate chiar nu îţi doreşti să te apuci de sport, aşa cum îţi promiţi zi de zi. De multe ori ceea ce îţi doreşti nu este să transpiri şi să îţi dai duhul la sală sau să renunţi la rutina ta.

De fapt ceea ce vrei este să te simţi mai bine în pielea ta şi să ai o stimă de sine crescută. Doar că preţul pe care trebuie să-l plăteşti este în opinia ta mersul la sală şi deocamdată nu eşti dispus să depui acel efort.

Mersul la sală nu este în acest caz un scop în sine, ci un mijloc pentru a îndeplini alt scop ascuns. Nu este greşit să procedezi astfel, însă atunci când activitatea pe care o faci este un mijloc şi nu un scop în sine, devine foarte greu să o susţii. Există un risc foarte mare să renunţi la primul obstacol, să concluzionezi că nu poţi şi să-ţi scadă şi mai mult stima de sine.

Oamenii pe care îi vezi mergând regulat la sală o fac pentru că le place. Pentru ei sala a devenit un scop în sine. Chiar şi atunci când la început a fost un mijloc, s-a transformat într-un scop în momentul în care au descoperit că le face plăcere.

În spatele dorinţelor noastre aparente se ascund alte dorinţe mai adânci. Am scris un articol întreg pe această temă, în care explic cum îţi poţi identifica şi îndeplini aceste dorinţe ascunse într-un mod constructiv şi sustenabil. Îl poţi citi aici.

2. Te laşi distras de chestii neimportante


În viaţa de zi cu zi, toate sarcinile pe care le îndeplinim sunt caracterizate de două atributeurgent şi important. Aceste atribute se pot combina între ele, astfel încât să existe sarcini care sunt atât urgente, cât şi importante sau care sunt urgente, dar neimportante; precum şi sarcini importante, dar lipsite de urgenţă sau neimportante şi lipsite de urgenţă.

Sarcinile urgente sunt cele care ne ocupă cea mai mare parte din timp. De regulă acestea sunt solicitări din partea altor oameni sau situaţii care apar pe neprevăzut. Pot fi importante, însă de regulă au tendinţa să fie neimportante pentru dezvoltarea noastră sau pentru obiectivele noastre.

Sarcinile care sunt cu adevărat importante pentru noi – precum adoptarea unui nou obicei sau munca pe care o depunem pentru a ne atinge obiectivele – nu vor fi niciodată urgente. Va trebui mereu să găsim timp să le strecurăm printre lucrurile urgente.

Oamenii de succes sunt cei care îşi încep ziua făcând lucrurile importante pentru ei şi amână lucrurile urgente pentru mai târziu. Ei şi-au ridicat standardele suficient de mult, încât să se pună pe primul loc şi abia apoi să-şi dedice timpul celor din jur. În felul acesta realizează mult mai multe lucruri şi au o performanţă crescută.

Vei descoperi că majoritatea lucrurilor care par urgente nu sunt întotdeauna atât de urgente. Pot fi amânate câteva minute sau câteva ore. Succesul tău va depinde de măsura în care eşti capabil să faci loc deliberat activităţilor importante în orarul tău plin de lucruri urgente sau neimportante. Şi apoi să le laşi să rămână în orar, indiferent ce schimbări survin.

3. Eşti prea ataşat de obiceiurile tale


E drept că de multe ori obiceiurile noastre actuale pot sta în calea noilor obiceiuri pe care încercăm să le implementăm. Şi adevărul este că avem obiceiuri a căror importanţă nu depăşeşte deseori gratificarea instantă sau distragerea atenţiei de la lucrurile mai importante.

Nu este nimic în neregulă cu gratificarea instantă, însă pe termen lung, dacă ne dorim să avem o viaţă plină de însemnătate şi să simţim că ne dezvoltăm şi aducem o contribuţie semnificativă în lume, este important să ne concentrăm atenţia şi energia nu doar în direcţia gratificării instante, ci mai ales înspre lucruri importante.

Îţi poţi da cu uşurinţă seama de obiceiurile care au ca scop doar distragerea atenţiei de la ceea ce contează cu adevărat, punându-ţi întrebarea “Va conta acest lucru peste 5 ani?”. Paşii mici direcţionaţi către obiectivul tău vor conta, căci se adună. Însă obiceiuri neproductive, precum ore întregi pierdute în faţa televizorului sau pe internet, fără vreo finalitate anume, vor fi lipsite de însemnătate.

Dacă ai astfel de obiceiuri negative şi te străduieşti să scapi de ele, poţi citi articolul despre cum să scapi de orice obicei negativ în 5 paşi simpli. Acolo detaliez exact ce ai de făcut pentru a renunţa la activităţile care îţi consumă energie şi timp şi nu sunt neapărat constructive pe termen lung.

Acum este rândul tău


Te invit să-mi spui în rubrica de comentarii de mai jos în ce mod obişnuieşti să te sabotezi şi ce schimbare intenţionezi să creezi în viaţa ta. Iar dacă ţi-a plăcut articolul, fă-le un serviciu şi prietenilor tăi şi dă-l mai departe.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.