≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

5 semne că eşti pe calea cea bună

Green light = Go

Image by Curtis Newton

Ai stat vreodată să te întrebi dacă merită să-ţi dai demisia de la jobul actual, ca să-ţi începi propria afacere?

Sau dacă are rost să renunţi la tot ce ai făcut până acum şi să o iei de la început într-o altă ţară?
Sau dacă are rost să-ţi părăseşti relaţia actuală pentru una nouă?
Sau dacă merită să laşi totul în urmă pentru o nouă viaţă?

Să fim sinceri pentru o clipă. Cu toţii ne temem de necunoscut. Şi această teamă de ce s-ar putea întâmpla rău ne stăvileşte de multe ori curiozitatea, dorinţa de mai mult şi spiritul de aventură.

Avem o groază de idei şi vise, însă nu ştim dacă sunt într-adevăr realizabile. Şi ceea ce ne dorim cel mai mult este o confirmare. Ceva care să ne indice faptul că decizia pe care vrem să o luăm chiar este cea corectă, că suntem pe drumul cel bun şi că o să ajungem la un moment dat acolo unde ne dorim, indiferent despre ce destinaţie este vorba.

Iată 5 semne pe care ţi le dă viaţa atunci când eşti pe drumul cel bun. Le poţi interpreta pe fiecare ca pe o confirmare mult dorită.

1. Îţi este frică


Da, ştiu, frica pare a fi mai degrabă un obstacol, dar de fapt este un semn. Frica este unul dintre cei mai buni indicatori ai direcţiei în care este cazul să mergi mai departe. Şi îţi voi explica de ce.

Frica îţi indică faptul că îţi doreşti mult de tot să obţii acel obiectiv, însă el se află în afara zonei tale de confort. Dacă ar fi să îţi asculţi frica, ai auzi un mesaj de genul: “Îmi surâde foarte mult acea idee, însă mă simt total nepregătit. Nu ştiu cum să realizez acum ceea ce îmi doresc.”

Frica nu îţi sugerează niciodată să renunţi. Frica îţi spune că ai nevoie să te pregăteşti mai bine, că ai nevoie să înveţi lucruri pe care nu le stăpâneşti, că îţi trebuie mai mult exerciţiu. Este natural să-ţi fie frică de ceva, dacă nu ai mai făcut niciodată acel lucru şi brusc trebuie să-ţi iasă impecabil. De aceea ne este teamă de interviuri sau prezentări, spre exemplu.

Frica apare atunci când nu avem experienţă şi ştim că supravieţuirea, imaginea sau stima noastră de sine depinde de prestaţia pe care o avem. Cu cât este miza mai mare, cu atât va fi şi teama mai puternică.

Aşa că te invit să scapi de frică şi să începi să exersezi făcând paşi constanţi către visul tău.

Doresc să fac aici o mică precizare. Singura excepţie de la regula de mai sus este atunci când viaţa ta este într-un pericol real. Pericolele reale declanşează teama, ca şi mecanism de autoapărare. Este bine să ţii cont de frica ta ori de câte ori apare şi să încerci să-i descifrezi mesajul. În anumite cazuri îţi poate salva viaţa.

2. Te entuziasmezi


Entuziasmul îţi dezvăluie cel mai bun scenariu în care te-ai putea afla
. Este starea ideală pe care o poţi atinge. Tocmai de aceea obiectivele spre care merită să te îndrepţi sunt cele care te entuziasmează.

Dacă se întâmplă să fii prins în indecizie atunci când ai de ales între mai multe variante, cu siguranţă niciuna dintre acele variante nu este ceea ce-ţi doreşti cu adevărat şi niciuna nu este cea mai bună pentru tine.

Când mergi pe calea entuziasmului, mergi la sigur. Entuziasmul îţi arată exact ceea ce-ţi doreşti şi ceea ce este bine pentru tine.

De multe ori, entuziasmul merge mână în mână cu frica. Dacă spunem că nu ştim ce ne-ar entuziasma, de fapt spunem că ne este teamă să ne entuziasmăm, din cauză că obiectivul ni se pare imposibil de obţinut. Astfel alegem să ne mulţumim cu mediocritatea şi lăsăm deoparte visele.

3. Simţi invidie


Invidia nu este una din emoţiile acceptate social. Însă există un motiv foarte bun pentru care am menţionat-o aici.

Ai nevoie de invidie ca să îţi scoată la lumină dorinţele pe care dintr-un motiv sau altul ţi le-ai suprimat. Invidia îţi arată ceea ce îţi doreşti mult de tot, dar îţi lipseşte în momentul de faţă şi ai îndoieli că poţi obţine.

Deşi invidia te va determina să-ţi doreşti să distrugi – pentru că nu ţi se pare corect ca altcineva să se poată bucura de ceea ce tu nu te poţi bucura – distrugerea nu trebuie îndreptată spre altă persoană. Invidia te invită de fapt să-ţi distrugi propriile bariere şi convingeri limitative, care nu îţi dau voie să experimentezi acea dorinţă.

Invidia te invită să te eliberezi de constrângeri şi îţi arată ce ţi-ai dori – şi ai nevoie – cu adevărat să experimentezi pentru a trăi o viaţă fericită. Rămâne doar la latitudinea ta să îţi deschizi mintea către acea posibilitate şi apoi să-i faci loc în viaţa ta.

4. Ai un presentiment bun


…sau mai puţin bun, după caz.

În primele clipe în care intri în contact cu o nouă informaţie, corpul tău are o reacţie faţă de ea. Reacţia acestuia este mai rapidă decât cea a minţii tale conştiente, iar acest fapt a fost demonstrat de către studii ştiinţifice.

Când te gândeşti la o idee pe care o ai, la nişte obiective pe care ţi le-ai setat sau când încerci să iei în calcul o opţiune, corpul tău va genera un sentiment. Dacă eşti suficient de atent la mesajul pe care ţi-l transmite, vei şti cum să-l descifrezi.

Din păcate în societatea în care trăim nu am fost învăţaţi să punem preţ pe intuiţie la fel de mult cum punem pe logică sau pe raţiune. De aceea, deşi mulţi dintre noi presimt turnura pe care o vor lua lucrurile, se folosesc de raţiune pentru a găsi justificări şi contraargumente.

Intuiţia, în clipa în care ne avertizează că nu suntem pe calea cea mai bună pentru noi, este caracterizată drept o “frică iraţională”. Când, de fapt, dacă am lua-o în considerare, ne-ar scuti de multe probleme.

Dificultatea apare atunci când intuiţia noastră ne îndreaptă în direcţia opusă logicii. Atunci devenim confuzi şi avem tendinţa să-i ignorăm mesajul, din cauză că nu putem să-l explicăm cu argumente logice şi plauzibile. Însă te asigur că informaţia pe care ţi-o transmite intuiţia este la fel de validă ca cea a vocii raţiunii şi merită mai multă consideraţie.

5. Eşti detaşat de rezultat


Uneori simţi că ai nevoie de un răspuns, de un semn, de o schimbare, de ceva şi ai nevoie de ele ACUM. Ieri, dacă se poate.

Aceasta stare de urgenţă, de “trebuie să iau o decizie ACUM” nu duce de regulă la rezultate benefice pentru tine. Când te macină un sentiment de urgenţă, problema nu este ceea ce pare a fi şi mai mult ca sigur dorinţa ta este una ascunsă. Iar dacă acţionezi în direcţia respectivă, o faci dintr-un sentiment de disperare. Acea disperare îşi va lăsa amprenta negreşit asupra modului în care acţionezi – şi implicit a rezultatelor tale – şi este foarte posibil să producă efectul opus faţă de cel pe care ţi-l doreai.

Când simţi că “nu mai poţi” şi vrei cu tot dinadinsul să ieşi din situaţia în care eşti, probabil că nu este o idee bună să ieşi încă. Probabil este mai bine să rămâi acolo şi să-ţi rezolvi sentimentele, să-ţi elimini prejudecăţile şi să cauţi să priveşti lucrurile într-o altă lumină.

Ştii că ai reuşit să faci acest lucru, atunci când sentimentul de urgenţă dispare şi este înlocuit de detaşare. Ajuns la detaşare, poţi fi sigur că iei decizii mult mai bune. Urgenţa îţi blochează intuiţia şi îţi limitează perspectiva, fix atunci când ai nevoie să fie cât mai cuprinzătoare.

E rândul tău


Toate răspunsurile pe care le cauţi sunt în interiorul tău.
Trebuie doar să înveţi să le asculţi şi să le urmezi. Te invit să laşi un comentariu în rubrica de mai jos, spunând cu care dintre aceste 5 semne vei începe să lucrezi cel mai mult. De asemenea, te invit să dai articolul mai departe prietenilor tăi care au nevoie de un semn. Îţi vor fi recunoscători.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

 • ionela popescu
  March 5, 2015, 6:09 pm

  Personal, cred ca ar trebui sa mai lucrez la partea cu detasarea. Sunt intr-o situatie si am decis sa-mi rezolv sentimentele, temerile. Din acest motiv bat pasul pe loc si nu pot sa ma bucur de toate darurile pe care mi le-a dat Cel de Sus. Si cred ca nu am inteles partea cu invidia.
  Orice sfat, parere paote fi de folos.
  Multumesc.
  O primavara frumoasa!

  • March 9, 2015, 11:29 am

   Buna Ionela.

   Multumesc pentru comentariu. De regula atunci cand nu putem sa ne bucuram de darurile pe care le avem, se intampla sa fim prea focusati pe aspectele negative ale experientei noastre si pe ceea ce nu merge asa cum ne dorim. Putina recunostinta intentionata poate face minuni.

   Stiu ca lucrurile prin care treci acum iti fac aproape imposibila schimbarea perspectivei. Insa cel mai rapid mod in care poti capata o perspectiva diferita este practicand recunostinta. Am scris un articol aici in care explic cum poti face asta. Crede-ma, efectele sunt spectaculoase si foarte rapide.

   Cat despre invidie, ideea pe care incercam sa o transmit este ca ceea ce invidiam, ne dorim de fapt, dar nu credem ca putem avea. Mai mult decat atat, ar fi o experienta benefica pentru noi. Insa convingerile noastre ne impiedica sa atragem o astfel de experienta in viata noastra. Si atunci trebuie sa lucram cu acele convingeri si sa le schimbam, pentru a face loc experientei pe care initial o invidiam in viata noastra. Daca invidiam o persoana, trebuie sa ne dam seama ce anume invidiam la ea si, la fel, sa cautam moduri in care putem integra acele trasaturi de caracter.

   Sper ca te-a ajutat raspunsul. O primavara frumoasa, asemenea iti doresc!

 • Antonie Gheorghe
  April 15, 2016, 9:31 am

  INTERESANT ARTICOLUL, MA REGASESC IN TOATE CELE 5 SEMNE SI CRED CA AM AJUNS LA CONCLUZIA CA TREBUIE SA LUCREZ MAI MULT CU PRIMMUL SEMN ADICA CU “FRICA” CEA CARE DE FORTE MULTE ORI NE FACE SA LUAM CELE MAI BUNE DECIZI,DAR UNEORI NE BLOCHEZA PUR SI SIMPLU. stima