≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

7 obiceiuri care îţi blochează fericirea

Cu toţii ne dorim cât mai multă fericire. Pentru că, să fim serioşi, ne simţim extraordinar de bine atunci când suntem fericiţi. Fericirea este scopul vieţii noastre şi am face orice pentru a o obţine.

Şi cu toate că ne-o dorim cu atât de multă ardoare, fericirea lipseşte din vieţile multora dintre noi. Dacă şi tu simţi acelaşi lucru, înseamnă că ai unul sau mai multe din obiceiurile de mai jos.

1. Îi laşi pe alţii să decidă în locul tău


Cel mai dăunător lucru pe care îl poţi face este să îţi trăieşti viaţa conform aşteptărilor celorlalţi. Din simplul motiv că fiecare om are alte aşteptări şi îţi va fi imposibil să îi împaci pe toţi.

Când îi laşi pe ceilalţi să decidă în locul tău, renunţi la responsabilitate. Refuzi să-ţi asumi consecinţele faptelor tale şi le plasezi pe umerii lor. În felul acesta, dacă ceva nu merge cum trebuie, poţi să dai vina pe altcineva în loc să ţi-o asumi.

Dar ghici ce, TU eşti cel care va suporta consecinţele. Indiferent pe cine dai sau nu vina, tot tu vei trăi pe pielea ta urmările deciziilor. Pentru că în definitiv, tu iei decizia (chiar şi când te laşi influenţat) şi tu suporţi consecinţele.

E drept că poate fi uneori înfricoşător să iei propriile decizii şi să pară că îi sfidezi pe cei din jur. Însă la urma urmei, dacă tot tu eşti cel care trece prin experienţe, măcar alege să treci prin nişte experienţe care îţi plac, nu care au doar potenţialul să te facă nefericit şi să te umple de resentimente pentru ceilalţi.

2. Urmăreşti scopurile altor oameni


Când îţi dedici viaţa scopurilor celorlalţi, ai reţeta pentru dezastru. Nu mă înţelege greşit, cu toţii depindem într-o mai mica sau mai mare măsură de alţi oameni şi scopurile noastre sunt interconectate, deci automat ne ajutăm în îndeplinirea reciprocă a scopurilor.

Şi evident că atunci când scopul tău este să faci bani ca să plăteşti chiria, îţi poţi pune serviciile la dispoziţia angajatorului tău şi astfel vă veţi îndeplini amândoi scopurile. Este perfect în regulă ca lucrurile să funcţioneze aşa.

Însă eu mă refer la scopurile mai profunde ale vieţii. Dincolo de traiul de pe o zi pe alta. Mă refer la viziunea pentru viaţa ta, la cum te vezi în câţiva ani, la direcţia în care îţi doreşti să evoluezi. Reuşeşti să mergi în acea direcţie, să faci zi de zi paşi mici într-acolo, sau eşti prea ocupat să faci lucruri pentru toţi cei care concurează pentru atenţia ta?

Acţiunile tale converg în direcţia planurilor şi viselor tale sau viaţa ta este dedicată exclusiv planurilor celorlalţi şi tu te mulţumeşti să supravieţuieşti de pe o zi pe alta, fără nişte scopuri mai măreţe?

Dacă nu ai o viziune ai să te veştejeşti. Dacă nu te îndrepţi în direcţia în care îţi doreşti şi faci lucruri doar ca să-i ajuţi pe alţii să se îndrepte ei în direcţia în care îşi doresc, atunci vei ajunge într-o zi să fii mizerabil.

3. Faci activităţi fără o însemnătate mai profundă


Dacă îţi ocupi o mare parte din timp cu lucruri care nu contribuie într-un fel semnificativ la dezvoltarea ta, ca şi individ, te vei simţi cu timpul deconectat şi alienat. Vei ajunge să ai un gol mare în suflet, pe care nimic nu va putea părea să-l poată umple.

Lumea în care trăim este menită să îţi distragă atenţia la fiecare pas. La serviciu eşti atent la toţi cei care vor ceva de la tine, pe drum eşti bombardat din părţile de reclame, iar când ajungi acasă nu mai ai chef de nimic, decât să stai la televizor sau pe Facebook.

Nici nu-i de mirare că tot mai mulţi oameni ajung să simtă să le lipseşte ceva. Când să-ţi mai faci timp să gândeşti, să simţi, să visezi şi să te reconectezi cu tine, dacă eşti tot timpul atent la lucrurile din afara ta? Cum să ştii ce vrei dacă îţi slăbeşti din ce în ce mai mult legătura cu tine?

Când ceea ce faci deja nu mai contribuie la ceva mai mult decât o gratificare instantăo să începi să cazi pe o spirală în care vei fi pe zi ce trece mai îndepărtat, mai confuz şi mai nefericit.

4. Îţi duci viaţa după o viziune învechită


Poate că acum 10 ani îţi doreai să obţii tot ceea ce ai acum. Poate visai să ai un job al tău şi să fii independent financiar, să ai casa ta, să ai familia ta şi să îţi clădeşti o carieră frumoasă.

Ei bine, este foarte probabil ca acum să ai tot ceea ce ţi-ai dorit atunci. Te felicit pentru asta. Însă eşti o fiinţă vie. Şi asta înseamnă că la un moment dat îţi vei dori expansiune. Este minunat să ai tot ceea ce ai vrut cândva. Dar acum poate vrei mai mult decât atât.

Mulţi oameni se confruntă cu un conflict interior gândindu-se că ar trebui să fie mulţumiţi cu ceea ce au realizat şi se simt vinovaţi când nu mai sunt mulţumiţi. Însă este perfect normal să nu-ţi mai doreşti ceea ce îţi doreai acum 10 ani, pentru că nu mai eşti persoana care erai acum 10 ani. Ai altă experienţă, altă viziune, alte trăiri şi asta duce automat la alte dorinţe.

Dar ai mai stat să-ţi actualizezi viziunea? Dacă trăieşti conform celei pe care o aveai când erai copil, eşti pe calea sigură către nefericire.

Poate este cazul să stai să te gândeşti ce îţi doreşti acum. Şi să începi să-ţi creezi o nouă viziune. Chiar şi dacă poate părea în totală opoziţie cu ceea ce ai deja sau ceea ce se aşteaptă ceilalţi de la tine.

Este perfect în ordine să îţi doreşti o experienţă, să o ai şi apoi să decizi că nu este potrivită pentru tine. Nu ai cum să ştii dacă este potrivită dinainte să o trăieşti. La fel de bine cum poate fi potrivită la început şi poate deveni nepotrivită după mai mult timp.

Ai nevoie de contrast pentru a putea evolua şi ai nevoie să-ţi onorezi dorinţele pentru a putea trăi o viaţă fericită.

5. Faci mai multe lucruri din necesitate decât din plăcere


Imaginează-ţi că o zi din viaţa ta este o farfurie. În fiecare zi tu îţi umpli farfuria cu diverse activităţi care îţi consumă timp şi energie. Dacă stai să te uiţi la farfuria ta, vei observa că fiecare activitate poate fi încadrată într-una din două categorii – fie se încadrează în categoria “trebuie”, fie se încadrează în categoria “vreau”.

Cu cât dedici mai mult timp şi energie categoriei “trebuie” şi neglijezi categoria “vreau”, cu atât te vei simţi mai dezechilibrat şi mai nefericit.

Proporţia ideală este 80% “vreau” şi 20% “trebuie” – ai nevoie întotdeauna şi de puţin contrast, altfel lucrurile ajung să fie plictisitoare. Dacă atingi acele procente poţi deja să te dezabonezi de la site :). Dar poţi să fii destul de frumos echilibrat şi cu un 60% “vreau” şi 40% “trebuie”.

Dacă procentul lui “trebuie” îl depăşeşte pe cel al lui “vreau” ajungi să te simţi dezechilibrat şi să citeşti articole de dezvoltare personală, încercând să afli ce este în neregulă cu tine (norocul tău este că ai nimerit în locul perfect).

Şi dacă eşti într-o astfel de situaţie, ştii ce ai de făcut. Este necesar să faci schimbări, chiar dacă ţi-e teamă de ele şi să-ţi rearanjezi puţin priorităţile.

6. Te concentrezi cu precădere asupra aspectelor negative


Poate că din afară totul pare să meargă perfect în viaţa ta. Toţi oamenii te laudă că ai orice şi-ar putea dori oricine, însă tu nu pari să fii la fel de încântat ca ei.

Atunci este posibil ca problema ta să fie pur şi simplu focusul negativ. Poţi să ai tot ce îţi doreşti, însă atâta vreme cât nu îţi doreşti ceea ce ai, nu vei fi fericit. Nu este suficient să ai, trebuie să şi vezi, să recunoşti şi să apreciezi ceea ce ai.

Mintea ne joacă de foarte multe ori feste. Ne poate face să credem că suntem într-o situaţie mizerabilă, când de fapt ne merge mai bine ca majorităţii populaţiei de pe glob. Ne poate face să credem că nu mai avem nimic, când de fapt suntem înconjuraţi de abundenţă, doar că ne-am îndepărtat atenţia de la ea.

Atâta vreme cât te vei gândi la ce îţi lipseşte, vei fi nefericit, indiferent ce şi cât ai.

Deci poate că problema ta nu este faptul că nu ai, ci faptul că nu poţi recunoaşte şi aprecia ceea ce ai. De aceea recunoştinţa este un exerciţiu atât de eficient pentru toată lumea, indiferent dacă au sau nu tot ce îşi doresc. Pentru că recunoştinţa antrenează mintea să recunoască partea bună din orice situaţie şi orice circumstanţe. Şi atunci când vin şi mai multe lucruri bune spre tine, o minte antrenată pentru recunoştinţă te va ajuta să fii cum nu se poate mai fericit.

7. Îţi petreci timpul în compania oamenilor negativi


Se spune că devenim suma celor cinci persoane cu care ne petrecem cel mai mult timpul. Nu am spus-o eu, dar este un concept care m-a ajutat să fiu mai selectivă cu oamenii cărora le acord timpul şi atenţia.

Dacă ai în preajma ta cu precădere oameni negativi, nu prea ai cum să rămâi pozitiv. Cum să fii fericit când ţi se povesteşte despre cât de rea este lumea şi cât de tragică şi nedreaptă este viaţa? Cam greu, dacă nu de-a dreptul imposibil.

Mulţi oameni aleg să-şi păstreze prietenii doar pentru a nu rămâne singuri şi izolaţi, chiar dacă acei prieteni nu sunt neapărat o companie plăcută şi pozitivă.

Nu zice nimeni să renunţi la prieteni. Dar este indicat să te înconjori cât mai mult de oameni pozitivi, care te inspiră şi care îţi pot da încredere în tine. Oamenii pozitivi te pot ajuta să vezi partea plină a paharului şi te pot face să recunoşti că ai deja multe lucruri frumoase în viaţa ta şi că stă în puterea ta să trăieşti experienţe minunate.

E rândul tău


Te invit să laşi un comentariu în rubrica de mai jos, spunând care dintre aceste şapte obiceiuri a rezonat cel mai mult cu situaţia ta în momentul de faţă şi ce poţi schimba de astăzi pentru a aduce mai multă fericire în viaţa ta.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

 • February 12, 2015, 1:26 pm

  Foarte interesant si util articolul 🙂
  Mie imi place foarte mult ce a spus Eckhart Tolle: “secretul unei vieti fericite sta in trei lucruri: sa nu opui rezistenta, sa nu judeci si sa nu te atasezi”.
  Mult succes in continuare!

  • February 12, 2015, 4:10 pm

   Multumesc mult, Dragos :).
   Si mie imi place ce a spus Eckhart Tolle, acum ramane doar sa si punem in practica acele lucruri.

 • zibusor
  February 13, 2015, 12:55 pm

  legat de punctul 6, citeam recent articolul asta https://www.facebook.com/notes/laz%C4%83r-lungu/redirec%C8%9Bionarea-aten%C8%9Biei-%C8%99i-am%C3%A2narea-gratifica%C8%9Biei/10150489572469964

  The unconscious mind, it turns out, is most of the mind. And yet, we can still control the spotlight of attention, focusing on those ideas that will help us succeed. In the end, this may be the only thing we can control.

  dar legat de punctul 1 – sigur nu exista oameni care sa se simta mai bine cand nu iau ei deciziile? eu personal cand merge ceva rau sunt fericita ca am pe cine da vina 😀

  • February 13, 2015, 4:33 pm

   Multumesc pentru articol. Citisem si eu la un moment dat un material similar, bazat pe acelasi experiment. Concluzia era aceeasi – vointa se epuizeaza repede si tot ce putem controla in definitiv este atentia noastra. Si atunci nu ne ramane decat sa ne-o indreptam asupra lucrurilor care ne plac si ne sunt utile, nu? 🙂

   Cat despre fericire si invinuire – da, te poti simti foarte bine cand ai ocazia sa dai vina pe altcineva, pentru ca asta inseamna ca tu ai dreptate si esti nevinovat. Dar implica automat “superioritatea” ta si “inferioritatea” celuilalt fata de tine. Te simti bine pentru ca stii ca “esti mai bun”. Dar esti sigura ca asta iti face neaparat viata mai buna?

   Acum ramane la latitudinea ta sa alegi ce anume te face sa te simti cu adevarat fericita – ideea de superioritate sau libertatea de a lua propriile decizii, indiferent care ar putea fi urmarile. Pentru ca la final, indiferent daca te poti multumi cu ideea ca ai avut dreptate, tot trebuie sa suporti consecintele actiunilor tale.

   Hope this helps 😉

 • Bizdoaca Dana-Iulia
  August 11, 2015, 11:12 pm

  Buna seara mi-a placut mult comentariul postat de dvs toate cele 7 obiceiuri ma caracterizeaza sunt o persoana care imi atrag tot raul de partea mea si foarte negativista trec si printr-o perioada foarte dificila sunt depresiva tot o data si ipohondra:( Dacxa vreti sa putem lua legatura si daca puteti sa ma ajutati sa ies din situatia asta imi lasati un mesaj pe privat..Sanatate multa va doresc seara minunata sa aveti

 • Ioana
  October 8, 2015, 8:30 pm

  Te felicit pentru acest site, pentru cat de bine le spui pe nume bolilor sufletesti ale contemporanilor nostri. Eu sunt o persoana care a ajuns deja la aceste concluzii ca si tine de cativa ani, si da, de cele mai multe ori, simt ca traiesc in ABUNDENTA, ca sa folosesc un termen folosit si de tine, dar care este foarte potrivit pentru ceea ce ar trebui (in sensul bun) sa traiasca un om. De ce spun de cele mai multe ori ? Pentru ca “omul vechi” sa ii zic asa, cel care traia dupa obiceiuri pe care nu le voiam, care erau mostenite sau invatate in copilarie, si care ma sabotau, apare si eu il urmez. Nu reusesc sa imi dau timpul necesar sa “gust”senzatia pe care mi-o aduce omul cel vechi, sa o imbratisez, si sa renunt la ea, pentru ca nu mai e ce imi doresc… Ideea e, pt ca nu vreau sa ma lungesc, ca este nevoie sa avem si PUTERE sa facem aceste exercitii de schimbare permanent, si rugaciunea este cea care ma ajuta sa imi amintesc ca am resursele necesare sa facem asta, sa ne amintim lucrurile pentru care sa fim trecunoscatori etc., altfel, putem petrece o zi intreaga sau o mare parte din ea “pe pilot automat”si sa ne amintim abia intr-un sfarsit ca de-acum traim altfel…intelegi ce zic ? O alta chestiune ar fi cea a petrecerii timpului langa persoane care inca se mai conduc dupa “driver-e”de care tu vrei sa scapi… Uneori, e inevitabil, cum ar fi in cazul unui parinte sau rude care te iubeste si vrea sa petreaca timp cu tine.

  • October 8, 2015, 9:56 pm

   Buna Ioana.

   Iti multumesc mult pentru comentariu. Ai atins niste puncte importante. Da, avem nevoie de putere pentru aceste exercitii si rugaciunea, desi nu am mentionat-o niciodata in articolele mele, este foarte eficienta si ne poate da puterea care ne trebuie pentru a merge mai departe.

   Cat despre oamenii din jurul nostru, intr-adevar au o influenta decisiva asupra noastra. Este foarte greu sa nu ne lasam influentati de cei dragi noua. Dar pana la urma trebuie sa invatam sa avem grija de noi insine si sa ne oprim in momentul in care simtim ca cei din jur ne dauneaza.

   Toate cele bune 🙂

 • Vio
  October 16, 2015, 4:42 pm

  Fericire fericire de-ai veni și pe la mine ,zi de zi ma tot gândesc de ce oamenii te ocolesc.omul de prea bine de prea rău sant orbiți după comori de prea multă agonie ură și invidie fiecare-i pentru el cum să vadă sau să simtă fericirea o purtam mereu în noi iubirea e fericirea .asta e răspunsul cel căutăm noi 😉

 • Apostol
  February 15, 2016, 11:34 pm

  Nu pot spune decat atat: sunt varză. Mă regăsrsc la toate punctele de mai sus. La naiba, fericirea intr—o viată viitoare

  • February 16, 2016, 2:22 pm

   Orice obicei poate fi schimbat :). Constientizarea este primul pas si este bine ca tocmai l-ai facut. Despre schimbare vorbesc si in alte articole si voi continua sa o fac 😉