[Play] Pause

Cunoşti senzaţia – te apuci de o activitate aparent importantă sau urgentă. Şi o duci la bun sfârşit. Apare o a doua pe care o “dobori” cu aceeaşi determinare. Şi poate o a treia şi uite aşa trece ziua.

Iar după o zi intensă de muncă, plină de astfel de provocări urgente şi importante vii acasă. Te aşezi în pat şi te pregăteşti de culcare. Şi în timp ce stai întins, aşteptând să te ia somnul, te gândeşti retrospectiv la ziua care tocmai a trecut. Şi ce constaţi? Că nu ai făcut mare lucru.

Nu vreau să spun că nu ai muncit. Nicidecum. Sunt sigură că ai trudit din greu la toate task-urile care au apărut. Cu toate acestea, nu ai făcut nimic. Nimic. Nimic cu adevărat important. Nimic pentru tine. Nimic care să-ţi dea o satisfacţie profundă şi să zici – da, este o zi care a meritat.

Singura satisfacţie pe care o ai este cea a unui task bine îndeplinit. Felicitări. Dar aceeaşi senzaţie o ai când termini un nivel la Candy Crush Saga. Nu e nicio diferenţă. Şi ambele au aceeaşi lipsă de însemnătate. E adevărat, te simţi bine pe moment. Dar în tabloul cel mare al vieţii tale ce diferenţă a făcut acest task?

Cu fiecare task pe care îl faci pentru alţii îţi pui visul pe pauză. Îl duci în plan secund. Îţi investeşti cea mai bună energie în ceva ce nu îţi aduce nicio satisfacţie substanţială. Primeşti doar un feedback pozitiv sau un sentiment plăcut de realizare. E ca la şcoală. Munceşti pentru note mari. Sau faci un referat pe care nimeni nu îl ascultă. Tu depui muncă şi efort, dar nu sunt pentru tine.

Câtă vreme ai de gând să-ţi ţii visul pe pauză? Cât mai eşti dispus să suporţi acea voce surdă care te macină în fiecare noapte, spunându-ţi că nu ai realizat de fapt nimic în ziua anterioară? Cât vrei să îţi distragi atenţia cu gratificare instantă, cu recompense scurte şi de moment?

Şi cel mai important – cât timp crezi că mai ai la dispoziţie?

Te înşeli dacă ai impresia că ai o viaţă întreagă la dispoziţie. Pentru că devii ceea ce faci în repetate rânduri. Te transformi în obiceiurile tale. Şi dacă ai obiceiul de a amâna ceea ce e important pentru tine pentru ceva ce e urgent şi important pentru alţii, asta vei face toată viaţa. Şi te vei trezi la un moment dat, pe la 40 sau 50 de ani şi te vei uita nostalgic în urmă, întrebându-te: unde mi-au fugit anii şi de ce nu am făcut ceva atunci când aveam şansa?

Nu îţi mai pune visul pe pauză. O faci cu costul propriei vieţi. Viaţa ta e mai importantă decât un nivel de Candy Crush Saga – sau orice altă activitate care îţi distrage atenţia de la ceea ce contează pentru tine – inclusiv jobul tău.

Ştiu că te sperie perspectiva de a-ţi privi visul în faţă şi probabil munca pe care trebuie s-o depui. Dar cred că e mai înfricoşătoare perspectiva de a ajunge la o vârstă la care îţi e greu să faci schimbări, cu sentimentul că nu ai trăit cu adevărat.

Apasă pe play. Trăieşte-ţi viaţa acum.

Image by Martin Kenny