Cu toţii avem vise. Visăm felul în care va arăta viaţa noastră în viitor. Visăm momente frumoase alături de cei dragi. Visăm realizări şi împliniri. Ce facem însă când aceste vise sunt diferite de visele celor dragi nouă? Rămânem singuri cu visul nostru? Sau ne schimbăm viziunea ca să se potrivească cu ceilalţi?

Despre compromisuri

Ori de câte ori alegem să ne călcăm peste inimă şi să facem ceva numai de dragul altora, pierdem legătura cu noi înşine. Nici nu avem cum altcumva. Orice strădanie de a ne potrivi într-o “cutie” definită de altcineva nu poate să ne scoată în evidenţă întregul potenţial. Orice îndepărtare de viziunea noastră iniţială ne va transforma în ceva ce nu suntem – şi cel mai probabil nu ne dorim să fim. Preţul pe care îl plătim pentru compromisuri este propriul nostru spirit. Chiar şi când mergem pe principiul “astăzi fac ceva pentru tine şi mâine faci ceva pentru mine”, nu suntem complet autentici. Pentru că facem o activitate numai în vederea scopului. Iar scopul nu este niciodată mai important decât mijlocul. Din contră. Scopul şi mijlocul sunt unul şi acelaşi. Fericirea adevărată reiese din acest adevăr şi o vom simţi în momentul în care mijlocul va deveni scopul. Orice altceva rămâne o încercare şchioapă de a obţine satisfacţie – o satisfacţie lipsită de autenticitate şi izvorâtă din lipsuri.

Tu câştigi, eu câştig

Orice activitate pe care o întreprindem are la bază încercarea noastră de a obţine fericire. Chiar şi atunci când facem compromisuri, o facem în speranţa că vom obţine fericire – fie la un moment dat în viitor, fie primind recunoştinţa şi aprecierea persoanei pentru care facem compromisul. Deci până la urmă, tot ce facem este pentru noi. Pentru fericirea noastră – promisă sau reală. Mijloacele prin care alegem să căutăm fericirea sunt însă diferite. Putem să ne îndreptăm direct către fericire – şi să facem numai ce corespunde viziunii noastre. Sau putem să o luăm pe calea ocolită – să încercăm să obţinem fericirea mulţumindu-i pe ceilalţi, care apoi au rolul de a ne valida. Însă acest mod indirect de a vâna fericirea este extrem de şubred, pentru că nu ne garantează că vom obţine ceea ce ne dorim. Putem face un gest pentru altcineva, în speranţa de a primi validare, însă nimeni şi nimic nu ne garantează că vom primi într-adevăr acea validare. Mulţumirea primită din validări nu compensează efortul depus în a face ceva ce se abate de la viziunea noastră. Pentru ori de câte ori facem ceva ce nu corespunde cu cine suntem, trebuie să ne forţăm. Şi dacă se întâmplă să nu obţinem validarea sau rezultatul dorit, ajungem să avem resentimente din ce în ce mai adânci.

Ce este mai important pentru mine?

Da, vor exista momente când viziunile noastre vor fi diferite. Când vom încerca să obţinem fericirea pe căi lăturalnice şi vom obosi pe drum. Cum alegem ce să facem? Să acceptăm compromisuri sau să mergem singuri pe calea noastră? Totul se rezumă prin răspunsul la o singură întrebare: “Ce este mai important pentru mine?” Compromisurile ne erodează sufletul, iar singurătatea ne lasă pustiiţi. Dar orice urmă de dubiu dispare în momentul în care suntem conştienţi de valorile noastre şi ne folosim de ele pentru a lua deciziile corecte. Dacă relaţia este importantă, căutăm moduri de a o întări – fiind totodată conştienţi de faptul că pentru a avea o relaţie reuşită trebuie în primul rând să avem grijă de noi înşine. Dacă visul este important, ne avântăm spre el – ştiind că în momentul în care noi suntem fericiţi, cei care ne iubesc cu adevărat ne vor împărtăşi fericirea.

Ieşind din cutie

De cele mai multe ori ne cramponăm în a decide între varianta A şi varianta B. Însă viaţa oferă mult mai multe opţiuni. Dacă niciuna dintre cele două variante nu este cea bună, cu siguranţă se poate găsi şi o a treia. Viziunile sunt rareori atât de diferite încât să nu poată fi acomodate. Poate nu suntem noi cei care îndeplinesc nevoie celeilalte persoane, însă chiar nu se poate găsi o persoană care să vrea de bună voie să îndeplinească acele nevoi şi să fie şi fericită făcând-o? Dacă alegem să facem un exerciţiu de imaginaţie, se poate găsi o a treia variantă, potrivită pentru toată lumea. Trebuie doar să aflăm ce este cel mai important pentru toţi cei implicaţi şi să vedem cum putem să luăm acest lucru în considerare.