glass half full or empty pahar plin pe jumatate

Tu ce vezi când te uiţi la imagine? Cum este paharul, pe jumătate gol sau pe jumătate plin?

Probabil cunoşti deja acest test şi vei răspunde “pe jumătate plin”. Asta pentru că este răspunsul “bun”. Cei care susţin că paharul este pe jumătate gol sunt conform interpretării oameni pesimişti, cu şanse mai mici de succes în viaţă, datorită aversiunii lor faţă de risc.

Dar dacă ţi-aş spune că răspunsul corect nu este nici “pe jumătate plin” şi nici “pe jumătate gol”, ci “depinde”?

De ce depinde? Depinde de “setea” pe care o ai. Şi când folosesc cuvântul “sete”, nu mă refer la cea fizică, ci la cea emoţională.

Nivelul de sete îţi arată cât de mult îţi doreşti un lucru (ori eveniment sau persoană) în viaţa ta. Setea este forţa care te motivează să te îndrepţi către scopul tău. Este cea care te trage înspre acel obiectiv.

Setea este curiozitatea ta, este gradul tău de implicare, este dorinţa ta de a fi mai bun în contextul respectiv. Iar această sete o să varieze inevitabil, în funcţie de cât de mult îţi place ceea ce este “în pahar” şi cât de des sau rar “bei”.

Un optimism fals

De multe ori se întâmplă să ne forţăm să vedem “partea plină a paharului” în orice fel de situaţie. Dar te-ai gândit vreodată că un optimism exagerat este distructiv?

A refuza să vezi şi partea goală a paharului, atunci când simţi că paharul chiar este pe jumătate gol, înseamnă să neglijezi o parte foarte importantă a inteligenţei tale inteligenţa emoţiilor.

Nu-i aşa că de multe ori ţi s-a întâmplat să simţi că paharul este pe jumătate gol, dar să te convingi raţional că este de fapt pe jumătate plin? Nu de fapt asta suntem încurajaţi din toate părţile să facem – să punem lucrurile în perspectivă şi să fim recunoscători pentru ceea ce avem? Până şi eu am zis-o :).

Dar sunt de părere că viaţa ne va oferi mai multe “pahare” sau “cupe” de-a lungul timpului şi toate vor fi pe jumătate goale şi pe jumătate pline.

Cred că este important să le recunoaştem ca atare, să privim atât partea plină cât şi partea goală. Ambele există şi numai amândouă perspectivele combinate ne pot oferi o imagine de ansamblu corectă şi completă.

Este mult mai uşor să privim partea plină a paharului, după ce am acceptat că acesta are şi o parte goală. Iar câtă vreme refuzăm să vedem sau să acceptăm această parte goală, experienţa noastră va fi conflictuală şi incompletă.

Există întotdeauna o parte din noi care va încerca să se uite la pahar şi să-l vadă gol. La fel cum poate exista o parte din noi care va vrea mereu să-l vadă plin – deşi el nu este nici gol şi nici plin. Nimic nu este perfect, tocmai de aceea trebuie să ne echilibrăm perspectiva, dacă vrem să avem o experienţă armonioasă.

Acum spune-mi, cum este paharul tău în momentul de faţă, pe jumătate plin sau pe jumătate gol? Te invit să-ţi spui părerea în rubrica de comentarii de mai jos.