
Image by tanakawho via Flickr Creative Commons
Drumul către succes poate fi adesea foarte anevoios.
Şi prin “succes” înţeleg îndeplinirea oricărui obiectiv semnificativ pe care îl avem. Poate fi o carieră strălucită, poate fi o relaţie care ne împlineşte, poate fi un obiectiv personal legat de corpul şi sănătatea noastră – sau orice altceva poartă o semnificaţie mai adâncă pentru noi.
De multe ori ne aşteptăm ca făcând anumite acţiuni să obţinem şi nişte rezultate specifice. Ne creăm un plan care este menit să ne aducă de unde suntem acum la versiunea ideală a vieţii noastre.
Şi acest plan pare de multe ori bine pus la punct. În mod normal, dacă bifăm tot ce ne-am propus în el, ajungem fără întârziere la obiectivul nostru.
Însă rareori se întâmplă asta, nu-i aşa?
Nu reuşim mereu să ne ţinem de acel plan. Şi chiar şi atunci când nu ne lăsăm distraşi de nimic şi suntem 100% focusaţi pe ce avem de făcut, tot nu ajungem întotdeauna la viziunea pe care am avut-o iniţial.
Asta pentru că drumul către succes nu este niciodată liniar, aşa cum credem.
Nu există punctul A, care desemnează situaţia prezentă şi punctul B, care este obiectivul nostru şi o dreaptă care le uneşte, reprezentând calea pe care trebuie să o urmăm.
Nu există o serie predefinită de acţiuni pe care le avem de parcurs, care ne garantează succesul într-un timp prestabilit.
Succesul are o imagine cu mult diferită de aceasta. Între punctul A şi punctul B sunt mai degrabă mai multe cercuri decât o linie dreaptă.
De multe ori putem avea impresia că avansăm, numai ca să ne trezim după un timp că am revenit în punctul iniţial.
Nu ţi s-a întâmplat niciodată să simţi că ai găsit acel “ceva” – jobul ideal, partenerul perfect, dieta minune, etc – numai ca să îţi dai seama după o vreme că nu erau ceea ce credeai la început?
În astfel de momente ne putem simţi ca şi cum am revenit în locul de unde am plecat. Însă nu este aşa.
Nu avem cum să revenim la start. Suntem poate în aparenţă mai departe de obiectivul nostru iniţial. Însă aceasta este doar o aparenţă.
De fapt suntem mult mai aproape de ţinta noastră decât eram înainte. Pentru că acum am obţinut claritate. Ştim că drumul pe care o apucasem nu este cel mai bun. Ştim că persoana pe care o găsisem nu este cea potrivită. Ştim că afacerea la care ne gândeam nu este cea mai rentabilă. Şi astfel mai învăţăm ceva despre noi, ce nu ştiam înainte.
Şi putem continua călătoria mai bine pregătiţi decât eram la început. Poate părea că trebuie să o luăm de la capăt, însă punctul în care ne aflăm acum este diferit de cel iniţial, pentru că avem o experienţă pe care o putem folosi pentru a avansa mai rapid.
În definitiv, succesul nu este determinat de cât de repede ajungi din punctul A în punctul B. Succesul este determinat de numărul de dăţi în care ai impresia că ai ajuns înapoi la start însă alegi să continui drumul.
Nu contează de câte ori cazi, ci de câte ori te ridici.
Nu ai cum să nu ajungi la destinaţie câtă vreme continui să mergi mai departe.
Din păcate nimeni nu ne spune acest lucru. Puţini au curajul să recunoască faptul că drumul către succes nu este liniar, ci foarte întortocheat şi cu multe bucle.
Toată lumea ne arată rezultatul final şi imaginea de start. Ca în binecunoscutele imagini “înainte” şi “după”, în care vedem o persoană grasă şi apoi slabă, alături de o reţetă “minune” pentru a obţine aceleaşi rezultate.
Nu există astfel de reţete “minune”. Drumul fiecăruia către aceeaşi destinaţie va fi întotdeauna diferit. Şi inevitabil va conţine momente de avansare şi momente de revenire. Dar acea revenire nu va fi niciodată la start.
Dacă reuşim să înţelegem faptul că şi “regresul” pe care îl trăim din când în când este de fapt tot un progres către obiectivul nostru, nu îl mai tratăm la fel de tragic.
Succesul depinde numai de abilitatea noastră de a înţelege acest lucru şi de a ne continua drumul.
Mi-a placut articolul. Eu pana acum (la 70 de ani) n-am stiut ca si regresul face parte din succes,asa ca am trimis articolul tau si fiului meu ( medic 43 de ani). Mersi. Nina
Multumesc mult, Nina