Conflicting Shadows 082/365

Image by Louish Pixel via Flickr Creative Commons

Ai avut vreodată senzaţia că indiferent cât de mult încerci, tot nu poţi să-i mulţumeşti pe cei din jurul tău? Că oricât de mult efort depui în a le fi pe plac, ei tot nu vor să fie de acord cu tine?

De multe ori presiunea din jur ne poate determina să renunţăm la proiecte ambiţioase şi la vise îndrăzneţe. Putem alege să ne lăsăm deoparte dorinţele şi să ne conformăm, deseori în detrimentul nostru.

Iată ce putem face atunci când cei dragi nu ne susţin.

1. Descoperă propriile incertitudini


De foarte multe ori se întâmplă ca cei din jur să ne oglindească pur şi simplu propria incertitudine.

Mai mult decât atât – de cele mai multe ori nici noi nu suntem conştienţi de incertitudinea noastră sau nu vrem să o recunoaştem.

Părinţii îţi resping partenerul? Dar tu, dincolo de sentimente, eşti 100% convins că este cel mai potrivit?

Profesorii îţi resping ideea măreaţă de afaceri? Dar tu, dincolo de partea financiară, crezi cu tărie în ea?

Prietenii îţi resping facultatea? Dar tu, eşti ferm convins că ţi-ar plăcea şi că ai practica cu plăcere meseria respectivă pentru tot restul vieţii?

De regulă acolo unde există conflict în jur, există un conflict în interiorul nostru. Poate nu l-am conştientizat încă. Poate ne este teamă să-l scoatem la suprafaţă.

Poate ne dorim ca ceilalţi să ne convingă ei pe noi că alegerea noastră este cea bună şi astfel să ne elimine dubiile. Însă lucrurile nu funcţionează niciodată în felul acesta. Noi trebuie să fim cei convinşi, pentru a-i putea convinge pe cei din jurul nostru.

Îndoielile noastre sunt pur şi simplu rezultatul unei confuzii – nu ştim cu exactitate ceea ce ne dorim şi de ce ne dorim acel lucru. Dacă reuşim să clarificăm “de ce”-ul şi să fim absolut sinceri cu noi înşine, vom elimina şi confuzia.

2. Ia sfaturi de la cineva cu autoritate


Cu toţii ne putem da cu părerea. Nu ne costă nimic şi ne face plăcere. Însă nu toate părerile sunt la fel de valabile şi corecte.

Este deseori dificil să putem discerne între o părere competentă şi una convingătoare.

Mulţi oameni dragi pot fi foarte persuasivi când îşi exprimă părerile. Însă faptul că le spun cu foarte mare convingere, nu implică neapărat acurateţe.

O părere competentă poate veni numai de la cineva care a obţinut deja ceea ce ne dorim noi. Persoana respectivă are experienţa necesară şi ne poate sfătui pornind de la ceva concret, nu doar de la simple speculaţii.

Orice experienţă este percepută diferit de fiecare dintre noi. De aceea se poate întâmpla de multe ori ca ceea ce funcţionează pentru ceilalţi să nu fie neapărat valabil în cazul nostru – în special în materie de joburi sau relaţii.

3. Creează o viziune convingătoare


Oamenii care se împotrivesc planurilor noastre, speculează de regulă incertitudini şi neclarităţi. Rareori se vor împotrivi unei viziuni clare şi convingătoare.

Ba mai mult – o viziune clară poate face pe mulţi să treacă de partea noastră şi să ne înţeleagă punctul de vedere.

Pentru a avea o astfel de viziune, trebuie să ştim exact ceea ce ne dorim şi de ce ne dorim acel lucru. Întrebarea cheie este “de ce”. Ce nevoie mai adâncă ne dorim să ne îndeplinească obiectivul nostru?

Dacă suntem sinceri cu noi înşine, aceste întrebări ne vor ajuta să ne determinăm valorile.

S-ar putea ca sub obiectivul de a ne înfiinţa o afacere să se afle dorinţa de a avea mai mult control asupra timpului nostru. Sau dincolo de dorinţa de a fi cu o anumită persoană să se afle nevoia de a fi recunoscuţi şi apreciaţi.

După ce am identificat dorinţa mai adâncă, putem să ne întrebăm dacă modul în care am ales să o îndeplinim este chiar cel mai eficient. Şi dacă nu este, putem găsi un mod mai direct şi eficient de a o îndeplini.

Astfel ne putem construi o viziune în care credem cu adevărat, lipsită de dubii şi conflicte. Pentru că vom merge direct către ceea ce ne dorim, fără alte ocolişuri.

Iar cei din jur vor accepta viziunea noastră, atâta vreme cât simt că suntem convinşi că este ceea ce vrem.

Este rândul tău


Ţi s-a întâmplat vreodată să nu fii susţinut tocmai de cei din partea cărora aşteptai ajutor necondiţionat? Cum ai procedat în acea situaţie? Ce sugestii poţi da oamenilor care se confruntă cu această provocare?

Îţi aştept răspunsul în rubrica de comentarii de mai jos.