≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Cea mai mare scuză care te ţine pe loc

Steve Maraboli At the end of the day, let there be no excuses, no explanations, no regrets

Refrenul preferat al oamenilor care eşuează în continuu să facă schimbări durabile în viaţa lor este “Pentru mine nu funcţionează asta” sau “Situaţia mea este diferită”.

Suntem specialişti în a da sfaturi şi sugestii altora, însă când vine vorba să ne urmăm propriile sfaturi şi sugestii, apar imediat obiecţiile evidente “În cazul meu este diferit” şi “Asta nu ar merge la mine”.

Când de fapt aceste scuze maschează o frică adâncă – cea de a ne părăsi siguranţa pe care o avem acum pentru a păşi în necunoscut.

Cine ştie ce ne poate aduce necunoscutul? De multe ori este mai confortabil să rămânem în aceeaşi situaţie neplăcută cu care ne-am obişnuit, decât să facem nişte lucruri atât de diferite faţă de ce am făcut până acum.

“Eu nu sunt aşa, eu nu pot face asta”.

Dar nu se pune problema de cum eşti tu. Întrebarea este dacă vrei să obţii rezultatele despre care zici şi dacă eşti dispus să plăteşti preţul necesar pentru a obţine acele rezultate. Iar preţul este de obicei renunţarea la anumite obiceiuri atât de adânc înrădăcinate, încât ai impresia că deja te reprezintă.

“Aşa sunt eu” este cea mai mare scuză care te opreşte din a deveni ceea ce ai putea fi şi ceea ce-ţi doreşti să fii.

Gândeşte-te de câte ori îţi repeţi această idee, în oricare dintre formele pe care le îmbracă. De parcă soarta îţi este deja pecetluită şi nu ai niciun cuvânt de spus în schimbarea vieţii tale.

Eşti o victimă la mila circumstanţelor care te-au adus până aici şi refuzi să te uiţi în sus şi să vezi ieşirea. Sau dacă o vezi, refuzi să faci paşii necesari pentru a ieşi din cercul vicios în care te afli.

Şi mai mult ca sigur dacă ar veni la tine un prieten şi ţi-ar povesti că se află exact în situaţia în care te afli tu, ai ştii ce sfat să-i dai. Ba chiar l-ai încuraja şi i-ai spune că poate să facă orice îşi doreşte.

De ce nu îţi urmezi propriile sfaturi? De ce nu beneficiezi de aceleaşi încurajări pe care le oferi prietenilor tăi? De ce nu ai aceeaşi atitudine faţă de tine şi de viaţa ta?

Nu, situaţia ta NU este mai complicată, mai specială, mai “altfel” decât a celorlalţi oameni.

Lucrurile sunt simple, dar adorăm să le complicăm, pentru că altfel nu am mai avea o scuză să rămânem neputincioşi şi să perpetuăm rolul de victime în care ne aflăm de bună voie şi nesiliţi de nimeni.

Tu cât mai ai de gând să stai în situaţia asta?

Cât mai ai de gând să-ţi iroseşti viaţa, pentru că nu ai cheful necesar să te dai jos de pe canapea şi să faci ceva constructiv cu viaţa ta?

Cheful nu vine niciodată, ştii de ce? Pentru că tu vei face tot posibilul să ţii cu dinţii de identitatea pe care o ai acum. Şi orice schimbare îţi ameninţă acea identitate.

Dar când vine vorba de prieteni, ai luciditatea de a vedea cercurile vicioase din care nu vor să iasă şi capcanele în care intră mereu. Şi cu siguranţă că dacă ai “fi tu în locul lor, nu ai tolera aşa ceva şi ai ieşi din situaţia aceea distructivă” – indiferent ce formă îmbracă.

Atunci ce mai aştepţi? Ieşi din situaţia ta distructivă. Alcătuieşte-ţi un plan de acţiune şi vezi ce ai de făcut.

Cu cât amâni mai mult şi cu cât speri că situaţia se va remedia de la sine, cu atât vei avea mai mult de suferit şi de suportat consecinţele neglijenţei tale.

Tu eşti singurul care te poate scoate din mizerie. Fă-o acum!

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

  • gergeli anton
    December 5, 2015, 9:46 pm

    Asa este.Uneori a face unele schimbari ia mult timp cu toate stradaniile noastre.Uneori ne lovim de piedici de tot felul .poate simtim ca situatia ne depaseste.uneori reusim si descoperim ca nu merita efortul.timpul.banii.alte ori descoperim ca e cam tarziu pentru unele schimbari.,uneori e bine sa vedem ce scrie in propriul buletin inainte de a ne mai dori ceva.Numele nu e real
    este imprumutat.