≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Cum îţi creezi viaţa pe care ţi-o doreşti

Triple Letter Score (227/365)

Image by derrickcollins via Flickr Creative Commons

Acum câteva zile am asistat la o discuţie între nişte colege pe care nu le cunosc personal. Una din fete povestea – aparent plină de iritare – despre partenerul ei.

Din ce spunea, relaţia ei părea ca un fel de luptă pentru putere. Ambii parteneri aveau aşteptări unul de la celălalt, însă nu şi le comunicau direct, ci se foloseau mai mult sau mai puţin de manipulare pentru a le obţine.

Ea se supăra pe el pentru că el nu îi acorda atenţie în felul în care avea ea pretenţia să o facă. El se arăta indiferent faţă de supărarea ei. Apoi intrau în discuţii în contradictoriu şi niciunul nu voia să cedeze.

Îmi lăsa impresia că dorinţa de a avea dreptate – cel puţin a ei – era mai puternică decât dorinţa de a avea o relaţie constructivă.

Şi mă gândeam că ar fi atât de simplu să-şi creeze relaţia pe care şi-o doreşte. Tot ce i-ar trebui este puţină comunicare autentică şi o intenţie.

Capcana în care cădem zi de zi


Marea parte a vieţii noastre se desfăşoară pe pilot automat.
Reacţionăm într-un anume fel, pentru că este modul în care suntem obişnuiţi să reacţionăm.

Facem ceea ce facem, nu pentru că ne reprezintă, ci pentru că este cea mai accesibilă variantă de a ne purta într-o situaţie.

Comportamentele repetate suficient de mult într-un anumit context, ajung să devină modul standard în care alegem – mai mult sau mai puţin conştient – să reacţionăm.

De multe ori creierul nostru ne poate sabota, alegând comportamente pe care ajungem să le regretăm ulterior.

Ne enervăm şi ţipăm la persoana de lângă noi. Apoi ne pare rău şi căutăm variante de a ne alina suferinţa. Ajungem să ne găsim consolarea de multe ori în mâncare sau alte adicţii. Apoi ne pare şi mai rău şi stima noastră de sine suferă.

Cum îţi poţi crea viaţa pe care ţi-o doreşti


Totul porneşte de la o intenţie.

O schimbare pozitivă nu va avea loc niciodată în absenţa unei intenţii corespunzătoare.

Problema noastră este că nu ne alocăm niciodată timpul pentru a ne seta această intenţie.

Şi tocmai de aceea cei mai mulţi cad în aceleaşi capcane şi cercuri vicioase iar şi iar.

Avem impresia greşită că fericirea va veni de îndată ce găsim persoana potrivită sau cariera potrivită sau soluţia potrivită la problemele noastre.

Din păcate lucrurile nu funcţionează aşa.

Fericirea autentică este rezultatul unei munci susţinute şi al unei intenţii conştiente.

Nu apare peste noapte. Şi nu se datorează nicidecum schimbării vreunei circumstanţe din mediul nostru.

Pentru a fi fericiţi, pentru a avea relaţiile pe care ni le dorim şi pentru a duce vieţi împlinite, avem nevoie să ne direcţionăm energia şi intenţia în direcţia respectivă.

Altfel, viaţa ne va oferi doar ce ne-a oferit şi până acum.

Orice nu primeşte atenţie conştientă se degradează, asemenea unei grădini în care în absenţa unei îngrijiri corespunzătoare ajung să crească buruieni în loc de flori.

Totul porneşte de la întrebările potrivite


Ce fel de persoană vrei să fii?

Ce fel de relaţie îţi doreşti să construieşti?

Care este rolul tău în acea relaţie? Şi cum poţi să-l îndeplineşti din ce în ce mai bine?

Care sunt nevoile tale? Şi cum poţi să le comunici mai bine?

Ce este mai important pentru tine?

Toate aceste întrebări te pot ajuta să-ţi conturezi intenţia. Poţi înlocui “relaţie” şi cu “carieră” sau alt domeniu al vieţii tale şi adapta întrebările.

Însă este vital să ai o intenţie de care să ţii cont în toate acţiunile şi interacţiunile tale de acum înainte. Pentru că intenţia îţi va schimba atitudinea şi o nouă atitudine îţi va transforma comportamentul.

Intenţia ta poate fi, spre exemplu: “Să fiu un partener încurajator şi iubitor, să învăţ să fiu din ce în ce mai bun prin intermediul relaţiei mele şi să echilibrez nevoie mele cu cele ale partenerului meu”.

Eu cred că dinamica relaţiei colegei mele s-ar fi schimbat considerabil, dacă ar fi avut intenţia de mai sus în minte înainte de orice interacţiune cu partenerul ei.

Intenţia pentru viaţa ta


O viaţă conştientă şi împlinită are întotdeauna la bază o intenţie.

Pentru că în momentele frumoase, lucrurile sunt simple şi merg înainte. Dar în momentele dificile, absenţa unei intenţii poate strica totul.

Viaţa ta este suma tuturor lucrurilor pe care le faci – şi a celor pe care nu le faci. Este mult prea simplu să laşi totul la voia întâmplării şi să te laşi purtat de inerţie. Dar pe termen lung nu ai parte de satisfacţii adevărate.

Pentru că diferenţa o fac momentele acelea dificile în care alegi conştient să fii iubitor faţă de celălalt, deşi nu îţi vine să o faci. În care alegi conştient să dai tot ce poţi, deşi nu ai chef. În care alegi conştient să rămâi puternic, deşi te simţi slăbit.

Stările tale sunt una, comportamentul este alta.

Stările se schimbă mereu, sunt rezultatul multor factori. Însă comportamentul nu trebuie mereu să depindă de stări – deşi pentru cei mai mulţi dintre noi o face.

Comportamentul este rezultatul intenţiei tale – conştiente sau inconştiente.

Şi poate că nu ai mereu control asupra stărilor tale, dar ai întotdeauna control asupra intenţiei care stă la baza acţiunilor tale.

Eşti ceea ce faci în repetate rânduri, zi de zi, oră de oră. Ce fel de persoană intenţionezi să fii? Şi cum poţi începe de acum să fii acea persoană?

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.