≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Ingredientul lipsă al unei vieţi interesante

creativitate

Dacă simţi că viaţa ta începe să devină tot mai fadă şi repetitivă şi se transformă într-o mare rutină, atunci cel mai probabil îţi lipseşte un element vital – creativitatea.

Creativitatea este cea care dă culoare existenţei noastre. Este cea care ne îmbunătăţeşte vieţile şi ne ajută să depăşim situaţii în care ne simţim blocaţi. Creativitatea înseamnă dezvoltare, bucurie şi însemnătate.

Şi creativitatea înseamnă şi bani. Ceea ce face ca afacerile să aibă succes este capacitatea lor de a se adapta pieţei şi de a oferi servicii mai bune decât concurenţa. Ce este o idee bună de afacere dacă nu descoperirea unui gol şi decizia de a-l umple cu nişte produse şi servicii mai bune?

Fără creativitate suntem sortiţi să trăim aceleaşi tipare iar şi iar, să ducem vieţi fade şi lipsite de o însemnătate mai profundă. Fără creativitate suntem doar nişte consumatori, iar viaţa noastră se limitează la o simplă existenţă banală şi tristă, în care plăcerea nu reuşeşte să umple un gol din ce în ce mai adânc.

Creativitatea este trăsătura care ne face oameni. Şi cu cât învăţăm să o cultivăm mai mult, cu atât avem şanse mai mari de succes – atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională.

Imaginaţia este singura funcţie cognitivă care aparţine numai oamenilor. Nicio altă fiinţă vie nu este capabilă să-şi imagineze lucruri şi să privească posibilul aşa cum o facem noi oamenii. Practic asta ne defineşte ca specie.

Şi putem vedea imaginaţia în acţiune încă de la o vârstă fragedă. Copiii sunt maeştri ai creativităţii. Ei nu cunosc limite în crearea de posibilităţi, care mai de care mai fantastice şi uluitoare. Iar această creativitate este cea care le înfrumuseţează vieţile.

Cum rămâne însă cu noi, cei mari? De ce mulţi dintre noi şi-au pierdut această capacitate? Şi ce putem face pentru a o recăpăta?

Creativitatea şi intenţia


Poate părea foarte banal, însă reconectarea cu creativitatea ta pleacă de la o simplă intenţie. Şi această intenţie conştientă este suficientă pentru a pune în mişcare mecanismele care declanşează creativitatea.

Cine caută găseşte. Şi dacă îţi cauţi creativitatea, o vei regăsi.

Îţi poţi testa creativitatea căutând diferite abordări ale unei probleme mai vechi. Dacă porneşti de la intenţia că vrei să rezolvi problema respectivă şi eşti deschis să faci lucrurile într-un mod diferit, creativitatea te va ajuta să ai idei noi.

Ce soluţie mai bună există? Ce abordare oferă câştig tuturor celor implicaţi?

La fel, ceva ce stârneşte creativitatea este inspiraţia.

Şi prin inspiraţie mă refer la o viziune suficient de importantă şi mare. Dacă ţi-ai pierdut motivaţia pentru o anumită activitate, înseamnă că pur şi simplu nu mai eşti inspirat de ea. Trebuie să te reconectezi la acea viziune cu care ai pornit. Sau să ţi-o actualizezi ca să corespundă persoanei care ai devenit.

Întreabă-te: care este însemnătatea mai profundă a acestei activităţi pentru mine? Şi cum pot aduce din ce în ce mai multă valoare în munca mea?

Asta va inspira idei noi în tine.

Creativitatea şi învăţarea


Nu ai cum să fii creativ dacă nu asimilezi informaţii noi zi de zi.
O mare parte din creativitate constă în recombinarea informaţiilor pe care le ai deja în structuri noi şi formarea de conexiuni noi între informaţii vechi.

Cum poţi crea astfel de conexiuni noi, dacă nu îţi hrăneşti creierul cu informaţii noi? Bine, voi presupune că dacă citeşti acest blog eşti genul de persoană care învaţă. Şi este un obicei pe care trebuie să-l menţii pentru a-ţi creşte creativitatea.

Pasul premergător creativităţii este asimilarea. Devii creativ în momentul în care ai suficiente informaţii într-un domeniu. Nu poţi crea programe, fără să înveţi mai întâi programare, spre exemplu. Nu poţi avea succes în afaceri fără a învăţa cum funcţionează piaţa.

Studiază lucruri care te interesează şi te fascinează. Sapă din ce în ce mai adânc. Şi vei ajunge să ai idei care pot să-ţi aducă şi bani.

Creativitatea şi noutatea


Cât de des faci lucruri noi? Cât de des ieşi din tiparele pe care ţi le-ai stabilit?

Dacă o faci rar de tot, atunci pot paria că nu stai prea bine nici cu creativitatea.

Creativitatea este inspirată de noutate. Pentru că trăirea unei experienţe noi este precum învăţarea. Ne permite să asimilăm informaţii noi sau să privim lucruri vechi dintr-un alt unghi. O discuţie interesantă poate stârni idei care până atunci nici nu-ţi trecuseră prin minte.

Deci dacă vrei idei noi trebuie să faci lucruri noi. Trebuie să cunoşti persoane noi. Altfel nu doar că îţi vei inhiba creativitatea, dar rişti ca tiparele existente să se adâncească atât de mult încât îţi vor conduce viaţa.

Creativitatea şi exerciţiul


Prin “exerciţiu” mă refer atât la învăţare şi repetiţie, cât şi la exerciţiu fizic. De fapt, mă refer mai mult la exerciţiul fizic.

Dacă nu eşti activ fizic, creativitatea ta nu va opera niciodată la capacitate maximă. Pentru că exerciţiul fizic îţi transformă creierul.

Exerciţiul fizic favorizează legăturile sinaptice, ceea ce te face practic mai deştept şi capabil să asimilezi mai multe informaţii. Conexiuni noi între neuroni înseamnă şi idei noi. Exerciţiul fizic oxigenează creierul, ceea ce la fel ajută celulele nervoase să trăiască mai mult şi să se regenereze mai uşor.

Deci orice activitate care te scoate fizic din zona de confort – adică te face să transpiri puţin şi îţi creşte pulsul, te poate ajuta mult ca să fii mai creativ.

joaca

Creativitatea şi joaca


Creativitatea şi joaca merg mână în mână. De fapt creativitatea şi joaca sunt unul şi acelaşi lucru.

Dacă duci lipsă de creativitate, joacă-te.

Nu înseamnă că trebuie să mergi la magazin să-ţi cumperi jucării (deşi nu strică) sau să instalezi jocuri pe calculator – de fapt, studiile arată că jocurile electronice reduc creativitatea, pentru că servesc informaţii de-a gata creierului.

Mă referi la jocuri de genul “cum ar fi dacă”. Creează scenarii fantastice, intră în roluri pe care ţi le doreşti, poartă-te ca şi cum ai fi o persoană pe care o admiri mult de tot.

Copiii fac asta tot timpul. Îşi aleg un model pe care îl imită şi testează cum este să fie în pielea lui. Fă şi tu acelaşi lucru şi vei vedea că din noua perspectivă îţi vor veni idei noi.

Şi dacă aplici această tehnică în decizii, vei observa o îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor tale.

Dacă vrei să îţi creşti performanţa în orice domeniu, alege-ţi un model personal – o persoană din acel domeniu care a atins un nivel extraordinar şi care te inspiră – şi întreabă-te pe parcursul zilei ori de câte ori ai de luat o decizie: “Ce ar face persoana respectivă în locul meu?”

Creativitatea şi acţiunea


Dacă nu acţionezi, creativitatea ta moare.

O să observi un tipar foarte interesant. Ori de câte ori ai idei – indiferent cât de mici sau mari sunt – şi acţionezi în direcţia lor, chiar şi făcând paşi mici, îţi vor veni alte idei noi.

Acţiunea inspiră creativitatea. Ideile aduc şi mai multe idei. Însă numai ideile asupra cărora acţionezi.

Dacă te pui în mişcare, chiar şi făcând un lucru atât de mic cum ar fi să citeşti ceva despre domeniul în care ţi-a venit ideea respectivă sau să-ţi notezi ideea într-o agendă, vei constata cu surprindere că îţi vor veni idei noi.

Şi cu cât aplici mai multe idei, cu atât vei avea mai multe idei. Se creează inerţie, iar inerţia produce idei pe bandă rulantă.

Însă reversul este la fel de valabil. Dacă ai idei, dar le ignori sau le amâni, vei avea din ce în ce mai puţine idei. Te vei simţi din ce în ce mai puţin inspirat şi mai blocat.

Dacă eşti prins în indecizie sau confuz cu privire la ce ar trebui să faci, atunci remediul este acţiunea. Acţionează şi vei obţine claritate. Acţionează şi îţi vor veni noi idei despre cum poţi merge mai departe.

Creativitatea şi frica


Din păcate creativitatea nu poate exista în absenţa fricii. Asta pentru că creativitatea nu poate exista câtă vreme rămâi în zona de confort.

Când îndrăzneşti să încerci ceva nou sau să faci un pas în direcţia ideii tale, atunci îţi va fi teamă. Pentru că o să trebuiască să ieşi din zona de confort. Şi orice încercare de a ieşi din zona de confort va fi însoţită de teamă.

Însă teama este un lucru bun. Teama îţi arată că te dezvolţi şi că evoluezi. Şi dacă reuşeşti să faci acel lucru de care îţi este acum atât de teamă, vei vedea la final că nu doar că te simţi genial, dar că ai şi o groază de idei noi despre ce poţi face mai departe.

Depăşirea fricii este sursa creativităţii.

Câtă vreme îi permiţi fricii să-ţi controleze viaţa, vei rămâne în aceleaşi tipare şi nu vei putea evolua sau fi creativ. Iar frica te ţine departe de orice îţi aduce însemnătate adevărată în viaţă.

Fii pe fază


Adevărul este că ideile nu îţi vin mereu atunci când le aştepţi. De multe ori fix atunci când cauţi o idee, parcă ţi-e tot mai greu să ai una.

Ideile nu vin când vrei tu, ci când vor ele. Şi de regulă acest lucru se întâmplă când te relaxezi şi când creierul tău îşi reduce activitatea şi frecvenţa.

În timpul zilei, când suntem treji şi concentraţi asupra unei activităţi, creierul nostru funcţionează la o frecvenţă (numită beta), care favorizează sarcinile executive şi acţiunea. Mintea conştientă este cea care preia controlul.

Când ne relaxăm sau când medităm, acea frecvenţă scade (de la beta la alfa) şi ni se permite să trecem dincolo de mintea conştientă şi să accesăm părţi din subconştient. Iar subconştientul este sursa ideilor noastre.

Deci relaxează-te dacă vrei să îţi vină idei bune. Şi mai mult decât atât, ţine cu tine tot timpul la îndemână un carneţel sau telefonul ca să poţi nota orice idee îţi vine atunci când îţi vine. Dacă nu o notezi sunt şanse foarte mari să o uiţi, chiar şi când îţi propui să te gândeşti la ea mai târziu.

După ce o notezi poţi reveni asupra ei ulterior, când ai mai mult timp să te ocupi de ea.

Vrei şi mai multă creativitate?


Dacă nu te mulţumeşti doar cu mai multă creativitate, ci vrei să trăieşti o viaţă creativă, recomand cu mult entuziasm cartea Lecţii de Magie a lui Elizabeth Gilbert.

Cartea oferă o perspectivă foarte interesantă asupra creativităţii şi acoperă mult mai multe puncte decât am prezentat eu în acest articol. Este gândită pentru cei dornici să şi să îşi câştige existenţa împărtăşindu-şi creativitatea cu ceilalţi.

Poate fi cumpărată de aici.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare: