Day 103: Joy swinging

Image by Loren Kerns

Lucrul de care ne temem cel mai mult este durerea.

Nu mă refer strict la durerea fizică, ci mai degrabă la cea emoţională. Mă refer la momentele când nimic nu merge cum vrem noi, când totul este împotriva noastră, când încercăm să fim totul pentru toţi şi nu reuşim, când cei dragi ne “apasă pe butoane”.

Mă refer la sentimentele de neputinţă, de abandon, de respingere, de ruşine, de furie. Şi toate celelalte din aceste categorii.

Suntem dispuşi să facem eforturi foarte mari pentru a ne feri atât pe noi, cât şi pe cei dragi nouă de durere şi suferinţă. Preferăm de multe ori să evităm anumite contexte, doar de teama de a nu declanşa în noi ceea ce ne doare.

Dar în tot acest efort uităm un lucru esenţial. Faptul că există o valoare imensă în momentele de suferinţă. Pentru că suferinţa ne poate oferi un termen de comparaţie.

Nu putem aprecia un lucru până când nu ne dăm seama cum este viaţa în absenţa lui.

Nu putem recunoaşte binele până ce nu întâlnim răul.

Avem nevoie de contrast pentru a putea fi cu adevărat recunoscători. Iar acele momente de “întuneric” ne ajută să recunoaştem “lumina”.

Mi se întâmplă uneori să încep să cad pradă mentalităţii de victimă şi să mă plâng. Când realizez, mă opresc pentru o clipă şi îmi amintesc conştient de perioade din viaţa mea când mi-a mers mult mai rău.

Rezultatul este o schimbare instantă a stării de spirit în bine. Iar acea stare de spirit nouă transformă în mod miraculos şi experienţa mea într-una pozitivă.

Ori de câte ori te afli într-un moment dificil, aminteşte-ţi că a existat o vreme în care ţi-a fost mult mai greu. Şi chiar alocă-ţi o clipă ca să-ţi aminteşti cât de dureros era. Sunt sigură că dacă te străduieşti, vei găsi cu siguranţă un exemplu relevant.

Iar dacă nu reuşeşti sub nicio formă să găseşti un exemplu şi te afli chiar pe “fundul prăpastiei”, gândeşte-te cât eşti de norocos să ai o astfel de experienţă. În viitor, când te vei afla într-un moment de cumpănă îţi vei aminti de aceste clipe şi vei putea fi recunoscător, pentru că se poate şi mai rău.

Între timp, te poţi gândi la tot ceea ce alţii nu au şi tu ai, la toate lucrurile pe care tu le poţi face şi alţii nu pot. Dacă ai nevoie de inspiraţie, citeşte acest articol mai vechi.

Puţină perspectivă poate face minuni.