Crossroads

Image by Spike Dennis

“Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”

De-a lungul timpului am avut diferite reacţii la această întrebare. Când eram mică, mă forţa să devin creativă. Puteam să găsesc tot felul de răspunsuri şi de fiecare dată răspundeam altceva. Probabil că am ales la un moment dat fiecare profesie de care auzisem.

Când am crescut mai mare, am început să mă îngrijorez. Întrebarea nu mai era pusă cu aceeaşi atitudine jucăuşă, ci pe un ton cât se poate de serios – “Tu la ce facultate ai de gând dai?”.

Acolo mă blocam destul de des, pentru că nu descoperisem încă răspunsul care să mă mulţumească atât pe mine, cât şi pe toţi cei care întrebau. Răspunsul meu era întâmpinat cu reacţii precum “A, dar dacă faci psihologia o să mori de foame. Mai bine faci politehnica”.

Şi astfel am ajuns să fac ASE-ul. Dar întrebarea aceasta tot nu a dispărut. A ajuns să se transforme în “Ce carieră vei alege după ce termini facultatea?”. Şi eu afişam aceeaşi nedumerire ca în liceu şi îmi doream să nu mi se mai pună niciodată această întrebare – de către ceilalţi.

Nu aveam nimic cu întrebarea în sine. De fapt, şi eu mi-o puneam foarte des. Dar încă mai căutam un răspuns satisfăcător. Aşa că răspundeam de regulă în funcţie de context.

Este foarte bine să nu ştii ce vrei să faci


De fiecare dată când cineva îmi punea această întrebare, mă simţeam presată să răspund ceva. Iar acel ceva nu era mereu adevărul. Mă gândeam tot timpul că oamenii se aşteaptă de la mine să dau un răspuns concret şi să ştiu ce vreau să fac cu viaţa mea.

Dar adevărul este că nu ştiam. Cel mai sincer ar fi fost să răspund “Nu ştiu, dar sunt în proces de descoperire”, însă mă temeam. Nu poţi să spui “nu ştiu”, cu atât mai puţin când persoana care te întreabă este un intervievator. Trebuie să laşi impresia că ai viitorul clar definit şi un plan pe minim cinci ani bine pus la punct.

Pe vremea aceea nu mi-a explicat nimeni că este în regulă să nu ştiu ce vreau să fac. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns mai târziu.

De fapt, am descoperit că este foarte bine să nu ştii ce vrei să faci. De ce? Pentru că atâta vreme cât nu ştii ceva, vei căuta. În momentul în care ai un răspuns, căutarea încetează. Şi dacă răspunsul pe care îl ai nu este în totalitate al tău, atunci vei irosi ani întregi făcând ceva ce nu te reprezintă şi nu îţi aduce bucurie.

Este ok să cauţi. Este foarte ok să încerci să te descoperi pe tine prin intermediul cât mai multor experienţe. Şi ca să faci asta, ca să fii deschis către căutare, trebuie să recunoşti că NU ştii încă ce vrei de la viaţă, dar vei face tot posibilul să afli.

Şi când vei fi găsit răspunsul, vei şti. Vei simţi în fiecare fibră a corpului tău că aceea este calea pe care ţi-o doreşti.

O întrebare mai potrivită


“Ce vrei să faci cu viaţa ta?” nu mi se pare cea mai constructivă întrebare pe care ţi-o poţi pune pentru a descoperi ceea ce-ţi doreşti cu adevărat de la viaţă.

Există o întrebare mult mai puternică, ce-ţi va permite să preiei controlul asupra vieţii tale chiar acum, fără să aştepţi să găseşti acea carieră sau activitate care ţi se potriveşte cel mai bine.

Acea întrebare este “Cine vrei să fii?”.

Ce tip de persoană vrei să fii în lumea asta? Care este energia pe care vrei s-o aduci în activităţile tale?

Aceasta întrebare este mult mai eficientă, pentru că ia în considerare faptul că eşti o fiinţă umană – ceea ce înseamnă că în primul rând eşti, iar orice acţiune a ta este doar o consecinţă a felului tău de a fi.

Dacă decizi acum ce fel de persoană vrei să fii şi ce calităţi îţi doreşti să întrupezi, eşti deja cu un pas înaintea celorlalţi. Dacă te hotărăşti apoi ce acţiuni poţi întreprinde concret, ca să transpui acele calităţi în viaţa ta, eşti pe drumul cel bun către viaţa visurilor tale.

În definitiv, viaţa este în primul rând despre “a fi” şi apoi despre “a face”. Oamenii vor ţine minte felul în care te-ai prezentat şi cum i-ai făcut să se simtă, nu neapărat ce ai făcut. Atitudinea ta transpare în orice acţiune. De aceea este important să decizi cum vrei să fii, cum vrei să te perceapă ceilalţi – în orice activitate – şi abia apoi care sunt paşii pe care ai nevoie să-i faci.

Acţiunea este şi va rămâne mereu secundară esenţei şi fiinţei tale.

Şi dacă tot ne apropiem de sfârşitul de an, ce prilej mai bun poţi găsi ca să-ţi pui această întrebare şi să începi noul an întrupând nişte calităţi care te reprezintă?

Te invit să reflectezi şi apoi să laşi un comentariu cu răspunsul tău la întrebarea “Tu ce tip de persoană vrei să fii?” în secţiunea de mai jos.