≡ Top Menu

Urmeaza-ti visul, traieste-ti pasiunea, alege sa schimbi lumea

To get Free blog updates

Cum să nu mai procrastinezi niciodată

Snail shell

Nici mie nu mi-a venit să cred când am găsit termenul “a procrastina” în dicţionar. Mi s-a părut a fi un englezism absolut. Dar iată ce definiţie oferă dexonline:

PROCRASTINÁprocrastinez, vb. I. Tranz. (Liv.) A amâna în mod nejustificat începerea unei acțiuni, în special din cauza neglijenței habituale sau a lenei; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. [ < engl. procrastinate cca. 1548 < lat. prōcrastinātum: pro- („pentru”) șicrastinus („ce ține de ziua de mâine”), cf. it. procrastinare, port. procrastinar, sued. prokrastinera].

Se pare că procrastinarea este “boala” secolului. Cu toţii “suferim” de ea şi încercăm prin toate mijloacele posibile să “ne vindecăm”. Este şi firesc, câtă vreme societatea în care trăim a ajuns să pună atât de mult accentul pe eficienţă şi pe rezultate.

Procrastinarea nu este ceva ce trebuie eliminat. Uneori poate fi chiar utilă – îţi poate indica faptul că anumite lucruri nu sunt chiar pe placul tău, deşi te forţezi să le faci. Dacă te afli într-o astfel de situaţie, cred că e benefic să stai să te întrebi dacă direcţia în care “ar trebui” să te deplasezi, când nu ai chef, este chiar cea potrivită pentru tine.

Dar în cazul în care amâni habitual lucruri care sunt cu adevărat importante pentru tine, trebuie să faci ceva în acest sens. De fapt, poţi face un singur lucru. Să îţi schimbi starea.

Problema amânării este în esenţă problema lipsei de chef. Nu treci la acţiune pentru că nu ai chef. Dacă ai trece la acţiune, atunci cu siguranţă ar veni şi cheful, pentru că ţi s-ar schimba starea. Dar nu poţi trece la acţiune, ca să îţi schimbi starea, pentru că nu ai chef. Este un cerc vicios.

Aşa că trebuie să găseşti moduri de a-ţi schimba starea.
Şi îţi ofer câteva posibilităţi eficiente.

1. Foloseşte-te de imaginaţie

 
Adică vizualizează rezultatul final sau altceva care te face să te simţi motivat sau plin de energie. Îţi poţi aminti şi succese din trecut. Ideea este să te concentrezi pe feeling (dacă tot folosesc englezisme în articol, am zis să mai variez puţin, să nu te plictisesc :) ).

2. Foloseşte-te de mediu

 
Adică ajută-te de ceva extern ce te-ar motiva. Uită-te la un filmuleţ motivaţional, citeşte un articol sau priveşte nişte poze care te inspiră sau, şi mai bine, verifică ce face “concurenţa” – cineva care are deja ceea ce îţi doreşti să obţii.

3. Just do it – Nu, nu fac reclamă la Nike :)

 
Probabil aceasta este cea mai neînţeleasă abordare. Cum să faci ceva pur şi simplu, dacă nu ai chef? Îţi explic îndată.

Ceea ce te ţine de fapt în loc, nu este doar starea pe care o ai. Este starea asociată cu gândurile tale. Atunci când nu ai chef, nu zaci pur şi simplu. Din contră, stai şi te gândeşti cât de grea e sarcina respectivă şi cum ai vrea să te uiţi mai degrabă la un film decât să înveţi pentru sesiune.

“Just do it” se referă la liniştirea vocii din capul tău. Îi zici să tacă, scurt şi simplu. O opreşti înainte să apuce să îţi înşire cât de neplăcută va fi experienţa ta. Şi apoi te ridici, te duci la birou şi te apuci de treabă. Totul fără să gândeşti.

Pentru mine, metoda asta funcţionează cel mai bine când vreau să ies la alergat, dar, evident, nu am chef sau mă gândesc că va fi greu. Aşa că îi spun vocii să tacă, mă ridic, mă echipez şi ies pe uşă. Simplu. Iar de acolo deja nu mai are rost să mă întorc.

Gata, scurt şi la obiect. Te invit să le încerci şi să laşi un comentariu mai jos cu soluţia care a funcţionat cel mai bine pentru tine. Sau, dacă foloseşti alte metode, povesteşte puţin despre ele, ca să adunăm cât mai multe idei :).
Haide, nu mai procrastina atâta, nu e greu să laşi un comentariu :)

Image by hzader

 

Ti-a placut postarea? Atunci nu le rata pe urmatoarele.

Inscrie-te gratuit la newsletter si vei primi direct in inbox urmatoarele postari.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Te invit sa lasi un comentariu mai jos

{ 2 comments… add one }

  • Ada
    August 13, 2014, 10:17 am

    Ultima varianta e intr-adevar cea mai eficienta. La mine inceputul e greu, dar dupa ce ma apuc de treaba, incepe sa-mi placa si, nu ma mai desprind pana nu e gata. De fiecare data ma surprinde acest lucru :))

    • August 13, 2014, 1:14 pm

      Mersi, Ada :D. Cam asa se intampla de cele mai multe ori – cel putin si din experienta mea ;).

Descopera-ti Pasiunea

Descarca gratuit Ghidul Pasiunii

Click pe imagine pentru a-l descarca gratuit

Despre Mine

Despre mine :)

Buna! Numele meu este Daisa si sunt o exploratoare. Imi place sa explorez mintea umana :). Imi place sa descopar de ce unii oameni sunt fericiti si altii nu. Imi place sa explorez emotii, vise si pasiuni.

img

Descopera-ti pasiunea

Inscrie-te la newsletter si vei primi gratuit Ghidul Pasiunii (Cum sa-ti descoperi pasiunea si sa traiesti autentic) direct in inbox, precum si urmatoarele postari de pe site.