Un vechi proverb chinezesc spune aşa “Eu nu mă tem de cele o mie de lovituri pe care le-ai exersat o singură dată, dar mă tem de acea singură lovitură pe care ai exersat-o de o mie de ori.”

Punching Water

Image by Bas Van Uyen

De-a lungul celor aproape 10 ani de dezvoltare personală am avut ocazia să testez numeroase metode menite să mă ajute să “fiu mai bună” şi să mă dezvolt în direcţia dorită. Unele metode m-au ajutat mai mult, altele mai puţin. Pe unele le-am folosit cu mai mare uşurinţă decât pe altele.

Dar dacă ar fi să aleg şi să recomand o singură metodă sau tehnică, aş răspunde fără ezitare – prezenţa.

Prezenţa este ca acea lovitură pe care dacă o exersezi de o mie de ori, poate fi fatală. Însă nu ţie îţi va fi fatală, ci tuturor blocajelor şi obstacolelor care te împiedică să devii cea mai bună versiune cu putinţă a ta.

Cel mai mare aliat şi inamic al omului este mintea sa. Mintea este o unealtă minunată, dar ca orice lucru minunat care este dus în extrem, poate deveni foarte periculoasă dacă nu ştii să te foloseşti de ea. În momentul în care mintea nu mai este o unealtă şi ajungi să te identifici cu ea, pierzi controlul.

Mintea ta se comportă ca un căţeluş – face exact ce ai dresat-o tu şi reacţionează cum ai obişnuit-o tu. Dacă modelele de reacţie sunt învechite şi nu te mai ajută, ai nevoie să le schimbi. Iar pentru asta trebuie să faci un pas înapoi.

Mai mult decât mintea

Există o inteligenţă în corpul tău care o depăşeşte cu mult pe cea a minţii tale. Studiile au descoperit faptul că şi inima are extrem de mulţi centri nervoşi şi are o inteligenţă autonomă. În plus, emană şi un câmp magnetic cu mult mai puternic decât cel al creierului, care se extinde cam un metru în afara corpului.

De ce spun toate acestea? Ca să te fac să înţelegi că tu eşti mult mai mult decât mintea ta. Tu eşti tot corpul tău. Însă din păcate societatea ne obişnuieşte de la o vârstă fragedă să ne concentrăm activitatea în zona cerebrală. Şcoala ne educă în esenţă mintea şi neglijează corpul.

Prin prezenţă, atenţia coboară mai jos de cap şi se răspândeşte în tot corpul. Rezultatul este o mult mai bună centrare şi un echilibru sporit.

Nu pierzi controlul

Mulţi oameni se tem că dacă îşi mută atenţia de la problemele la care se gândesc, vor pierde controlul asupra lucrurilor. Nimic mai neadevărat. Controlul îl pierzi în momentul în care eşti doar în mintea ta. Pentru că te limitezi la ce ştie mintea ta să facă – să reacţioneze conform unor tipare învăţate.

Nu poţi să faci nicio schimbare adevărată câtă vreme funcţionezi într-un tipar. Trebuie să ieşi din tipar. Şi pentru a putea face asta, trebuie să intri în corp.

Ştii că eşti în corpul tău când reuşeşti să-ţi simţi pe deplin fiecare muşchi şi fiecare fibră. Acela eşti tu – complet şi întreg. Atunci poţi fi în armonie şi poţi prelua controlul conştient asupra vieţii tale.

Când eşti prezent, eşti împământat. Eşti ancorat în corpul tău şi îşi poţi menţine energia pozitivă, indiferent ce se întâmplă în jurul tău.

Cheia prezenţei

Există o metodă foarte simplă prin care poţi aduce mai multă prezenţă în viaţa ta – respiraţia. Nici nu-i de mirare că majoritatea formelor de meditaţie implică un control al respiraţiei. Respiraţia este calea către subconştient, pentru că este singura funcţie a corpului care poate fi executată atât conştient, cât şi inconştient.

Cu cât eşti mai atent la respiraţia ta – fără a încerca să o controlezi – cu atât vei fi mai prezent în activităţile tale şi în viaţa ta. Şi nu doar că vei fi prezent, dar te vei simţi mult mai bine. Din perspectiva mea, nu există senzaţie care să egaleze starea de bine pe care o resimţi în momentul în care eşti complet prezent în tot corpul tău. E o bucurie şi o exaltare care depăşesc cu mult orice plăcere.

În concluzie – scurtătura ta către o viaţă mai bună, lipsită de conflicte interioare şi blocaje este prezenţa. Iar scurtătura către prezenţă este respiraţia conştientă. Dacă exersezi respiraţia conştientă şi răspândirea atenţiei în tot corpul, viaţa ta va începe să se schimbe instant.

Dar nu mă crede pe cuvânt. Încearcă şi vezi cum este. Exersează cele o mie de respiraţii conştiente. Apoi lasă un comentariu cu experienţa ta în rubrica de mai jos.