Lazy cat

Image by 55Laney69 via Flickr Creative Commons

Există unele zile în care pur şi simplu nu ne simţim în stare să facem nimic productiv.

Indiferent că suntem conştienţi de faptul că acel examen bate la uşă sau acel proiect urgent trebuie terminat sau avem de făcut o groază de lucruri, tot nu ne simţim în stare să ne mobilizăm.

Avem chef doar să pierdem vremea. Şi nu ştim cum să ieşim din acea stare.

Uneori lipsa de chef poate fi un simptom al epuizării fizice sau psihice. Dacă acesta este cazul, atunci nu ar strica să ne acordăm câteva zile să nu facem nimic. Pur şi simplu să ne dăm voie să fim leneşi şi să ne eliberăm mintea de toate sarcinile urgente.

De regulă după câteva zile vom fi iar în formă şi dornici să trecem la treabă.

În cazul în care nu este vorba de epuizare şi starea persistă, atunci avem o problemă de motivaţie.

Iar cel mai simplu mod de a ne motiva este schimbându-ne starea de spirit.

Există mai multe moduri în care putem realiza acest lucru.

1. Schimbând fizionomia


Postura corpului ne influenţează secreţia hormonală şi implicit starea emoţională.
Mai multe studii au dovedit că atunci când adoptăm o anumită poziţie corporală, starea noastră va corespunde acelei poziţii.

Dacă zâmbim, ne vom simţi veseli. Dacă ne încruntăm, vom simţi supărare. Dacă ne aplecăm în faţă cu umerii căzuţi şi privirea în pământ, vom simţi descurajare. Dacă stăm drepţi privind înainte, ne vom simţi încrezători.

Prin simpla schimbare a fizionomiei, ne putem schimba instantaneu starea de spirit. Singura condiţie este să facem acest lucru cu o atitudine deschisă. Altfel, un dialog interior negativ va anula efectele emoţiilor pozitive.

2. Schimbând mediul


Oricât de echilibraţi suntem, nu putem scăpa de influenţa mediului. Persoanele din jurul nostru ne influenţează, stimulii din jurul nostru ne afectează şi ceea ce percepem zi de zi are un impact decisiv asupra vieţii noastre.

Nu putem să devenim cele mai bune versiuni ale noastre dacă ne aflăm într-un mediu distructiv sau care nu ne inspiră. Nu ne vom atinge potenţialul maxim câtă vreme suntem descurajaţi.

Avem nevoie de cât mai multe influenţe pozitive pentru a ne dezvolta. Şi avem nevoie să ne simţim inspiraţi pentru a acţiona.

De aceea putem face orice ne inspiră – putem citi un articol sau o carte motivaţională sau putem urmări un filmuleţ care ne inspiră. De multe ori este suficient pentru a ne da un prim imbold ca să facem un pas înainte.

Aşa cum mediul ne poate influenţa negativ, poate să ne influenţeze şi pozitiv. Dacă ne lăsăm inspiraţi de persoanele potrivite, ne putem schimba extrem de rapid starea de spirit.

3. Schimbând povestea


Adică sensul pe care îl dăm experienţelor pe care le avem şi lucrurilor care ni se întâmplă. Sensul pe care îl atribuim evenimentelor din viaţa noastră ne determină percepţia – şi astfel se conturează întreaga experienţă.

Un eveniment este perceput rareori singur. De regulă este învăluit în explicaţiile pe care le dăm, părerile pe care le avem şi judecăţile pe care le emitem. Acestea sunt extrem de puternice. Acelaşi eveniment poate fi minunat pentru o persoană şi oribil pentru o alta. Singurul aspect care diferă este “povestea” din jurul său.

Partea bună este că putem să schimbăm această “poveste” după cum vrem noi. Putem da un nou sens lucrurilor. Putem alege o explicaţie pozitivă, care ne susţine, ne motivează şi ne ajută să mergem mai departe.

De aceea, ori de câte ori ne simţim descurajaţi şi fără chef, este util să ne întrebăm “Ce altceva poate însemna acest lucru?”.

De multe ori se dovedeşte că lucrurile nu sunt atât de tragice pe cât par în primă instanţă şi le putem face faţă cu mult mai multă uşurinţă.

Pentru mai multe idei despre cum te poţi motiva să treci la treabă când nu ai chef, îţi recomand acest articol mai vechi.