Ai avut şi tu momente când te-ai gândit că ţi-ar plăcea să faci sau să începi ceva nou în viaţa ta, dar ai început să găseşti tot felul de motive ca să nu te apuci de treabă? Ştii tu, scuze “serioase” menite să te ţină pe loc?

Ei bine, poate problema ta era pur şi simplu faptul că te-ai lăsat descurajat fără să afli mai multe.

Sentimentul de descurajare este cauza principală a abandonării unor idei sau proiecte în stadiile incipiente. Mulţi oameni susţin că dacă ar avea alte condiţii sau circumstanţe favorabile s-ar apuca de treabă. Alţii încep cu entuziasm, dar se dau bătuţi când întâlnesc primul obstacol.

Descurajarea este un sentiment comun pentru mulţi oameni. Cel mai frecvent ne lăsăm descurajaţi de cei care sunt “bine intenţionaţi” şi ne întreabă cum avem de gând să ducem la bun sfârşit un proiect de o asemenea amploare. Puţin realism nu strică niciodată, însă descurajarea ucide vise.

Cel mai simplu mod în care poţi trece peste descurajare este informându-te. Este abordarea care pe mine m-a ajutat cel mai mult.

Descurajarea este de regulă un indicator. Îţi arată faptul că ceea ce vrei să faci este perceput ca fiind prea mare sau cu mult în afara zonei tale de confort. Aşa că trebuie să-ţi măreşti progresiv zona de confort. Iată cum poţi face asta.

1. Identifică paşii

Un prim mod este să afli care sunt primii paşi necesari pe care trebuie să-i faci în direcţia dorită. Şi să te apuci să lucrezi rând pe rând la ei.

Văd mulţi oameni care aleg să renunţe pentru că se gândesc că au de executat prea mulţi paşi şi se simt copleşiţi. Copleşirea înseamnă cel mai des exagerare. Indicat este să determini doar următorii 2-3 paşi, iar pe restul pe măsură ce progresezi.

Acţiunea este mult mai importantă decât planificarea. Decât să ai un plan perfect şi să nu treci niciodată la treabă, mai bine ai doar câteva idei şi te pui în mişcare.

2. Evaluează costurile

Următorul lucru pe care îl poţi face este să-ţi evaluezi costurile. Aici nu mă refer doar la costurile materiale – sunt şi acelea importante – ci la costurile de oportunitate.

La ce renunţi pentru visul tău? În ce măsură eşti pregătit să suporţi consecinţele acţiunilor tale? Câtă toleranţă ai pentru aspectele mai puţin plăcute ale activităţii tale?

Am scris mai pe larg un articol care explică acest concept aici.

3. Uită-te în jur

Şi aici ajungem la partea mea preferată. Primele două metode sunt mai degrabă menite să te facă să ai o privire realistă asupra întregii situaţii. Dar în acest al treilea punct se află secretul.

Ori de câte ori te simţi descurajat, caută exemple de oameni care au realizat deja ceea ce tu încerci să faci. Fă o cercetare. Vei vedea că sunt mai mulţi decât crezi. Şi dacă atâţia oameni au putut, înseamnă că este posibil. Dacă faci serios această cercetare, vei descoperi că există oameni care au avut probabil condiţii mai vitrege ca ale tale şi pregătire mai slabă ca tine şi cu toate acestea, au mers până la capăt.

Iar dacă alţii au putut şi tu poţi. Există un drum deja pavat, iar ţelul tău este realizabil.

Nu face greşeala să te compari cu cei care sunt departe. Este o comparaţie cât se poate de nedreaptă. Măsoară doar progresul tău, pentru că ai alte condiţii şi alt punct de început. Este perfect să-ţi doreşti să ajungi unde sunt cei care au succes. Dar trebuie să parcurgi drumul pe care l-au parcurs şi ei.

Ai tot ce-ţi trebuie pentru a porni la drum. Iar faptul că în tine a încolţit o idee, nu este decât un indicator al faptului că eşti pregătit pentru ea.

Aminteşte-ţi că toţi oamenii s-au simţit mai devreme sau mai târziu descurajaţi. Chiar şi cei care au ajuns departe. Dar faptul că ei au reuşit îţi arată că se poate şi că poţi şi tu.

Nu este nevoie să crezi în tine pentru a ajunge departe. Este nevoie doar să crezi în visul tău. Restul sunt detalii.