≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Cum treci peste frica de eşec

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să îţi doreşti să-ţi schimbi circumstanţele vieţii, dar să renunţi înainte să începi?

Poate ai întrevăzut o oportunitate de carieră mai bună, dar ai respins-o pentru că ţi s-a părut prea riscantă.
Sau poate ai găsit o persoană cu care simţi că eşti compatibil, dar ai refuzat să o abordezi neştiind dacă te place.
Sau pur şi simplu ai dat cu piciorul acelei oportunităţi unice pentru că nu te simţeai pregătit să iei lucrurile în piept.

Toate acestea şi altele sunt forme ale fricii de eşec.

frica de esec

Frica de eşec este cea care ne taie elanul şi ne opreşte toate demersurile creative. Este vocea din capul nostru care ne spune că nu suntem suficient de buni sau pregătiţi pentru a face ceea ce ne dorim. Şi este cea care ne ţine departe de orice riscuri prea mari.

Frica de eşec este de fapt o dorinţă exacerbată de a avea siguranţă şi certitudine. Şi ori de câte ori se pune problema să păşim în necunoscut, ne opreşte dinainte să încercăm.

Vestea bună este că există câteva metode uşoare de a trece peste această teamă.

 

1. Testul realităţii


Circumstanţele familiare sunt întotdeauna percepute ca fiind mai sigure decât cele nefamiliare.
Chiar dacă în realitate s-ar putea să nu fie.

De aceea nu strică să evaluăm puţin realitatea. În acest sens ne ajută câteva întrebări.

Cât de stabile sunt de fapt condiţiile tale actuale?

Doar pentru că te-ai obişnuit cu ele şi reprezintă rutina ta zilnică nu înseamnă că sunt şi sigure. Sau că vei putea repeta la nesfârşit ceea ce faci acum.

Chiar este locul tău de muncă atât de sigur pe cât pare? Trăim totuşi într-o societate capitalistă. Concurenţa este din ce în ce mai acerbă. Ce garanţie ai că firma ta va face faţă cu succes concurenţei mulţi ani de acum înainte? Cum poţi ştii că nu va apărea peste noapte un alt competitor pe piaţă cu servicii mult mai bune şi ieftine?

Poate nu te gândeşti să rămâi în acelaşi loc pentru mulţi ani de zile. Însă atunci se pune altfel problema. Ce garanţie ai că vor exista la fel de multe oportunităţi ca şi acum în viitor pentru tine? Sau că domeniul în care lucrezi nu va fi înlocuit de altul?

Uneori calea mai riscantă este mai “sigură”. Pentru că siguranţa nu este nimic altceva decât o iluzie. Viaţa este cu mult mai imprevizibilă decât ne place să admitem. Şi dacă ai onestitatea să te uiţi în urmă la evenimentele din viaţa ta care te-au adus unde eşti acum, vei vedea multe turnuri de situaţie neaşteptate care au schimbat decisiv cursul evenimentelor.

Deci poţi în aceste condiţii să fii sigur de siguranţa pe care crezi că o ai acum?

Nu zic că orice risc pe care îl iei va fi încununat cu succesul pe care ţi-l doreşti. Sunt însă de părere că punem mai mult preţ decât ar trebui pe siguranţă şi că nu strică uneori să privim lucrurile cu realism. Şi asta înseamnă să ne bazăm deciziile pe fapte, nu pe exagerările optimiste sau pesimiste ale imaginaţiei noastre.

“Singurul lucru constant este schimbarea” – Heraclitus

 

2. Răul mai puţin rău


Orice lucru pe care îl faci are un preţ.
Nu mă refer la preţul în bani pe care îl plăteşti – deşi uneori trebuie şi el luat în considerare. Mă refer mai degrabă la tot ce trebuie să renunţi pentru a putea obţine ceea ce vrei.

Cu orice câştig există şi o pierdere sau un sacrificiu. Este invariabil. Iar acel sacrificiu este “preţul” de care ziceam.

Nu vei produce schimbări considerabile în viaţa ta stând pe canapea şi privind la televizor. Va trebui să sacrifici ceva – o parte din timpul tău şi din energia ta, plăcerea pe care o obţii din privitul la televizor şi comoditatea cu care te-ai obişnuit. Acesta este preţul schimbării.

Evident, preţul diferă de la caz la caz, însă de cele mai multe ori implică renunţarea la un obicei, la ceva cunoscut, la o plăcere de scurtă durată pentru a obţine ceva mai important pentru tine.

La fel cum schimbarea are un preţ, există şi un preţ al continuităţii. Dacă nu schimbi nimic în viaţa ta, plăteşti alt preţ. Acela poate fi frustrare, lipsa dezvoltării, sentimentul de a fi blocat, lipsa însemnătăţii, etc.

Cu fiecare decizie de a rămâne unde eşti, plăteşti preţul aferent, suportând o serie de lucruri care nu-ţi mai plac. Ştiu asta, pentru că dacă ţi-ar fi plăcut nu te-ai fi gândit la schimbare.

Şi atunci problema se pune în felul următor – ce preţ eşti dispus să plăteşti?

Care dintre cele două “rele” ţi se pare mai puţin rea? Este mai acceptabil să suporţi frustrarea stabilităţii sau disconfortul schimbării?

Răspunsul tău la această întrebare este cel care va determina până la urmă direcţia în care vei merge mai departe.

 

3. Scenariul cel mai înfricoşător


De cele mai multe ori lucrurile de care ne temem sunt mult mai înfricoşătoare în imaginaţia noastră decât în realitate.

De fapt, suntem atât de plini de resurse, încât putem să depăşim orice provocare ne lansează viaţa. Doar că nu conştientizăm acest lucru.

Cum ştiu asta? Păi simplu. Trăieşti, nu? Asta înseamnă că până în acest moment ai depăşit cu succes toate provocările pe care le-ai întâlnit. Niciuna nu a fost atât de rea încât să îţi pericliteze viaţa. Şi sunt şanse mari ca riscul de care îţi este acum teamă să nu fie o problemă de viaţă şi de moarte.

Exagerez puţin, desigur. Ştiu că pentru mulţi dintre noi există chestii care sunt chiar mai înfricoşătoare decât moartea. Însă ceea ce vreau să subliniez este că poate viaţa ta nu arată aşa cum îţi doreşti, dar eşti bine. Citeşti acest articol. Asta înseamnă că dispui de multe resurse – mai multe decât conştientizezi. Şi fiecare provocare pe care ai depăşit-o în trecut – de voie sau de nevoie – este o dovadă a acestor resurse şi a capacităţii tale de a te adapta.

Ce te voi invita eu acum este să priveşti în faţă acea teamă pe care o ai. Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă mergi pe calea riscantă pe care ţi-o doreşti?

Te rog să te gândeşti la cel mai sumbru scenariu posibil. Presupune că absolut nimic nu va merge cum îţi doreşti şi că vei eşua în toate încercările tale.

Care sunt pierderile pe care le vei înregistra? Gândeşte-te atât la cele materiale cât şi la cele morale şi sociale. Pune pe foaie tot ce îţi este teamă că se va întâmpla. Şi imaginează-ţi că s-a întâmplat.

Imaginează-ţi că ai mers pe drumul riscant şi că scenariul cel mai negativ s-a petrecut deja. Este o chestiune de trecut. Şi apoi răspunde la următoarele întrebări.

Poţi trăi cu consecinţele acţiunilor tale? – la modul propriu.

Va mai conta pierderea înregistrată peste 5 ani de zile?

De multe ori nu acţionăm pentru că ne temem că ne vom periclita imaginea în ochii celorlalţi sau pentru că vom fi respinşi. Dar acestea sunt lucruri care deşi par imense acum, sunt de fapt foarte mărunte în ansamblul vieţii noastre. De cele mai multe nici nu ne vom aduce aminte de ele peste 5 ani. Sau dacă ne vom aduce aminte, va fi cel mai probabil cu detaşare şi umor.

 

De ce ţi-e frică nu scapi


Adevărul este că nu vom reuşi niciodată să scăpăm de frică. Este o emoţie care face parte din structura noastră genetică şi ne-a ajutat să supravieţuim ca şi specie o perioadă foarte mare de timp. Chiar dacă în ziua de astăzi nu ne mai este atât de folositoare ca în trecut.

Tema însă este bună. Pentru că spre deosebire de trecut, când ne ajuta să fugim de prădători, în ziua de astăzi – când nu ne ţine departe de locuri şi persoane dubioase – este un indicator al evoluţiei personale.

Teama îţi arată că eşti pe care să-ţi părăseşti zona de confort. Şi acesta este întotdeauna un lucru bun, din cauză că te determină să evoluezi.

Partea cea mai bună vine însă după ce faci acel lucru de care îţi este atât de frică. Adică după ce îndrăzneşti să faci pasul în necunoscut şi să-ţi asumi riscul. Indiferent de rezultat, faptul că ai reuşit să treci peste teamă îţi dă un sentiment inegalabil de entuziasm şi expansiune. Te simţi mai viu ca oricând.

Simplul curaj că ai îndrăznit este o realizare şi trebuie tratat ca atare.

Frica, odată depăşită, ne ajută să ne simţim din nou vii. Când a fost ultima oară când te-ai simţit cu adevărat viu? Când ţi-ai luat inima în dinţi şi ai ales să ai încredere şi să păşeşti în necunoscut?

Cât mai ai de gând să îţi sacrifici viaţa pentru confort? Alege să trăieşti şi să te simţi viu. Alege să faci astăzi acel lucru care te tot înspăimântă. Şi vei vedea că eşti mult mai puternic decât ai crezut vreodată.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

  • February 28, 2016, 7:50 pm

    Foarte drăguț articolul și îmi place că a fost subliniată ideea că numai pentru că ești în zona de confort nu înseamnă că ești în siguranță și tot așa, numai pentru că vei ieși din zona de confort nu înseamnă că nu vei fi în siguranță.