≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

De ce este bine să nu ştii ceea ce vrei

Articolul de data trecută a fost despre ce poţi face atunci când nu ştii ce vrei şi eşti indecis.

Iar articolul de săptămâna aceasta s-ar putea să pară puţin în contradictoriu, însă nu este. Pur şi simplu abordează lucrurile din altă perspectivă şi aduce o completare.

indecision

Image by Jeff B via Flickr Creative Commons

Se întâmplă deseori să rămânem blocaţi în indecizie, pentru că pe moment nu reuşim să întrevedem nicio opţiune care să ne satisfacă pe deplin.

Chiar şi atunci când obţinem experienţa necesară, se poate întâmpla să nu fim total mulţumiţi de variantele pe care le avem în faţă.

Vrem ceva mai mult, chiar dacă nu ştim exact cum ar putea arăta acel “mai mult” şi cum îl putem avea.

Şi atunci ce facem?


Uneori este bine să alegem numai de dragul de a alege, ca să ieşim din incertitudine. Însă alteori, când simţim că toate opţiunile sunt momentan nesatisfăcătoare, este bine să nu alegem niciuna dintre ele.

Şi în schimb să abordăm lucrurile altfel.

Adevărul este că realitatea noastră, cea pe care o percepem acum, este numai o frântură din întreaga realitate. Şi opţiunile care ne stau la dispoziţie momentan sunt numai nişte frânturi din întregul potenţial.

Este posibil să existe ceva mult mai bun pentru noi decât întrevedem acum. Şi alegând ce nu ni se potriveşte, putem rata acea opţiune.

Dar ceea ce putem face încă de acum, este să ne exprimăm dorinţa, fără a-i pune o etichetă.

Voi da un exemplu, ca să fie mai simplu de înţeles.

Să presupunem că ne dorim un job, dar nu ştim exact ce tip de job ne-ar plăcea. Ştim însă de ce ne dorim un job nou – pentru că cel de acum este plictisitor, pentru că atmosfera este apăsătoare, pentru că nu mai învăţăm nimic, pentru că salariul este sub ceea ce ne dorim, etc.

Şi atunci, ne este clar ce ne dorim să se schimbe. Şi este suficient.

Nu trebuie să ştim mai multe. Nu avem nevoie să avem denumirea exactă a jobului nostru ideal. Aceasta ni se va arăta pe parcurs, câtă vreme avem grijă să facem următoarele lucruri.

1. Trebuie să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le vrem

Ca să iau exemplul anterior, ne dorim un job antrenant şi dinamic, din care putem învăţa multe lucruri noi şi interesante, într-un mediu prietenos şi cald, cu o atmosferă relaxată, cu un salariu mai bun, în care să ne fie apreciată contribuţia. Eventual poate fi şi într-un domeniu specific, dacă ne dorim foarte mult asta.

Atât şi nimic mai mult.

Nu trebuie să intrăm în detalii dacă nu este cazul. Nu trebuie să ştim exact amănunte care nu ne privesc. Putem avea oricâte criterii ne dorim, chiar şi unul singur.

Şi câtă vreme ţinem acea imagine în minte şi ne concentrăm zilnic energia asupra ei, vom ajunge să vedem şi astfel de joburi în realitatea noastră.

Evident că exact acelaşi principiu poate fi aplicat nu numai pentru joburi, ci şi pentru relaţii, bani, stil de viaţă şi orice altceva ne dorim.

Condiţia este să ne simţim bine când formulăm şi citim descrierea. Trebuie să fie ceva ce ne place şi ne inspiră.

2. Trebuie să nu dăm atenţie lucrurilor pe care nu le vrem


Având în vedere că alimentăm cu energie orice lucru căruia îi acordăm atenţie, dacă ne îndreptăm atenţia către lucruri pe care nu ni le dorim, vom avea tendinţa să găsim mai multe de acest gen în realitatea noastră.

Poate că realitatea noastră curentă nu este dezirabilă. Dar dacă pornim la drum cu intenţia de a ne-o extinde pentru a include şi elemente pe care ni le dorim, aceasta se va schimba în urma intenţiei noastre.

Da, este aşa de simplu, dar presupune să fim consecvenţi în lucrurile cărora le acordăm atenţie.

Nu putem să fim fericiţi dacă ne tot concentrăm asupra aspectelor care nu funcţionează în viaţa noastră. Trebuie să ne schimbăm perspectiva şi să le recunoaştem pe cele care funcţionează deja, pentru a avea parte de mai multe de acest gen.

3. Trebuie să fim deschişi către oportunităţi


Asta este partea cea mai grea.

Dacă urmăm primii doi paşi, vom întrezări din ce în ce mai multe oportunităţi care vor corespunde dorinţei noastre.

Însă nu vor fi întocmai ce ne-am imaginat iniţial.

Deseori aceste oportunităţi vor fi mult mai atractive, dar vor presupune să ne părăsim zona de confort. Va trebui să facem lucruri pe care nu le-am mai făcut, lucruri de care este posibil să ne fie teamă, dar care sunt necesare pentru dezvoltarea noastră.

Alteori nu vom recunoaşte din prima oportunitatea, pentru că este atât de diferită de ceea ce eram obişnuiţi să vedem în jurul nostru.

Şi atunci este nevoie să avem încredere şi să încercăm. Să facem primul pas şi să vedem unde ajungem. Să privim provocarea ca pe un joc.

Nu există o singură cale


Ştim cu toţii exact ce ne dorim şi ce fel de experienţe vrem în viaţa noastră. Chiar dacă momentan nu întrezărim cum am putea să obţinem aceste experienţe.

Dar acel cum nu ţine de noi. Şi ori de câte ori simţim că nu avem cum să realizăm ce ne dorim, ajungem să ne mulţumim cu mai puţin, să fim nefericiţi şi să ne cuprindă iar îndoiala şi indecizia.

Treaba ta nu este să afli cum poţi obţine ceea ce-ţi doreşti. Treaba ta este să te concentrezi pe tipul de experienţă pe care îl vrei în viaţa ta, să nu dai atenţie lucrurilor pe care nu le vrei şi să fii deschis către oportunităţi.

Restul vine de la sine. Şi te va surprinde cât de bine poate arăta.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.