≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

De ce nu reuşeşti să-ţi găseşti sufletul pereche (sau să obţii ceea ce-ţi doreşti)

Ai stat vreodată să te întrebi de ce pentru tine toate lucrurile par să meargă pe dos şi nu reuşeşti niciodată să obţii ceea ce-ţi doreşti, chiar şi atunci când depui eforturi în acest sens?

De ce nu reuşeşti să găseşti acel partener care să te facă fericit?
De ce nu ajungi să fii în sfârşit promovat pe acel post pe care ţi-l doreşti?
De ce nu reuşeşti să-ţi găseşti pasiunea şi să o transformi într-o afacere profitabilă?

Răspunsul te va surprinde.

Totul pare să meargă pe dos, pentru că ceea ce crezi că-ţi doreşti nu este ceea ce-ţi doreşti cu adevărat.

Permite-mi să explic.

Ni se întâmplă deseori să avem preferinţe pentru lucruri pe care nu le putem obţine – şi dacă se întâmplă să le obţinem să fim în continuare nefericiţi – din cauză că nu am stat să ne explorăm atent dorinţele.

Adevărul din spatele dorinţelor


Când spre exemplu vrem certitudinea că acea relaţie nouă în care am intrat este cu sufletul nostru pereche, ce ne dorim de fapt să aflăm? Că totul se va armoniza în mod automat, fără să trebuiască să mai depunem vreun efort? Că am scăpat de toate acele conflicte neplăcute care ne indică zonele “urâte” ale noastre şi unde mai avem de lucrat? Că nu mai este nevoie să ne asumăm răspunderea pentru partea noastră de relaţie?

Dacă stăm puţin să analizăm, am putea descoperi că ceea ce ne dorim cu adevărat nu este sufletul nostru pereche, ci speranţa că nu va mai fi nevoie să ne înfruntăm proprii “demoni”.

Întreabă-te dacă ceea ce-ţi doreşti este într-adevăr acel job nou sau vrei doar să scapi de la locul tău de muncă actual. Chiar vrei să fii promovat şi să preiei toate responsabilităţile şefului tău sau îţi doreşti doar mai mulţi bani şi în sfârşit posibilitatea de a părea valoros în ochii celor din jur?

Îţi doreşti ceea ce crezi că îţi doreşti sau sub dorinţa ta se află o nesiguranţă şi o perspectivă de “scăpare” din condiţiile actuale?

Când eram în ultimul an de liceu, am aplicat pentru mai multe burse în străinătate. Îmi “doream” să fac facultatea în afara ţării. Acelaşi lucru şi-l doreau majoritatea colegilor şi majoritatea profesorilor pentru noi, deci era firesc să ne dorim cu toţii acest lucru.

Aşadar am aplicat pentru acele burse, însă niciodată cu o convingere autentică. Nu înţelegeam nici eu pe deplin de ce mă autosabotam şi de ce aveam o prestanţă cu mult sub potenţialul meu la interviuri. Evident, nu am primit niciuna din acele burse. Dar după o vreme am înţeles ce se întâmplase.

Eu nu mi-am dorit niciodată să plec din ţară pentru perioade îndelungate. Nici acum nu îmi doresc acest lucru. Eu îmi doream de fapt independenţă şi mă gândeam că bursa în străinătate este cel mai bun mod de a o obţine. Îmi doream să fac un salt în maturitate şi să părăsesc casa unde am crescut, pentru a-mi începe propria viaţă. Şi îmi doream să scap de nişte responsabilităţi care consideram ca nu ar trebui să fie ale mele. Iar plecarea în străinătate era singura modalitate pe care o întrevedeam pe vremea aceea de a înfăptui acest lucru.

Cum îţi descoperi adevăratele dorinţe


Este bine să-ţi analizezi toate dorinţele şi să încerci să descoperi ceea ce se află cu adevărat în spatele lor
. De cele mai multe ori nu îţi doreşti ceea ce crezi că îţi doreşti. De cele mai multe ori ceea ce crezi că îţi doreşti este doar o metodă pentru a satisface nişte nevoi neglijate sau pentru a masca nişte conflicte nerezolvate.

Aşadar întreabă-te:

De ce îţi doreşti cu tot dinadinsul acel lucru?
Ce speri să obţii când îl vei avea?
De ce anume vei scăpa când îl vei obţine?
De ce este atât de urgent?
Care este dorinţa ta ascunsă?
Ce alte moduri mai constructive există pentru a îndeplini această dorinţă?

Nu trebuie să te temi de această explorare sau să-ţi fie ruşine că ai o dorinţă ascunsă. Cu toţii avem. Cele mai multe lucruri pe care le facem au o dorinţă ascunsă. Şi când nu ne alocăm timpul necesar pentru a o scoate la lumină, suntem în pericolul de a lua decizii care vor fi în detrimentul nostru şi care ne vor face până la urmă şi mai nefericiţi. Pentru că pe de-o parte vom obţine ceea ce sperăm, însă vom obţine o groază de alte lucruri “la pachet” pe care nu ni le dorim de fapt.

În momentul în care nu îţi explorezi cu atenţie dorinţele, ele devin “mijloace” pentru un “scop” mai adânc. Astfel vei ajunge în relaţii nepotrivite, în joburi pe care le urăşti (crede-mă pe cuvânt aici 🙂 ) şi în situaţii de viaţă extrem de complicate, care pot pune o groază de responsabilităţi nedorite pe umerii tăi.

Deci pune-ţi întrebarea magică – “de ce” – şi vei descoperi moduri mult mai bune de a obţine ceea ce-ţi doreşti de faptinclusiv sufletul pereche şi pasiunea.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.