Drowning

Image by Kevin Makice

Când ne uităm la alţii şi ne întrebăm de ce lor le merge mai bine ca nouă şi cum de ei reuşesc să se menţină pe linia de plutire, când noi aproape că ne înecăm, ar trebui să înţelegem un lucru.

Viaţa ne oferă întotdeauna ceea ce suntem dispuşi să acceptăm.

Deci da, motivul pentru care te afli într-o situaţie mizerabilă este pentru că ai acceptat o asemenea situaţie în viaţa ta. Motivul pentru care eşti călcat în picioare, este pentru că i-ai lăsat pe ceilalţi să o facă.

Ceea ce ţi se întâmplă nu are neapărat legătură cu felul în care te porţi tu cu alţii. Ceea ce ţi se întâmplă are legătură cu felul în care te porţi tu cu tine.

Lucrurile pe care le inviţi în viaţa ta sunt acolo pentru că le-ai spus “da” la un moment dat. Ceea ce ţi se întâmplă nu este niciodată nedrept. Din contră. Îţi arată ce eşti dispus să accepţi şi să tolerezi. Şi mai mult decât atât, este o oglindă a respectului tău de sine.

Cum poţi avea pretenţia ca viaţa să te respecte, dacă nu o faci tu în primul rând?
Cum te poţi aştepta să inviţi lucruri bune în experienţa ta, dacă tu le spui mereu “da” celor care sunt mai prejos de ceea ce îţi doreşti.

Orice permiţi în viaţa ta, primeşte un “da” de la tine. Chiar şi lucrurile care nu-ţi plac. Dacă le tolerezi, înseamnă că le accepţi. Orice “nu” pe care nu îl spui, este de fapt un “da” ascuns.

Deci aruncă o privire sinceră asupra vieţii tale. Există lucruri care nu-ţi plac şi pe care simţi că nu le meriţi? A fost o vreme când le-ai spus “da” sau când ai evitat să le spui “nu”? Nici nu are cum să fie altfel.

Din dorinţa de a părea “bun”, inviţi în experienţa ta tot felul de lucruri pe care apoi le respingi. Însă toleranţa ta faţă de ele nu demonstrează nimănui că eşti bun. Comportamentul tău nu face decât să demonstreze lumii că ai o stimă de sine scăzută şi că nu eşti capabil să te respecţi suficient de mult ca să triezi lucrurile care nu-ţi mai ajută.

În secunda în care iei decizia să te respecţi şi să nu mai tolerezi nimic mai prejos decât ceea ce meriţi cu adevărat, atunci viaţa începe să te respecte şi să nu-ţi mai ofere decât ceea ce simţi că meriţi.

O schimbare autentică începe mereu cu o decizie fermă de a nu mai tolera ceea ce a fost până atunci şi te-a rănit.

Asta înseamnă să nu mai tolerezi convingeri care sunt sub ceea ce-ţi doreşti. Înseamnă să nu mai tolerezi gânduri care îţi produc nefericire. Înseamnă să nu mai tolerezi comportamente care sunt autodistructive.

Dacă vrei ca viaţa să îţi ofere doar ce este mai bun, începe prin a-ţi oferi tu ţie numai ce este bun. Începe prin a te respecta şi a te iubi. Şi apoi vei vedea că lucrurile se aşază fără ca tu să depui prea mult efort.

Tu cum îţi demonstrezi că te respecţi?