graffiti autentic

Dacă ar fi să condensez tot ce am învăţat în materie de dezvoltare personală de-a lungul anilor, aş ajunge la următorul îndemn: “Fii tu însuţi cu orice preţ”.

Eu cred că cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm pe parcursul vieţii noastre este regăsirea de sine. Şi acceptarea noastră aşa cum suntem. Cel puţin aşa a fost în cazul meu.

Sunt de părere că societatea în care trăim este structurată astfel încât ne condiţionează încă de la vârste fragede să ne conformăm unor anumite norme de conduită şi să urmăm un traseu prestabilit. Ceea ce în sine este un lucru bun, căci creează structură şi evită haosul.

Dar în acest lung proces se uită un amănunt esenţial – faptul că noi suntem unici. Fiecare dintre noi este diferit, în ciuda faptului că ne asemănăm din anumite puncte de vedere.

Nu a mai existat şi nu va mai exista nimeni niciodată la fel ca tine. Eşti unic. Eşti diferit.

Însă în loc să cercetăm şi să celebrăm această unicitate, ne străduim să ne conformăm structurilor societăţii. Şi în acest lung proces în care ni se tot spune ce ar trebui să facem, să simţim şi să alegem, ajungem să ne pierdem pe noi înşine.

A existat o vreme când erai autentic. În copilăria ta. Toţi suntem autentici când suntem copii, din simplul motiv că nu ştim să ne purtăm ca altcineva. Suntem noi înşine pentru că nu avem de ales.

Apoi, pe măsură ce trece timpul, începi să-ţi doreşti să devii ca alte persoane. Şi de cele mai multe ori te străduieşti să devii ca cei pe care îi admiri – şi poate chiar devii ca ei – doar ca să te trezeşti într-o dimineaţă nedumerit şi nefericit şi să-ţi dai seama că aceasta nu este viaţa ta.

Nici nu are cum să fie viaţa ta. Este o viaţă împrumutată, care îţi promitea fericirea când ai privit-o de la distanţă. Şi poate că persoana care o trăia chiar era fericită. Dar tu nu ai cum să fii fericit trăind după modelul altcuiva.

Tocmai aceasta este frumuseţea în a fi autentic. Nu ai un model prestabilit. Nu poate nimeni să-ţi spună cum să trăieşti. Numai tu poţi şti ce vrei să faci, ce te face fericit şi ce e cel mai bine pentru tine în momentul de faţă.

Da, a existat o vreme când poate părinţii şi educatorii tăi ştiau mai bine ce e voie şi ce nu e voie să faci, pentru siguranţa ta proprie. Dar odată ce creşti, nu mai poţi încredinţa deciziile altor persoane. Tu eşti singurul responsabil pentru viaţa ta şi tu eşti singurul care va trăi suportând toate consecinţele pe propria piele.

Nimeni nu simte ce simţi tu. Nimeni nu ştie tot ce ştii tu. Nimeni nu poate fi ca tine. Şi nici tu nu poţi fi ca nimeni altcineva. Dar nici nu trebuie să fii altcineva decât eşti.

Avem suficiente copii pe lumea asta, nu fi şi tu una din ele!

Gândeşte-te numai la persoana care te-a inspirat cel mai mult de-a lungul vieţii. Poate fi un părinte, un mentor, un profesor, un muzician, un actor, un speaker, un personaj dintr-un film sau dintr-o carte, un scriitor, un expert în domeniul care te fascinează sau oricine a lăsat la un moment dat o impresie puternică asupra ta.

Aş putea paria că e o persoană care a ales să fie autentică şi să spargă normele convenţionale.

Gândeşte-te puţin ce-ar fi fost dacă acea persoană ar fi ales un alt drum. Ce-ar fi fost dacă trupa ta preferată nu ar fi existat, pentru că membrii ei ar fi ales să se facă medici? Ce-ar fi fost dacă scriitorul tău preferat ar fi ales să facă contabilitate din teamă de eşec? Ce-ar fi fost dacă regizorul filmului tău preferat s-ar fi făcut profesor, ca să aibă un venit stabil?

Ce-ar fi fost dacă toţi oamenii care te-au inspirat la un moment dat într-un fel sau altul ar fi ales să rămână în mediocritate? Cu siguranţă lumea ar fi fost un loc mult mai trist. Ia-l ca exemplu pe Hitler, care îşi dorea mult de tot să fie pictor, dar a fost respins la şcoala de arte şi a renunţat după prima încercare. Şi chiar avea talent. Apoi a intrat în politică, iar restul e istorie.

Însă oamenii care te-au inspirat pe tine au ales să-şi îmbrăţişeze autenticitatea şi să-şi croiască propria cale, chiar şi în faţa adversităţii. Şi au creat ceva veritabil. Pentru că au pornit de la sinele lor autentic.

Gândeşte-te că într-una din zile, după o lungă perioadă de muncă şi efort, vei reuşi să faci ceva ce are un impact asupra multor oameni. Expresia ta unică le va atinge vieţile şi îi va ajuta să găsească inspiraţie. Aşa cum tu ai fost modelat de alţii, aşa şi alţii vor fi modelaţi de tine. Şi se vor gândi ce trist ar fi fost dacă te-ai fi abătut de la drumul tău ca să te pierzi în mediocritate. Ar fi fost o adevărată risipă pentru omenire.

Nu priva lumea de darul tău unic. E datoria ta să-ţi dai mesajul mai departe şi să atingi vieţile altora într-un mod în care numai tu o poţi face. Fii autentic cu orice preţ. Noi avem nevoie de tine şi de contribuţia ta.

Spune-mi, tu cum alegi să contribui?