Legea Atracţiei a ajuns să fie un subiect destul de controversat în ultima vreme. Părerile asupra modului cum funcţionează sunt împărţite. Entuziaştii jură că pot manifesta orice, scepticii spun că este o mare minciună. Mi-am propus prin acest articol să creez puţină lumină în toată confuzia şi să explic ce omitem când ne gândim la Legea Atracţiei.

Pentru cei care nu sunt încă familiarizaţi cu acest subiect, Legea Atracţiei este considerată una din legile universului şi afirmă pur şi simplu că ceea ce se aseamănă se atrage. Filmul care a popularizat acest concept este “Secretul” şi îl recomand cu căldură.

Teoria pe care se bazează Legea Atracţiei porneşte de la premisa că trăim într-un univers vibraţional. Aceasta presupune că totul este de fapt creat din energie – ceea ce se poate demonstra la nivel atomic şi subatomic – iar această energie are diferite frecvenţe pe care “vibrează”.

În această regulă sunt incluse şi fiinţele vii, deci implicit şi omul. Dacă putem accepta cu mare uşurinţă teoria că suntem alcătuiţi în proporţie de 72% din apă, teoria din spatele Legii Atracţiei devine mult mai plauzibilă. Ceea ce nu este evident când privim cu ochiul liber, este un fapt la nivel celular sau atomic.

Energia are diferite frecvenţe, asemenea undelor radio. La fel ca atunci când schimbăm frecvenţa la radio prindem un alt post – deşi folosim acelaşi aparat – când schimbăm frecvenţa noastră, atragem experienţe diferite.

Legea Atracţiei explică faptul că toate experienţele pe care le avem sunt un rezultat al factorului nostru de atracţie. Pentru a atrage experienţe mai plăcute în viaţa noastră, avem nevoie să schimbăm factorul de atracţie.

Acest lucru poate fi înfăptuit fie prin eliminarea influenţelor negative, fie prin întărirea influenţelor pozitive asupra factorului de atracţie.

Factorul nostru de atracţie este influenţat de mai multe puncte de atracţie:

1. Gânduri


Gândurile cuprind tot ce ne trece prin cap zi de zi. Studiile arată că aproximativ 80% din gândurile pe care le avem astăzi, le-am avut şi ieri. Acesta este unul din motivele pentru care realitatea noastră şi experienţele prezente seamănă foarte mult cu cele pe care le-am avut în trecut.

De aceea meditaţia este un exerciţiu foarte bun pentru mulţi oameni. Simpla detaşare de gânduri – care sunt cu precădere negative – poate avea o influenţă pozitivă asupra factorului de atracţie şi a experienţei de viaţă.

2. Emoţii


Emoţiile au forţă de atracţie mult mai puternică decât gândurile, deoarece pun în mişcare mai multă energie. Deseori trimitem semnale mixte – mintea gândeşte ceva, dar corpul trimite un mesaj contradictoriu – iar experienţa pe care o atragem este tot mixtă şi va tinde în favoarea emoţiilor.

Emoţiile sunt de asemenea indicatori. Ne arată faptul că gândirea noastră este în armonie sau în contradicţie cu ceea ce ne dorim. Emoţiile negative ne relevă că avem o convingere care nu ne susţine în ceea ce ne dorim să realizăm.

3. Convingeri


Convingerile sunt gânduri care au fost repetate de atâtea ori, încât mintea le consideră adevărate. Ele pot fi pozitive sau negative. Influenţa lor asupra factorului de atracţie este – după caz – fie catalizatoare, fie inhibitoare.

Dacă ne dorim să obţinem ceva, însă avem convingerea că nu se poate sau că este foarte greu sau că acea experienţă ne va aduce într-un fel sau altul un prejudiciu, nu vom putea atrage acel lucru în viaţa noastră.

Convingerile sunt de multe ori subtile şi nu ies uşor la iveală. Spre exemplu, dacă vrem să atragem mulţi bani, însă credem că oamenii bogaţi sunt nişte hoţi, nu vom reuşi niciodată să ne îmbogăţim, pentru că subconştientul nostru nu vrea ca noi să fim asociaţi cu rolul de hoţi.

Convingerile sunt cele care ne sabotează toate eforturile de a atrage ceva ce ne dorim, însă nu corespunde cu cine suntem. De aceea am vorbit într-un articol anterior despre dorinţe ascunse şi ce se află de fapt în spatele dorinţelor noastre.

4. Emoţii captive


De-a lungul vieţii noastre ajungem să nu trăim toate emoţiile pe care le simţim. Multe din emoţiile noastre sunt considerate “greşite” sau “rele” şi ajung să fie reprimate şi împinse în mintea inconştientă. În acelaşi timp, neputând fi exprimate sau canalizate în vreun fel, ajung să rămână blocate în corp, în sistemul muscular.

Emoţiile captive alcătuiesc “umbra” noastră – acea parte “rea” din noi, pe care am tot reprimat-o de-a lungul vieţii şi pe care o proiectăm asupra celorlalţi. De asemenea, ele se localizează în diverse părţi ale corpului, formând blocaje musculare care pot să rezulte în durere şi boală.

Aceste emoţii captive sunt în continuare o parte din corpul şi mintea noastră şi deşi nu suntem conştienţi de ele, ne afectează la nivel vibraţional. Emoţiile sunt energie, iar acea energie este captivă în corpul nostru. Termenul “bagaj emoţional” la asta se referă – la toate emoţiile neexprimate care fac încă parte din noi şi ne influenţează gândirea, comportamentul şi afectează în mod negativ factorul nostru de atracţie.

Cum ne autosabotăm


Cel mai simplu mod de a ne alinia cu dorinţele noastre este să lucrăm de jos în sus – pornind de la emoţii captive şi progresând până la gânduri. Cu cât ne eliberăm de mai multe emoţii captive şi convingeri limitative, cu atât devenim mai “uşori” şi creăm mai puţină rezistenţă faţă de ceea ce vrem să atragem.

1. Nu suntem aliniaţi cu dorinţele noastre


Pe de-o parte ne dorim ceva în mod conştient. Pe de altă parte nu stăm să ne analizăm prea bine dorinţa, ca să înţelegem ce vrem cu adevărat să obţinem şi de ce ne dorim acel lucru. Cu o explorare atentă putem înţelege că dorinţele pe care le avem maschează uneori alte dorinţe mai adânci pe care le considerăm “greşite” sau pe care nu credem că le putem obţine.

Chiar şi când ne descoperim dorinţele autentice, avem de multe ori convingeri care ne ţin pe loc. Ne dorim o relaţie romantică cu partenerul ideal, dar de fapt nu considerăm că merităm iubire sau un partener bun. În acest caz avem două puncte de atracţie, care creează situaţii conflictuale – şi care nu fac de altfel nimic altceva decât să ne arate că există un conflict în noi înşine.

2. Nu avem o imagine clară asupra dorinţei noastre


Intenţiile vagi produc rezultate vagi
. Câtă vreme nu reuşim să creionăm o viziune exactă a ceea ce ne dorim să se întâmple, nu vom putea pune în mişcare potenţialul întreg al acestei legi. Claritatea este cheia succesului.

3. Lipsa acţiunii


Legea Atracţiei ne scoate în cale oportunităţi.
Atât şi nimic mai mult. Restul depinde de noi. Avem întotdeauna capacitatea de a decide asupra cursului de acţiune. Putem oricând să acceptăm sau să refuzăm oportunităţile care ni se oferă. Putem să “prindem trenul” sau să aşteptăm un altul.

Lipsa de acţiune, nu produce rezultate. Putem atrage idei sau inspiraţie către o anumită activitate, un anumit loc sau o anumită persoană. Acelea sunt oportunităţile. Însă trebuie să acţionăm pentru a merge mai departe. Altfel nu obţinem niciodată ceea ce ne dorim.

Este rândul tău


Dacă ai vreo experienţă notabilă cu Legea Atracţiei, te invit să o împărtăşeşti în rubrica de comentarii de mai jos. De asemenea, dacă ţi-a plăcut acest articol şi ai învăţat ceva util din el, te invit să-l dai mai departe prietenilor tăi.