≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Motivul pentru care majoritatea oamenilor eşuează să facă schimbări durabile în viaţa lor

Mark Twain

O schimbare autentică începe întotdeauna în interior.

Oricât de mult am încerca, nu ne putem schimba cu forţa. Nu putem acţiona împotriva dorinţelor noastre adevărate. Într-un fel sau altul, vor reuşi să reapară în viaţa noastră.

Raţiunea singură nu poate susţine schimbarea. Ştim că nu este bine pentru noi să mâncăm nesănătos, să nu facem mişcare regulat, să ducem un stil de viaţă sedentar şi eventual să avem mici “vicii”.

Şi cu toate că ştim ce implicaţii negative au acţiunile noastre, nu ne schimbăm. Deseori găsim argumente ca să facem ceva diferit, dar de cele mai multe ori nu se concretizează nimic.

Mark Twain spunea frumos “Este uşor să te laşi de fumat. Am făcut-o deja de sute de ori.”

Cam la fel ne purtăm şi noi când vine vorba de ambiţiile personale. Ne entuziasmăm o dată şi ne hotărâm să ne schimbăm. Însă schimbarea nu durează mai mult de câteva zile.

Pentru că neglijăm un lucru esenţial – faptul că suntem un rezultat al mediului în care trăim.

Oricât de buni şi echilibraţi ne considerăm, nu putem scăpa de influenţa mediului. De fapt, dacă suntem echilibraţi, sunt şanse mari să ne aflăm deja într-un mediu echilibrat.

Este dovedit ştiinţific faptul că mediul ne influenţează în moduri mult mai subtile decât credem. Nici măcar nu suntem conştienţi de efectele nocive pe care le are asupra noastră. Influenţa mediului este responsabilă pentru multe lucruri pe care le facem şi nu ni le putem explica.

De aceea rolul mediului este crucial în atingerea oricărui obiectiv pe care îl avem.

Dacă mediul nu ne susţine, vom eşua.

Şi dacă nu mă crezi, gândeşte-te de câte ori ai decis să schimbi ceva la tine în urma unui eveniment care te-a inspirat, numai ca să revii la modul tău obişnuit de viaţă după câteva zile.

Primul pas pe care trebuie să-l facem când ne propunem ceva este să ne ajustăm mediul astfel încât să ne susţină în atingerea obiectivului nostru.

Contextul ne setează comportamentul. Stimulii pe care îi primim din jur ne determină să acţionăm într-un anumit fel. Obiceiurile noastre sunt foarte ataşate de context, pentru că sunt declanşate de diverşi stimuli.

Odată scos din context, creierul nu mai recunoaşte tiparele şi este deschis către crearea de noi obiceiuri.

O schimbare majoră poate fi dificilă, tocmai din acest motiv. Însă schimbările incrementale sunt întotdeauna mai uşor de susţinut, pentru că pot fi asociate cu obiceiuri deja existente.

Este greu să înotăm împotriva curentului. Consumul de energie este prea mare. Este mult mai inteligent să ne ajustăm astfel încât să fim purtaţi de curent în direcţia în care vrem să ajungem. Şi dacă “curentul” în care ne aflăm acum nu are potenţialul de a ne duce unde vrem să ajungem, poate ar fi momentul să “înotăm” în altul.

Drumul către schimbare este prin renunţarea progresivă la lucrurile care ne definesc acum; renunţarea la asocierile pe care le avem – în special asocierile cu oameni care susţin vechea noastră identitate – şi asocierea progresivă cu elemente care susţin noua noastră definiţie.

Apoi schimbarea va veni de la sine.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

  • dorina cristea
    May 13, 2015, 11:41 pm

    Buna seara.Ma bucur ca am citit articolul .Este un punct de vedere pe care il voi analiza.

    • May 14, 2015, 8:41 am

      Buna seara, Dorina. Si eu iti multumesc 🙂