≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

De ce ne judecă cei din jur

17/365 ThePointer

Image by Gabe Austin via Flickr Creative Commons

Omul este o fiinţă înzestrată cu raţiune. Acea raţiune este o funcţie a minţii, menită să ne ajute să discernem binele de rău. Cu toate acestea, are şi o latură întunecată, căreia îi cădem foarte des pradă – judecata.

Nu există om lipsit de păreri. Cu toţii avem preferinţe şi ştim ce este bine şi ce este rău. Lucrurile încep să se complice când ştim ce este bine sau rău pentru ceilalţi – chiar mai bine decât ei înşişi – şi nu ne sfiim să le spunem cum ar trebui să-şi conducă viaţa.

Mi s-a întâmplat de multe ori să judec comportamentele altora. “Nu înţeleg de ce pur şi simplu nu face asta!? Soluţia este atât de simplă. Cum de nu o vede?”.

Dar în mod interesant, viaţa a făcut în aşa fel încât să ajung să fac exact acele lucruri pe care le judecam iniţial la ceilalţi. În acele momente îmi aminteam ce făcusem şi simţeam o mare compasiune. Reuşisem în sfârşit să-i înţeleg pe cei pe care îi judecasem. Era pur şi simplu singurul mod în care ştiau să reacţioneze.

Am înţeles că nu suntem în măsură să-i judecăm pe ceilalţi sau să le dăm sfaturi menite să-i ajute, pentru că nu avem niciodată acces la întregul tablou.

Putem doar să vedem o fracţiune din ceea ce se întâmplă, iar acea imagine este la rândul ei filtrată de ceea ce doreşte cealaltă persoană să ne arate. Nu vom accesa niciodată realitatea celuilalt, care este completată de toată gama de trăiri interne pe care le are.

Aşadar săptămâna aceasta te invit să devii conştient de toate persoanele şi comportamentele pe care le judeci – inclusiv de modul în care îi judeci pe cei care te judecă.

Nu îţi indic să îţi opreşti judecata, din contră. Dar devino conştient de faptul că o faci.


Apoi, întoarce judecata spre tine
– în ce situaţii şi circumstanţe te porţi exact aşa ca persoanele pe care le judeci? În ce condiţii ai vrea să te comporţi la fel, dar nu-ţi dai voie? Încearcă să găseşti 3 exemple.

Exerciţiul nu este menit să te facă să te opreşti din judecat, ci să dezvolţi compasiune, înţelegând că ceea ce judeci la ceilalţi îţi este într-un fel sau altul un comportament propriu, pe care cel mai probabil nu l-ai conştientizat încă sau încerci să-l îl reprimi.

Tu ce judeci cel mai aspru la cei din jur?

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

 • Liliana Valcu
  June 21, 2015, 8:02 pm

  1. De foarte multa vreme nu mai judec pe nimeni, tocmai pentru ca nu cunosc decat acea parte pe care un om doreste sa o arate, pentru ca nu am viziunea de ansamblu a lucrurilor, pentru ca intotdeauna esti subiectiv si pentru ca nu sunt Dumnezeu care cunoaste tot tabloul, toate circumstantele si are dreptul sa judece.
  2. Nu dau sfaturi decat atunci cand mi se cer, iar atunci o fac nu pentru a-i determina pe ceilalti sa le urmeze, ci pentru a le oferi si o alta alternatuva de care, poate, nu-si dadeau seama, de a putea sa alege dintre mai multe variante sau a gasi acele argumente care sa le intareasca convingerea ca au dreptate in ceea ce cred, ca asta este mai bine pentu ei, sau….din contra.

  • mihai s
   April 4, 2016, 8:19 am

   interesant
   simt de parca ne cunoastem 🙂