≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Provocarea de luni: Creează disciplină în viaţa ta

Provocarea de luni: Creează disciplină în viaţa ta

Cuvântul “disciplină” are o conotaţie destul de diferită pentru majoritatea oamenilor. Pe de-o parte există o tabără care militează pentru disciplină şi integrarea ei în toate domeniile vieţii – de la crearea şi respectarea unui orar zilnic al activităţilor, până la controlul felului în care sunt executate anumite sarcini.

Pe de altă parte sunt cei care resping disciplina şi încurajează un stil de viaţă intuitiv, bazat pe sentimente, emoţii şi stări de spirit şi care îmbrăţişează ciclicitatea lucrurilor, mai degrabă decât alcătuirea unui program fix.

Când am terminat liceul şi în perioada facultăţii, am aparţinut primei categorii. Aveam un program foarte strict de somn, de la care alegeam să mă abat foarte rar, mâncam doar anumite categorii de alimente, aveam un ritual bine pus la punct, care includea activităţi fizice în fiecare dimineaţă.

Şi evident, aveam rezultate pe măsură. Însă devenisem destul de inflexibilă şi refuzam anumite experienţe sau mici plăceri ale vieţii, pentru că nu se potriveau cu stilul de viaţă pe care îl alesesem.

După facultate, am început să renunţ treptat la disciplină şi la structurile rigide, alegând să îmbrăţişez tot mai mult stilul intuitiv. Am observat că îmi place să fiu armonizată cu starea mea naturală şi să acţionez conform impulsurilor pe care le am.

Însă am remarcat că nu prea mai ajungeam să fac lucruri importante. Câtă vreme alegeam să mă ghidez doar după stare şi chef aveam perioade lungi în care nu mă lovea inspiraţia să fac ceea ce era nevoie.

Şi atunci am înţeles cum stă treaba. Nu poţi să realizezi nimic fără disciplină, fără să ai un ritual bine stabilit, pe care să îl urmezi zi de zi, până îţi atingi obiectivele şi devii persoana care îţi doreşti.

Îţi trebuie disciplină ca să te trezeşti mai devreme dimineaţa şi să investeşti o oră în tine, făcând ceva ce e simţi că e cu adevărat important. Dar în acelaşi timp ai nevoie să-ţi asculţi şi corpul şi să nu exagerezi cu stricteţea.

Nu ai să progresezi, până nu te disciplinezi, pentru că stările tale sunt fluctuante. Vei avea rezultate în momentul în care alegi să faci acele lucruri care ştii că fac diferenţa, chiar şi atunci când nu ai chef.

Săptămâna aceasta te invit să arunci o privire în viaţa ta şi să te întrebi sincer – unde ai prea puţină disciplină şi nu reuşeşti să realizezi tot ce-ţi propui? Unde ai nevoie de un ritual bine pus la punct, pe care să îl respecţi în fiecare zi, pentru a ajunge unde îţi doreşti? Repet, nu vei realiza nimic câtă vreme nu te disciplinezi să acţionezi conştient şi zi de zi în direcţia rezultatului pe care ţi-l doreşti.

Apoi aruncă o privire din perspectiva opusă şi întreabă-te unde exerciţi prea mult control şi eşti inflexibil? Ce experienţe respingi, doar pentru că nu se potrivesc programului tău? Care dintre acele experienţe ar putea avea un efect benefic asupra ta şi te-ar ajuta să te dezvolţi şi să ieşi din zona de confort?

Şi desigur, ce ritualuri vei implementa sau schimba săptămâna aceasta, ca urmare a răspunsurilor la întrebările de mai sus?

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.