Provocarea de luni: Deschide-te fiecărui moment

Mulţi dintre noi îşi consideră viaţa fadă. Însă puţini sunt dispuşi să recunoască acest lucru. Majoritatea cosmetizează această stare şi o denumesc plictiseală.

Însă ceea ce simt este o lipsă de vitalitate, de entuziasm, de inspiraţie şi de interes. Fiecare zi seamănă cu cea dinainte. Şi încet-încet încep să dispară sensul şi esenţa lucrurilor.

Mulţi încep să caute varietate, sperând că astfel vor aduce culoare vieţii. Această căutare o recunoaştem în oamenii care încearcă să găsească cele mai exotice destinaţii de vacanţă, să cumpere câte un telefon nou în fiecare lună, să meargă într-un club diferit în fiecare week-end şi să schimbe partenerii ori de câte ori apare o nemulţumire.

Toate acestea sunt încercări disperate de alunga acel sentiment care îi roade pe dinăuntru şi-i lasă întrebându-se “Când au trecut săptămânile, lunile şi anii mei? Şi unde am fost eu în tot acest timp?”

Problema este că ori de câte ori ne uităm în exterior şi încercăm să ne schimbăm circumstanţele, fără ca mai întâi să aruncăm o privire în interiorul nostru şi să aflăm ce anume a cauzat problema, ajungem să ne învârtim în cercuri. Aducem în viaţa noastră persoane şi condiţii similare celor dinainte.

Pe scurt, oricât de multă varietate căutăm, tot nu reuşim să scăpăm de plictiseală. Nu facem decât să ne pierdem în dorinţe care până la urmă nu aduc niciun fel de satisfacţie adevărată.

Soluţia eficientă nu este să căutăm să aducem tot mai multă noutate în viaţa noastră. Soluţia este să observăm noutatea care ne înconjoară deja, dar pe care nu suntem antrenaţi să o recunoaştem.

Fiecare zi ne pare la fel, însă nu este la fel. Astăzi nu bate vântul la fel ca ieri. Astăzi nu plutesc norii pe cer precum ieri. Astăzi nu se simte parfumul copacilor ca ieri. Astăzi nu este la fel de multă linişte pe stradă precum ieri. Dar ai stat să observi aceste lucruri? Sau au fost prea ocupat să-ţi distragi atenţia cu cele mai noi achiziţii?

Provocarea mea pentru tine de săptămâna aceasta este să începi să cauţi noutatea fiecărei clipe. Te provoc să te deschizi fiecărui moment şi să-i observi unicitatea. Contextul poate fi acelaşi, însă clipa nu se va mai repeta niciodată.


Dacă înveţi să trăieşti conştient şi să fii prezent la frumuseţea fiecărui moment care ţi se dezvăluie, atunci nu vei mai avea nevoie să cauţi tot soiul de stimuli artificiali, pentru că vei avea unicitate în fiecare secundă. Iar schimbarea ta lăuntrică va fi reflectată şi în exterior.

Tu ce lucruri pe care le treci de obicei cu vederea ai observat astăzi?