Provocarea de luni: Detaşează-te de rezultat

Nu de puţine ori se întâmplă să ne implicăm în diferite activităţi doar de dragul de a obţine ceva la final.

Mergem la petreceri pentru a face noi conexiuni – care ne pot apoi ajuta pe plan profesional sau personal. Sau poate mergem ca să ne impresionăm şeful, pentru că şi el va fi acolo şi nu avem şanse să obţinem promovarea dorită în alt mod.

Ne purtăm într-un anume fel, pentru a obţine aprobarea celor din jur sau a unei persoane anume. Avem impresia că dacă facem lucrurile exact aşa cum se aşteaptă ceilalţi, vom fi consideraţi persoane mai bune, vom intra în graţiile lor şi poate chiar vom obţine favoruri ulterior.

Şi da, chiar şi TU faci asta. Măcar pe unul din planurile vieţii tale, tot cauţi să obţii aprobări din partea altora. Poate fi a părinţilor, a şefului, a partenerului, a copiilor, a unei persoane cu autoritate, etc.

Şi dacă nu cauţi aprobări, atunci cauţi beneficii. Faci anumite lucruri în speranţa că ţi se va întoarce favorul mai târziu sau că vei putea obţine anumite avantaje la un moment dat. Stai peste program ca să dea bine la evaluarea anuală şi să primeşti o mărire de salariu mai consistentă, nu neapărat pentru că îţi place la nebunie ceea ce faci şi nu te poţi desprinde de calculator.

Săptămâna aceasta te invit să identifici acele zone ale vieţii tale în care încă ai tendinţa de a acţiona pentru a obţine beneficii sau aprobarea altor persoane. Te invit să devii conştient de fiecare dată când te gândeşti să faci un lucru doar de dragul rezultatului final şi nu pentru că ţi-ar crea plăcere.

Când eşti orientat spre destinaţie, pierzi din vedere călătoria. Şi uiţi faptul că drumul este de fapt singurul care contează şi are valoare. Drumul îţi clădeşte caracterul. Destinaţia nu valorează mai nimic. Şi nici măcar nu este certă.

Nimeni nu-ţi garantează că vei obţine aprobările sau beneficiile pe care ţi le doreşti. Ba chiar există şansa ca totul să se întoarcă la un moment dat împotriva ta. Şi atunci cu ce rămâi? Nici nu ţi-a plăcut ce ai făcut şi nici nu ai primit ce ţi-ai dorit.

Provocarea de săptămâna aceasta este să observi ori de câte ori scopul devine mai important decât procesul în sine. Iar dacă eşti pus în situaţia de a lua decizii, alege întotdeauna în funcţie de proces.

Dacă nu ar exista la final de drum premiul la care aspiri, ce ai alege? Dacă ai şti sigur că NU ai primi beneficiul pe care îl vrei sau aprobarea după care tânjeşti, cum ai acţiona diferit?

Fii diferit săptămâna aceasta şi adu mai multă autenticitate în viaţa ta. Procesul contează mai mult decât scopul, pentru că procesul te formează.

Tu la ce rezultate alegi să renunţi săptămâna aceasta?