Provocarea de luni: Evaluează-te sincer

De câte ori nu ţi-ai propus să faci acea mare schimbare – să te laşi de fumat, să nu mai cheltuieşti bani aiurea, să mănânci mai sănătos, să mergi la sală, să citeşti mai mult? Şi sunt sigură că lista poate continua, în funcţie de cazul tău particular.

Şi ştim şi cum s-a terminat totul. Ai tras tare o zi sau două şi apoi ai recăzut iar în obiceiurile tale.

De ce se întâmplă asta?

Simplu. Pentru că nu s-a schimbat nimic în mediul tău extern, care să reflecte o schimbare internă.

Ce ai făcut după ce ţi-ai propus să fii altfel?

Ai cumpărat echipamentul necesar pentru sală? Ai aruncat la gunoi alimentele nesănătoase din casă? Ai început să eviţi prietenii fumători? Ţi-ai făcut loc în program pentru ora de lectură? Ai luat legătura cu oameni care au deja obiceiurile bune pe care vrei să le adopţi şi tu?

Nu?

Atunci nici nu-i de mirare că ai renunţat după câteva zile. Dacă nu ai făcut nicio schimbare a mediului extern, atunci sorţii de izbândă sunt egali cu zero. Pentru a face schimbări ai nevoie să elimini factorii care declanşează comportamentul vechi şi să incluzi elemente care îl susţin pe cel nou. Şi da, asta poate însemna să-ţi schimbi chiar şi cercul de prieteni.

Dacă nu eşti dispus să faci aceste sacrificii şi schimbări, nu eşti suficient de dornic să îţi atingi obiectivul. Pur şi simplu nu este important pentru tine. Sunt alte lucruri în viaţa ta care contează mai mult în momentul de faţă. Dar atunci încetează să-ţi mai propui obiective pe care nu vrei cu adevărat să le atingi şi care nu îţi aparţin.

De ce s-o faci? Ca să eşuezi în repetate rânduri şi să-ţi distrugi stima de sine? Mai bine renunţi cu totul.

Nu trebuie să faci tot ce fac ceilalţi. Dacă eşti prea confortabil acolo unde eşti acum şi nu eşti dispus să laşi nimic din ce ai deoparte pentru a te reinventa, atunci renunţă la idee. Rămâi aşa. Nu-ţi mai da silinţa, pentru că oricum nu vei ajunge nicăieri.

Săptămâna aceasta te provoc să te evaluezi sincer. Te provoc să alegi ce e cu adevărat important pentru tine – păşirea către un nou nivel sau păstrarea confortului. Nu e nimic greşit în a vrea să rămâi unde eşti acum. Dar decide să fii sincer şi să îţi asumi asta, fără să te mai iluzionezi că poţi face schimbări autentice, câtă vreme te agăţi de tot ceea ce ai acum.

 

Pentru a face schimbări, ai nevoie să renunţi la lucruri importante pentru tine. Ai nevoie să creezi în viaţa ta spaţiul necesar schimbării. Ai nevoie să-ţi reconfigurezi mediul extern pentru a te susţine în a-ţi atinge scopul. Cel puţin în primă instanţă, influenţa mediului este decisivă.

Altfel, alege să nu-ți mai dai silinţa. Fii tu însuţi, fără să îţi doreşti tot ce e la modă şi tot ce cred alţii că e mai bine pentru tine. Câtă vreme eşti confortabil, îţi este bine. Când confortul va deveni insuportabil, atunci schimbarea va fi mult mai simplă şi aproape că va veni de la sine.