Provocarea de luni: Găseşte partea pozitivă

Săptămâna aceasta te invit să faci un exerciţiu care te va scoate ceva mai mult din zona ta de confort. Te provoc să deschizi ochii în faţa lucrurilor pozitive.

Exerciţiul este în felul următor. Pentru fiecare situaţie negativă în care te afli, găseşte cel puţin trei lucruri pozitive. Pentru fiecare aspect care nu îţi place, caută alte trei aspecte care îţi plac.

Spre exemplu, să zicem că te grăbeşti dimineaţa spre serviciu şi pierzi metroul. Asta înseamnă că vei întârzia. Este momentul perfect să te gândeşti la trei lucruri pozitive legate de situaţia în care te afli.

Poate poţi profita de minutele în plus ca să citeşti ceva ce-ţi place, să asculţi o melodie plăcută sau să trimiţi un mesaj drăguţ partenerului. Poate o să te întâlneşti cu un coleg simpatic pe drum şi veţi avea o conversaţie drăguţă. Poate în felul acesta o să te mobilizezi într-un final să te scoli mai repede dimineaţa, ca să ai mai mult timp. Şi poate o să obţii un zâmbet de la şeful tău după ce te scuzi politicos 🙂 .

Apoi, pentru orice lucru negativ pe care îl gândeşti despre o persoană, caută alte trei aspecte pozitive. Ai grijă să fie lucruri pe care chiar le consideri pozitive.

Acest exerciţiu ţi se va părea foarte greu de făcut cu persoanele cu care nu eşti în relaţii bune sau pe care nu le placi. Însă tocmai de aceea este o provocare. Dacă îţi extinzi puţin mintea şi alegi să vezi dincolo de focusul negativ, vei găsi cu siguranţă lucruri de apreciat la orice persoană.

Şi în final, te invit să faci un exerciţiu care te va ajuta să-ţi calibrezi focusul pozitiv, pentru a-ţi fi mai uşor să găseşti aspecte pozitive în orice situaţie. Este ca un fel de încălzire a “muşchilor pozitivi”.

Exerciţiul este în felul următor. Când mergi pe stradă şi eşti singur, priveşte în jur. Alege un om pe care îl vezi şi gândeşte-te la un lucru care îţi place la el, la o primă vedere. Apoi treci la următorul om pe care îl vezi şi tot aşa.

De exemplu poţi admira pe cineva pentru că se îmbracă frumos. Sau pe altcineva pentru că are un zâmbet drăguţ sau o voce plăcută. Când cauţi, vei găsi.

Dacă te plictiseşti de oameni, te poţi concentra şi asupra unor altor lucruri frumoase, plăcute sau folositoare care îţi atrag atenţia. Ideea este ca orice observi să evaluezi pozitiv.

Nu este deloc un exerciţiu uşor şi în special când te afli într-un conflict cu cineva. Dar tocmai atunci te poate ajuta cel mai mult. Te invit să-l testezi şi să laşi un comentariu cu experienţa ta în rubrica de mai jos.