Provocarea de luni: Ia lucrurile în neserios :)

Sunt o persoană căreia îi place să studieze alţi oameni. Obişnuiam să fac acest lucru încă de când eram în liceu. Ori de câte ori mergeam cu metroul, alegeam să stau în picioare, într-unul din capetele vagonului şi să mă uit la călători.

Şi acum mai am uneori obiceiul de a-i observa pe cei din jur, însă mult mai discret ca înainte.

Cu toate acestea, dacă în urma procesului de studiere aş fi fost întrebată cu ce era îmbrăcată persoana pe care tocmai am studiat-o, nu aş fi ştiut să răspund. Pentru că nu mă uit la felul în care se îmbracă oamenii sau la accesoriile pe care le au. Nu mă interesează statutul lor social. Mă interesează un singur lucru – lumea lor interioară.

Aş fi putut să spun dacă persoana respectivă era tristă sau fericită, dacă era sigură pe sine sau neîncrezătoare, dacă era ancorată în prezent sau pierdută în dialogul interior şi uneori, când văd trăsături pregnante, pot să trag concluzii şi despre ce caracter are.

Îmi place să mă uit la oameni şi deseori văd persoane cu feţe serioase, care par să transpună această atitudine serioasă în tot ce întreprind.

Şi de aceea am să lansez săptămâna aceasta o provocare foarte serioasă.

În cultura noastră circulă o convingere conform căreia dacă nu iei lucrurile “în serios” nu faci o treabă de calitate. Iar pentru noi serios este egal cu sobru. Dacă nu eşti sobru atunci când munceşti, nu dai dovadă de o atitudine profesionistă. Dacă nu iei în serios problemele vieţii, eşti iresponsabil. Nu ai voie să glumeşti pe seama “lucrurilor serioase”.

Şi tocmai pentru că luăm anumite lucruri aşa de “în serios” ne ataşăm prea tare de rezultatul final al acţiunilor noastre şi de multe ori ne punem ochelari de cal.

Ai stat să observi vreodată faţa unei persoane serioase? E încruntată şi cu privirea focalizată într-un singur punct. Încruntarea este un proces prin care fruntea se încordează şi câmpul vizual se reduce puţin. Este o poziţie rigidă, care ne îngustează viziunea.

Cum am putea să accesăm cele mai bune resurse ale noastre câtă vreme suntem rigizi şi avem viziunea îngustată? Tocmai provocările sunt cele care ne solicită creativitatea. Însă creativitatea şi rigiditatea nu merg mână în mână.

De aceea săptămâna aceasta te invit să nu mai iei lucrurile importante atât de în serios – atât la figurat, cât şi la propriu. Alege o atitudine deschisă şi jucăuşă. Dacă nu eşti capabil să faci o glumă despre situaţia în care te afli, atunci ai devenit prea rigid. Nu-ţi vei atinge potenţialul creativ şi nu vei găsi cele mai bune soluţii.

Ce-ar fi dacă nu ai mai acţiona din teama de a nu o da în bară şi ai fi puţin mai neserios? Povestea nu e decât aşa de gravă pe cât o faci tu să pară. Nu-i mai ataşa atâta greutate. Fă-o mai uşoară. Va fi mult mai simplu de purtat pe umeri.

Săptămâna aceasta te provoc să fii neserios şi să te îndrepţi spre toate situaţiile serioase cu un zâmbet pe faţă. Şi te invit să laşi un comentariu mai jos, să-mi spui cum s-au transformat.