Provocarea de luni: Nu-ţi mai da silinţa

Deşi eu însămi nu sunt un fan al gândirii pozitive, este dovedit ştiinţific faptul că gândurile pe care le ai îţi influenţează viaţa pe toate planurile.

Un gând – pe care îl crezi şi îl repeţi – îţi produce o emoţie. O emoţie îţi afectează corpul – îţi schimbă postura, îţi încordează anumite grupe de muşchi, ceea ce declanşează nişte reacţii chimice specifice în organism.

Mai mult decât atât, emoţiile îţi influenţează şi ele la rândul lor gândurile – care amplifică emoţiile – şi se creează o spirală ascendentă sau – de cele mai multe ori, din păcate – descendentă.

Şi totul porneşte de la un gând sau o idee şi faptul că tu le crezi.

Multe dintre gândurile tale nici nu-ţi aparţin. Le-ai “împrumutat” de la părinţi, de la societate şi de la persoanele pe care le ai cel mai frecvent în preajmă. O faci cât de poate de inconştient. De fapt, mai bine zis, o face inconştientul tău cât se poate de bine.

Însă gândurile tale nu sunt problema. Faptul că le dai crezare e mai problematic, pentru că astfel se declanşează o serie de mecanisme care de cele mai multe ori funcţionează în defavoarea ta.

Săptămâna aceasta te invit să-ţi pui la îndoială gândurile distructive. Să nu crezi din prima tot ce-ţi spui. Să faci o pauză şi să te întrebi dacă acel gând chiar este adevărat – şi dacă poţi şti cu 100% certitudine că este adevărat.

Apoi te invit să faci un pas înainte şi să-ţi imaginezi cum ar fi dacă nu ai putea să gândeşti acel gând. Dacă pur şi simplu creierul tău ar fi incapabil să-l producă. Cum te-ai simţi? Ce ar fi diferit?

Dar dacă ai întoarce acel gând invers? Dacă ai începe să-ţi aduci dovezi din experienţa ta cum opusul este cel puţin la fel de adevărat ca gândul iniţial?

Cum te simţi acum, cu un nou gând? Cum te simţi dacă îl crezi?

În loc să alegi să te limitezi în convingeri care nu te susţin deloc în atingerea obiectivelor tale, începe să le pui pur şi simplu la îndoială. Încetează să mai crezi tot ce gândeşti şi alege să crezi acele gânduri care te susţin.

Diferenţa între oamenii care iau taurul de coarne şi cei care stau pe bară este faptul că cei din prima categorie aleg să creadă nişte gânduri care îi susţin, iar cei din urmă cred lucruri care îi trag în jos.

Gândurile încurajatoare nu sunt neapărat mai adevărate ca cele limitative. De fapt, e foarte greu să găseşti adevăruri absolute în materie de idei. Totul poate fi combătut cu argumente pro sau contra. Există studii cu rezultate care susţin ipoteze contradictorii.

Tocmai de aceea eşti liber să alegi ce vrei să crezi – e la fel de adevărat sau fals ca ce refuzi să crezi.

Totul este doar un potenţial, aşa cum şi tu eşti un potenţial infinit. Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de ce-ţi poate oferi viaţa, alege gândurile care îţi direcţionează potenţialul către ceea ce-ţi doreşti şi te susţin în acel sens.

Tu ce convingeri alegi să-ţi schimbi săptămâna aceasta?