Provocarea de luni: Intră în spiritul autentic al Crăciunului

În virtutea sărbătorilor de iarnă care se apropie cu paşi repezi voi lansa o provocare în stil festiv.

Crăciunul are diferite semnificaţii pentru fiecare dintre noi. Pentru unii este vremea în care se gândesc la cei dragi şi la cum pot petrece timp cu familia. Este un moment de relaxare şi deconectare.

Pentru alţii, Crăciunul este o perioadă destul de stresantă, cu multe pregătiri de făcut şi lucruri de cumpărat, pentru nişte sărbători exemplare.

Şi există şi oameni care ajung să resimtă Crăciunul ca pe cea mai tristă perioadă a anului, pentru că nu au alături de cine să împartă bucuria sărbătorilor.

Deşi Crăciunul este sărbătoarea mea preferată, câteva ierni la rând nu am mai reuşit să simt pe deplin magia iernii. Mi-au lipsit entuziasmul şi bucuria pe care le aveam când eram mai mică. Crăciunul ajunsese să fie doar o masă festivă în familie, alături de clasicele comedii care sunt difuzate pe posturile de televiziune. Atmosfera sărbătorii parcă nu mai era acolo, aşa cum fusese odinioară.

Şi am ajuns să mă întreb ce se întâmplase, de nu mă mai simţeam ca înainte.

Ingredientul lipsă

Sărbătorile sunt o perioadă cu o foarte mare presiune socială. Indiferent de ce se întâmplă în vieţile noastre, timp de aproape o lună ne silim să zâmbim mai des, să fim mai darnici şi să cumpărăm cât mai multe lucruri pentru cât mai mulţi oameni.

Şi deşi a zâmbi, a fi darnic şi a împărţi cadouri sunt lucruri frumoase, ele îşi pierd toată valoarea în momentul în care se transformă în obligaţii. Este o diferenţă foarte mare între “Trebuie să merg să cumpăr cadouri pentru cei dragi” şi “Vreau să le arăt celor dragi cât ţin la ei şi cel mai bun mod este cumpărându-le ceva frumos”.

De fapt, acesta este spiritul Crăciunului. Nu frenezia cumpărăturilor. Nu pregătiri fără sfârşit şi ore întregi de muncă epuizantă. Nu stresul dinaintea zilei celei mari, ca să iasă totul perfect.

Spiritul Crăciunului este bucuria, nu obligaţia. Este reconectarea cu persoanele importante din viaţa noastră şi dăruirea bucuriei. Există nenumărate feluri în care putem să le arătăm celor dragi nouă că ţinem la ei. Şi nu, nu toate implică multe cumpărături cât mai scumpe.

Uneori nişte gânduri şi vorbe frumoase valorează mai mult decât o maşină scumpă. Alteori puţină atenţie necondiţionată este mai preţioasă decât cadoul de sub brad.

Un Crăciun autentic

Ce-ar fi dacă în acest Crăciun am alege să fim puţin mai autentici? Ce-ar fi dacă am lăsa deoparte toate obligaţiile – cu riscul de a părea antisociali – şi în loc să facem ceea ce se aşteaptă lumea de la noi, să găsim noi moduri de a aduce mai multă bucurie în viaţa noastră?

Şi ce-ar fi dacă o dată, în loc să ne înghesuim la cozile de la magazin pentru a cumpăra lucruri inutile, să ne dăm seama ce au nevoie cu adevărat cei dragi să primească de la noi şi să le oferim mai mult decât se aşteaptă?

Ce-ar fi dacă de această dată am oferi experienţe, nu lucruri materiale? Un zâmbet sincer, o vorbă bună, o mână de ajutor, o îmbrăţişare, o plimbare prin parc, o bătaie cu zăpadă şi atenţia necondiţionată pot face minuni dacă sunt oferite în contextul potrivit şi persoanelor potrivite.

Oamenii din jur îşi doresc mai mult decât cadouri. Îşi doresc bunătate. Oferă-le acea bunătate de care au nevoie mai mult decât orice.

În aceste două săptămâni festive, te provoc să laşi deoparte aşteptările celorlalţi de la tine şi să sărbătoreşti autentic, făcând ceea ce-ţi aduce ţie bucurie şi dăruind ceea ce au cei din jur cu adevărat nevoie.

Sărbători fericite! 🙂