≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Provocarea de luni: Învaţă să asculţi autentic

Provocarea de luni: Învaţă să asculţi

De câte ori se întâmplă ca atunci când îţi vorbeşte cineva să îţi treacă prin minte sute de gânduri, de răspunsuri, de idei şi de judecăţi?

De câte ori se întâmplă să te pierzi în păreri şi nici măcar să nu-l mai asculţi pe cel din faţa ta?

De câte ori ajungi să interpretezi ce ţi se spune, să completezi propoziţii, să auzi doar ce îţi doreşti şi până la urmă să porţi, împreună cu persoana din faţa ta, un monolog – fiind surd la ceea ce încearcă să ţi se transmită de fapt?

Prea des ajungem să deviem de la sensul primordial al comunicării – care este încercarea de a pune nişte trăiri în cuvinte şi a le împărtăşi cu altcineva.

Nu mai ştim să ascultăm cu adevărat. Ne pripim să formulăm judecăţi, să dăm replici inteligente sau amuzante, să ajutăm (aparent!) cu un sfat sau să recâştigăm cuvântul, atrăgând atenţia asupra noastră.

De prea multe ori uităm să fim atenţi la ce spune persoana din faţa noastră şi la ce intenţionează cu adevărat să ne transmită.

Săptămâna aceasta te provoc să arunci o privire asupra felului în care comunici şi să transformi monologurile goale în comunicare conştientă.

Te provoc să asculţi – doar să asculţi – şi să validezi experienţa trăită de interlocutorul tău.

 

Ascultă, fără să-ţi dai cu părerea, fără sfaturi nesolicitate, fără să încerci să rezolvi problemele celuilalt, fără să formulezi judecăţi sau să te grăbeşti să-l acoperi cu propriile tale experienţe.

Doar ascultă. Fii acolo pentru el, fii martorul expresiei sale. Şi mai ales – fii curios. Îndepărtează-ţi atenţia de pe tine pentru o clipă şi dăruieşte celuilalt un moment în care poate să fie liber – să se simtă ascultat, înţeles, acceptat şi neintoxicat de spam relaţional (adică mesaje nesolicitate care vin din partea ta).

Pun pariu că nu ai mai ascultat de mult pe cineva în felul acesta. Cui ai de gând să-i dăruieşti săptămâna aceasta darul nepreţuit al atenţiei şi acceptării tale ?

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.