Provocarea de luni: Învaţă să ierţi autentic

S-au scris foarte multe articole şi cărţi pe tema iertării şi cred că a fost abordată de aproape toţi oamenii din sfera dezvoltării personale. Ceea ce demonstrează că iertarea este un subiect foarte delicat, cu care nu suntem încă prea confortabili.

Fiecare dintre noi a fost pus cel puţin o dată în viaţă în postura de a ierta pe cineva. Şi cu siguranţă vom ajunge iar şi iar în această ipostază. La fel cum am fost cu siguranţă în postura de vinovat, cerând iertare altcuiva.

Voi înşira mai jos nişte păreri legate de iertare, atât din experienţa mea, cât şi din ceea ce am învăţat de la alţii şi m-a ajutat.

Iertarea nu poate fi forţată

Am învăţat că iertarea poate fi foarte dificilă uneori, în funcţie de gravitatea faptelor unei persoane. Dacă ceea ce a făcut greşit celălalt faţă de noi intră în conflict puternic cu valorile noastre sau cu sentimentul nostru de siguranţă, atunci iertarea este foarte grea. De fapt, în primă instanţă este imposibilă şi aşa şi trebuie să fie.

Multe persoane spun că iertarea este necesară pentru eliberare şi dezvoltare şi dacă nu iertăm, rămânem ataşaţi de persoana respectivă şi acest lucru ne blochează evoluţia. De aceea ar trebui să iertăm pentru noi, ca să putem merge mai departe.

Sunt şi nu sunt de acord cu această perspectivă.

Da, iertarea ne eliberează pe noi, nu pe cel pe care îl iertăm, însă nu putem să grăbim acest proces. Nu putem să iertăm doar de dragul iertării şi nu putem şterge cu buretele faptele celeilalte persoane.

Trebuie să învăţăm din ce ni s-a întâmplat. Iertarea nu este o decizie exclusiv raţională, iar dacă ne ignorăm sentimentele sau încercăm să le dăm deoparte, tot nu ajungem să evoluăm.

Ce este şi nu este iertarea

Mulţi spun că atunci când ierţi, manifeşti iubire sau acceptare necondiţionată faţă de persoana pe care ai iertat-o. Iertarea ar trebui să fie opusul sentimentului de respingere sau ură purtat pentru cineva. Însă din experienţa mea, acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Iertarea este o recăpătare a puterii. Este o reechilibrare a psihicului. Este o eliberare din postura de victimă.

În dicţionar, a ierta este definit ca a scuti pe cineva de o pedeapsă, a nu mai considera vinovat pe cineva. Nicăieri nu scrie că iertarea este sau ar trebui să fie egală cu iubirea, pentru că iubirea include prezenţa persoanei respective în viaţa ta, pe când iertarea îţi dă puterea de a decide – dacă mai vrei sau nu ca persoana respectivă să facă parte din viaţa ta.

Evident că iertarea poate fi primul pas spre iubire. Însă nu este obligatoriu. Decizia se află la latitudinea celui care iartă, dacă mai doreşte sau nu să invite în viaţa lui persoana care i-a greşit. Poţi foarte bine alege să ierţi, să scuteşti pe cineva de o pedeapsă şi să nu-l mai consideri vinovat şi în acelaşi timp să alegi să te distanţezi de respectiva persoană, menţinându-ţi integritatea.

Iertarea NU face automat loc înapoi persoanei care ţi-a greşit în viaţa ta. De multe ori face opusul – scoate persoana respectivă din viaţa ta, prin afirmarea puterii tale de a decide.

Provocarea pentru tine

Acesta este primul articol dintr-o serie pe tema iertării. Am vrut iniţial să fie un singur articol, însă subiectul este prea complex pentru a-l putea condensa.

Săptămâna aceasta te invit să faci un pas în direcţia iertării. Faţă de cine ai încă resentimente? Ce anume te-a rănit în comportamentul celuilalt?

Încearcă să priveşti lucrurile din perspectiva pe care ţi-am oferit-o şi să observi în ce măsură ţi se schimbă atitudinea faţă de persoana respectivă. Însă nu grăbi acest proces. Iertarea poate dura ani de zile. Te invit să faci săptămâna aceasta primul pas în direcţia aceasta.

Şi te aştept săptămâna viitoare cu partea a doua a articolului. Dacă vrei să fii sigur că îl citeşti, îţi recomand să te abonezi la newsletter şi atunci vei primi un mail de îndată ce este publicat.