Provocarea de luni: Găseşte partea pozitivă

Eu le am, tu le ai, cu toţii le avem. Este vorba de obiceiuri negative. Ştii tu, acele comportamente care par să-ţi saboteze cele mai bune intenţii.

Pun pariu că ai spus cel puţin o dată în viaţa ta:
“De mâine mă las de fumat.”
“De mâine mă las de cafea.”
“De mâine încep să fac sport.”
“De mâine mă trezesc mai devreme dimineaţa.”
“De mâine nu mă mai culc noaptea după 12:00.”
“De mâine încep să mănânc sănătos.”
“De mâine mă las de dulciuri.”
“De mâine nu mai ţip când mă enervez.”
“De mâine nu mai pierd vremea la televizor sau pe internet.”
“De mâine…”

Şi lista poate evident continua.

Poate că ai reuşit câteva zile să renunţi la acele obiceiuri. Însă într-un moment de “slăbiciune”, ai cedat. Ai ales “să-ţi bagi picioarele” şi nu ţi-a mai păsat. Astfel ai ajuns iar la start, înapoi la obiceiul tău. În plus, te-ai ales cu un sentiment acut de vină şi cu o stimă de sine scăzută.

Până la urmă ai renunţat să mai încerci. Te-ai resemnat cu ideea că pur şi simplu nu poţi. Poate o să încerci altă dată, când vei fi “mai puţin stresat”. Sau poate nu o să mai încerci deloc.

Unde este problema?

Problema este că nu te-a învăţat nimeni niciodată cum să renunţi la obiceiuri negative.

Problema este că ajungi să te entuziasmezi şi în momentul în care îţi dispare entuziasmul – cum este şi firesc să se întâmple – te laşi păgubaș.

Sau problema este că te bazezi exclusiv pe puterea voinţei tale – care din păcate se epuizează foarte repede şi nu poate fi susţinută pe termen lung.

De aceea renunţi şi aştepţi o perioadă în care vei fi mai puţin stresat. Într-adevăr, cu cât eşti mai puţin stresat, cu atât poţi exercita mai multă voinţă. Dar să fim oneşti – dacă stai să te uiţi la cum arată viaţa ta în momentul de faţă, chiar ai perspective de a fi mai puţin stresat în viitor?

Unde este soluţia?

Soluţia ţi-o voi prezenta pe larg în articolul de joi. Dacă ai unul sau mai multe obiceiuri la care vrei să renunţi, atunci acel articol este pentru tine.

Până atunci am o provocare pentru tine.

Provocarea este să-ţi iei un angajament faţă de tine şi faţă de încă cel puţin o altă persoană că vei renunţa începând de săptămâna aceasta la unul din obiceiurile tale nedorite. Alege doar unul singur, pentru că îţi va fi foarte greu să susţii o schimbare atât de complexă pe mai multe planuri.

Aşadar, te invit să te gândeşti care va fi acel obicei negativ pe care îl vei elimina de săptămâna aceasta. Şi apoi ia-ţi un angajament în scris. Fă înainte de toate un contract cu tine însuţi. Pune data şi semnează.

Apoi, ia-ţi un angajament faţă de ceilalţi. Cu cât spui mai multor oameni, cu atât este mai bine. Ai în vedere şi o persoană care te poate ţine responsabil de progres.

Şi entuziasmează-te. Ai de ce, pentru că îţi promit că dacă vei urma cei 5 paşi pe care ţi-i voi prezenta joi, vei scăpa cu siguranţă de orice obicei negativ. Eu am folosit cu succes acei paşi pentru a scăpa de obiceiul de a mânca excesiv dulciuri. În plus, poţi folosi aceeaşi metodă pentru a implementa obiceiuri noi şi constructive în viaţa ta.

Ca să fii sigur că primeşti articolul de joi direct în inbox, te invit să îţi introduci numele şi adresa de mail în rubrica de mai jos. Vei primi în plus, gratuit, şi “Ghidul Pasiunii”, cartea care te va ajuta să-ţi descoperi pasiunea şi să faci o diferenţă pozitivă în lume.