Provocarea de luni: Schimbă-ţi povestea

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te gândeşti că toate lucrurile rele ţi se întâmplă numai ţie?
Îţi doreşti cu atâta ardoare să îţi schimbi viaţa în bine, să ai în final parte de toate lucrurile bune la care visezi şi pe care le meriţi, dar nu înţelegi unde greşeşti. De ce ţi se întâmplă tocmai ţie?

O persoană înţeleaptă mi-a zis la un moment dat că deciziile pe care le luăm sunt mai puţin importante. Ceea ce este cu adevărat important este CUM luăm acele decizii – adică ce facem odată ce am decis. Cum alegem să ne comportăm în faţa consecinţelor şi ce atitudine adoptăm? Asta contează cel mult mai mult.

Cu siguranţă că şi tu şi eu am luat multe decizii care nu au fost prea inspirate la vremea lor. Cu toţii mai greşim, este uman.

Întrebarea esenţială este: ce ai făcut după ce ai luat decizia care te-a adus într-un loc nedorit? Ai început să-ţi plângi de milă sau să critici? Ai început să regreţi trecutul şi să te gândeşti ce bine era înainte? Ai început să-ţi clădeşti tot felul de fantezii menite să te scape din realitatea curentă?

Sau ai început să cauţi soluţii şi să-ţi asumi pe deplin răspunderea pentru faptele tale? Te-ai străduit căutat să te adaptezi la noua situaţie, să înveţi tot ce poţi din ea şi să mergi mai departe? Ai încercat măcar să “guşti” cu adevărat din ce ai făcut? Ai stat să observi cum stau lucrurile, înainte să faci comparaţii şi să regreţi trecutul sau alternativele ratate?

În definitiv, fiecare clipă are frumuseţea ei proprie. Dar nu o putem vedea decât dacă renunţăm la ideea noastră prestabilită de frumuseţe. Pentru a o vedea trebuie să deschidem ochii şi să privim peisajul, nu să ne uităm constant la hartă şi să constatăm că nu suntem unde ar trebui să fim. Vom ajunge şi acolo. Poate vom ajunge în locuri mai frumoase decât am crezut.

Săptămâna aceasta te invit să-ţi schimbi puţin perspectiva asupra situaţiilor din viaţa ta care nu-ţi plac. Gândeşte-te la tot ce te enervează şi îţi creează disconfort în momentul de faţă. Şi apoi, în loc să critici, să judeci sau să te plângi, pune-ţi nişte întrebări diferite.

  • În loc să întrebi “De ce mi se întâmplă mie asta?”, întreabă “Ce lecţie pot învăţa din situaţia asta, care mă va ajuta în viitor?”
  • Treci de la “Cum o să scap de aici?” la “Care este primul/cel mai la îndemână lucru pe care îl pot face pentru a obţine exact ce-mi doresc?”.
  • Schimbă “Nu vreau să trec prin asta” în “Ce oportunitate se ascunde aici?”
  • Şi preferatul meu: de fiecare dată când te surprinzi judecând pe cineva şi zicând “X e aşa şi face mereu aşa” întreabă-te “În ce situaţii mă port exact ca X?”

În momentul în care îţi schimbi povestea, ţi se va schimba şi rolul. Nu vei mai fi o victimă neajutorată, ci vei deveni co-creatorul vieţii tale. Când vei alege să vezi că deţii întreaga putere necesară pentru a face schimbări, vei înţelege că atitudinea ta în faţa deciziilor este cea care face diferenţa între o viaţă fericită şi una nefericită.

Ţie cum ţi se va schimba povestea începând de astăzi?