≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Provocarea de luni: Spune da fiecărei experienţe

Provocarea de luni: Spune DA fiecarei experiente

Principala cauză a stresului cotidian este împotrivirea. O situaţie stresantă este una pe care fie nu vrei, fie nu poţi să o schimbi, însă continui să o respingi şi să te lupţi cu ea.

Stresul este un blocaj, care izvorăşte din faptul că nu suntem dispuşi să acceptăm realitatea aşa cum este ea aici şi acum.

Aproape întotdeauna avem un model prestabilit al vieţii. Ne-am creat nişte aşteptări asupra felului în care ar trebui să se desfăşoare lucrurile. Însă de multe ori realitatea nu corespunde planului nostru, iar noi, în loc să ne ajustăm percepţia, ne luptăm cu realitatea.

Această abordare are la bază o eroare fundamentală. Nu putem să ne luptăm cu realitatea lucrurilor. Ele pur şi simplu sunt aşa cum sunt. Nu avem control asupra lor. Avem control însă asupra noastră – asupra gândurilor, atitudinilor, sentimentelor şi acţiunilor noastre.

Dacă nu ne place o situaţie nu înseamnă că ea are o problemă. Problema este numai a noastră. Situaţia pur şi simplu este aşa cum este. Dacă nu vrem sau nu avem cum să o schimbăm, tot ce putem să o facem este să o acceptăm aşa cum este. Iar din acel loc, de acceptare, putem să acţionăm constructiv – fie ne ajustăm aşteptările să corespundă realităţii sau ne îndepărtăm de ea.

Săptămâna aceasta te provoc să accepţi fiecare experienţă şi situaţie pe care le întâlneşti. Ori de câte ori te confrunţi cu lucruri pe care nu ţi le doreşti – şi în privinţa cărora nu poţi sau nu vrei să schimbi nimic – te invit să te gândeşti că tot ce se întâmplă este exact ce îţi doreşti să se întâmple.

Transformă în mintea ta orice “nu mai vreau asta” în “asta este exact ce îmi doresc acum”.

Poate părea ciudat. Dar te invit să încerci şi ai să vezi că în momentul în care accepţi şi îţi doreşti realitatea aşa cum este, starea şi atitudinea ta se vor schimba complet.

Singura sursă a stresului este în mintea noastră şi izvorăşte din incapacitatea noastră de a accepta ceea ce ne oferă viaţă aici şi acum.

Faptul că accepţi realitatea nu înseamnă că rămâi pasiv. Nicidecum. Înseamnă pur şi simplu că alegi să fii sincer cu tine. Nu te mai minţi şi nu-ţi mai creezi aşteptări false. Te eliberezi de iluzii şi percepi lucrurile aşa cum sunt. Acceptarea creează un spaţiu care este de multe ori el în sine transformator.

Nu poţi să acţionezi corect până nu ai o percepţie corectă asupra lucrurilor. Şi nu poţi să evaluezi o situaţie corect, până ce nu o accepţi pe deplin şi alegi să o vezi aşa cum este ea. Când recunoşti realitatea şi îţi dai seama că te afli în conflict cu ea, poţi fie să te ajustezi pe tine şi să schimbi atitudinea şi acţiunile, fie să te îndepărtezi de ea.

Tu ce situaţie pe care ai tot respins-o alegi să accepţi săptămâna aceasta?

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

 • Vio
  October 6, 2014, 5:17 pm

  Trebuie sa te felicit iar pentru aceasta noua provocare pe care ne-o lansezi – profunda, plina de maturitate si de invataminte! Intr-adevar, am fi mult mai senini si poate cu adevarat fericiti daca am accepta si am incerca sa invatam din fiecare noua experienta pe care viata ne-o scoate in cale.
  Dai dovada de o intelepciune atat de rar intalnita si la oameni trecuti prin viata, daramite la tineri de varsta ta! Felicitari, din suflet, si … keep up with the good work!

  • October 6, 2014, 8:42 pm

   Multumesc mult de tot pentru toate cuvintele frumoase 😀