Provocarea de luni: Spune Nu

A spune “nu” este o artă. O artă pe care trebuie să o învăţăm dacă vrem să realizăm ceva notabil în viaţă.

Fără “nu” ne lăsăm conduşi de alţii. Viaţa noastră este plină de solicitări şi urgenţe, demande şi sarcini şi tot felul de lucruri care concurează pentru atenţia noastră. Dacă acceptăm tot ce ni se oferă, nu ne mai rămâne timp pentru ceea ce este plin de însemnătate.

De aceea este esenţial să învăţăm să spunem “nu”.

Paradoxul este că “nu” este unul dintre cuvintele preferate ale copiilor. Copiii adoră să-şi afirme puterea şi independenţa, spunând “nu” adulţilor. Şi la fel s-a întâmplat şi cu noi când am fost mici.

Dar ce s-a schimbat de atunci? De ce a devenit atât de greu pentru noi să-i refuzăm pe alţii? De ce preferăm să acceptăm compromisuri care sunt în dezavantajul nostru, doar pentru a evita să spunem “nu”?

Oamenii cărora le este greu să spună “nu” sunt critici şi autocritici şi pun foarte mare preţ pe părerea celor din jur. Ca şi copii, ei au fost pedepsiţi de către părinţi pentru refuzurile lor – cel mai adesea prin retragerea “iubirii” şi a dovezilor de iubire. Astfel au învăţat că dacă spun “nu”, li se refuză iubirea.

Ajunşi adulţi, devin foarte sensibili la critică şi laudă şi generalizează ideea că dacă spun “nu” sunt răi şi vor fi respinşi. Aprecierea pe care o primesc din jur este atât de importantă pentru ei, încât devin în stare să-şi sacrifice propriile vise şi idealuri pentru a le fi pe plac altora.

Singura problemă în tot acest mecanism este faptul că reacţia celorlalţi nu poate fi prevăzută. Ceea ce bănuim că le-ar face plăcere sau le-ar fi de folos celor din jur, poate să genereze o reacţie total opusă. Chiar şi atunci când ceilalţi ne comunică ce le-ar plăcea, aşteptările lor pot fi diferite de realitate.

Dacă singurul nostru scop este de a le fi altora pe plac, la final toată lumea are de suferit. Noi pentru că ne-am sacrificat, iar ei pentru că nu şi-au explorat adevăratele dorinţe.

O alternativă mai bună este să facem direct ceea ce ne place şi ne aduce împlinire. În felul acesta ştim sigur că cel puţin o persoană – adică noi înşine – va fi cu adevărat fericită.

Tot ce facem are scopul de a ne aduce fericire. Ne dorim ca cei din jur să fie fericiţi şi sperăm să ne valideze, tot din dorinţa de a fi noi, la rândul nostru fericiţi.

Acesta este însă un mod destul de fragil şi imprevizibil de a ne urma fericirea, deoarece fericirea nu ţine atât de mult de evenimentele din viaţa noastră, cât de interpretarea pe care le-o dăm – lucru valabil atât pentru fericirea noastră, cât şi pentru cea a altora. Şi tocmai pentru că cele mai bune intenţii ale noastre pot fi întotdeauna interpretate greşit, este inutil să încercăm să facem altceva decât să ne urmăm în mod direct propria fericire.

Începând de săptămâna aceasta te invit să refuzi toate lucrurile care nu îţi aduc în mod direct fericire sau împlinire. Te invit să spui nu” oricărei activităţi care nu este congruentă cu valorile tale, oricărei sarcini care te îndepărtează de visele tale şi oricărei convingeri care te ţine pe loc.


Numai atunci vei cunoaşte adevărata libertate şi fericire. Un “nu” te poate elibera. Tu cum alegi să te eliberezi săptămâna aceasta?