Provocarea de luni: Uita-te în oglindă

Una din perspectivele care m-au ajutat cel mai mult de-a lungul timpului pe calea dezvoltării mele personale a fost cea a oglinzii.

Probabil că nu e un concept nou sau revoluţionar, însă este o mare diferenţă în a cunoaşte acest principiu la nivel teoretic şi a-l aplica în viaţa de zi cu zi. Sunt ferm convinsă că o mulţime din conflictele pe care le avem s-ar rezolva mult mai simplu dacă am face acest mic exerciţiu de perspectivă ori de câte ori ne simţim deranjaţi de cineva sau ceva.

Principiul oglinzii spune simplu – lumea exterioară este oglinda lumii noastre interioare. Ceea ce vedem în jurul nostru (oameni, situaţii circumstanţe) este cine suntem noi.
Ceea ce judecăm la ceilalţi este un comportament propriu.

De absolut fiecare dată!

Tocmai acest principiu explică de ce mulţi oameni au experienţe total diferite ale realităţii, deşi trăim cu toţii în aceeaşi lume.

Prima dată când am avut revelaţia oglinzii a fost acum mai mulţi ani. Eram la serviciu şi purtam o discuţie cu şefa mea de atunci, când m-a enervat puţin atitudinea ei. Ţin minte că m-am gândit că e genul de persoană căreia îi place să aibă o părere despre tot şi să pară foarte inteligentă. Şi apoi am avut un moment de revelaţie – mi-am dat seama că şi eu aveam aceeaşi tendinţă.

De atunci nu am încetat să privesc comportamentul altora din perspectivă proprie.

Când priveşti oamenii ca pe oglinzi ale sinelui, sentimentele negative faţă de ei se dizolvă în momentul în care le conştientizezi şi le înţelegi. Şi când îţi dai seama că şi tu ai aceleaşi comportamente, devii capabil de compasiune.

Săptămâna aceasta te provoc să te uiţi în oglindă, de fiecare dată când ceva sau cineva te supără. În loc să judeci, te invit să te întrebi în ce situaţii te porţi sau te-ai purtat şi tu la fel. În momentul în care conştientizezi că ceea ce te deranjează e o parte din tine, schimbarea devine lipsită de efort.

Dacă vrei să îi schimbi pe cei din jurul tău, schimbă-te pe tine. Pentru că atunci când renunţi tu la comportamentele care nu-ţi plac la ceilalţi, vei vedea că fie cei din jur încep să se schimbe, fie nu vei mai fi deranjat de comportamentul lor.

Tu ce vezi când te uiţi în oglindă?