Paint mix

Una din întrebările pe care le urăsc cel mai mult este: “Cine eşti?”

Este o întrebare care mă face să devin confuză, pentru că nu ştiu exact ce să răspund.

Este o întrebare menită să mă reducă la un cuvânt şi să mă încadreze într-o categorie. Şi deşi o bună parte din adolescenţa mea mi-am petrecut-o făcând tot felul de teste de personalitate, sperând să descopăr în ce categorie mă încadrez, răspunsurile nu m-au ajutat neapărat în ceea ce am întreprins ulterior.

Se pot găsi nenumărate răspunsuri la această întrebare. Noi, oamenii, căutăm să ne ataşăm de o anumită identitate, pentru că ne oferă siguranţă. Dacă ştim cine suntem, ştim să cum să ne purtăm. Ştim ce aşteptări are lumea şi ştim să ne adaptăm comportamentul la aceste aşteptări.

Dar dacă nu ştim cine suntem, nu mai avem un set de reguli cărora să ne conformăm. Toate deciziile sunt lăsate la latitudinea noastră, iar asta poate fi o perspectivă destul de înfricoşătoare.

Deşi am căutat multă vreme răspunsul la întrebarea “Cine sunt?”, am ajuns la concluzia că nu deţin un răspuns absolut, oricât de mult mi-aş dori. Poate că acesta va coincide uneori cu rolul pe care îl aleg să joc într-o situaţie de viaţă. Dar ştiu că acela e doar un rol. Nu sunt eu. Este o identitate temporară pe care mi-o asum.

Eu sunt mai mult decât un rol. Şi tu eşti mai mult decât un rol.

Eşti mai mult decât jobul tău. Eşti mai mult decât statutul social sau familial. Eşti mai mult decât hobby-ul tău. Eşti mai mult decât religia ta. Acelea sunt doar lucruri la care alegi să te raportezi. Dar ele se schimbă şi odată cu schimbarea lor, se va schimba şi identitatea ta.

În momentul în care alegi să te defineşti doar prin rolul pe care îl joci, alegi să te limitezi. O dată încadrat, vei încerca să-ţi consolidezi identitatea pe care ţi-ai asumat-o şi vei respinge alte experienţe. Te vei făli sau te vei ruşina de ceea ce ai – şi implicit de tine. Şi îţi vei reduce existenţa la o serie de aşteptări ale celorlalţi faţă de tine. Dacă joci un anumit rol, ţi se pretinde un anumit comportament.

Refuză să alegi. Refuză să te limitezi. Refuză să te mai încadrezi. Tot ce faci este să te respingi pe tine şi să respingi viaţa care încearcă să ia fiinţă prin tine.

Tu eşti mai mult decât un rol. Eşti întreaga experienţă care a avut loc şi are loc în tine. Eşti întreg potenţialul care zace latent şi aşteaptă să fie exploatat. Eşti jocul de emoţii care îţi colorează viaţa. Eşti idea ce doreşte să prindă aripi prin tine. Eşti toate acestea şi mai mult.

Alege să te vezi ca întregul care eşti şi să te eliberezi din toate categoriile în care te-ai împins sau ai fost împins de-a lungul vieţii.

Image by Ravinder M A