blocaje
Când a fost ultima dată când te-ai simţit cu adevărat viu? Când te-a străbătut un fior intens? Când ai simţit o senzaţie puternică în tot corpul?

Probabil nu foarte recent. Stresul cotidian şi dorinţa intensă de a da cuiva un pumn în faţă nu se pun la socoteală 🙂

Mă refer la senzaţia aceea de fluturi în stomac, de inimă care îţi bate puternic şi rapid în piept, de palme transpirate – de entuziasm sau frică. Biologic, ambele emoţii generează aproximativ aceleaşi simptome, diferenţa fiind că entuziasmul anticipează un rezultat pozitiv, iar frica unul negativ.

Ai observat cât de viu te simţi în acele momente?

Şi prin contrast – cât de amorţit te simţi într-o zi obişnuită?

Noi oamenii suntem făcuţi să căutăm intensitatea. Vrem să simţim că trăim. Vrem experienţe care să ne aducă din nou şi din nou acea senzaţie. Dorinţa noastră fundamentală este să simţim că suntem vii.

De aceea ne place să ne îndrăgostim – pentru că simţim un fior în stomac. Şi tot de aceea devenim dependenţi de noutate – pentru că ne bate inima tare, de fiecare dată când anticipăm momente plăcute.

Dar viaţa de zi cu zi nu prea ne oferă aceste oportunităţi. Ştii de ce? Pentru că trăim iar şi iar aceleaşi scenarii, aceleaşi provocări şi nu mai avem ocazia să ieşim prea mult din zona de confort.

Ai observat cât de viu te simţi atunci când faci pentru prima oară ceva ce te înspăimântă? Parcă vezi viaţa în 3D. Totul se extinde şi simţi că te ridici deasupra lumii.

Ei bine, asta suntem făcuţi să căutăm şi să experimentăm. Tot ce te ţine departe de viaţa adevărată este un fior. Un lucru care te înspăimântă. Iar singurul mod în care poţi să te readuci la viaţă este făcându-l.

Fă ce nu ai curajul să faci. Fă acel lucru care te ţine treaz noaptea şi care îţi bântuie visele. Fă-l acum. Îndrăzneşte să-ţi înfrunţi teama. Fă-o doar de dragul de a te simţi viu din nou. Este singurul lucru care te împiedică să trăieşti intens şi să simţi viaţa.

Eşti doar la un fior departe de viaţă. Ce alegi – vei trăi sau vei rămâne inert?

Image by Mihai Cretescu