≡ Top Menu

Iti place ce citesti?

Atunci mă poţi ajuta să continui să îţi ofer informaţii de calitate făcând o donaţie.

Arhiva

Libris.ro
books-express.ro

Tu în ce te specializezi zi de zi?

Jeff Farsai's Sports Photography is in a league of its own. Farsai specializes in Surf and Underwater Photography. As you can see, Farsai excels in shooting action and alternative sports. sports action, surf, surfer, surfing, water, beauty, beautiful, int

Image by Maria Georgieva via Flickr Creative Commons

Pe vremea când eram în gimnaziu şi în liceu îmi plăcea mult de tot să mă joc pe calculator. Cel mai mult mă captiva faptul că pe măsură ce jucam un joc mai mult timp, deveneam din ce în ce mai bună. Şi îmi era din ce în ce mai uşor să trec la nivelele următoare.

Cu cât investeam mai multă energie în joc, căpătam mai rapid deprinderile necesare. Şi astfel ajungeam să mă specializez într-un ritm destul de înaintat.

Apoi am remarcat că mi se întâmpla acelaşi lucru în viaţa de zi cu zi. Şi nu doar mie, ci şi celor din jurul meu.

Mi-am dat seama atunci că orice repetăm suficient de mult, devine o parte din noi. Iar după o vreme nu mai trebuie să-i acordăm atenţie conştientă, pentru că ajunge să fie un răspuns automat.

Şi astfel ne specializăm cu toţii în orice facem suficient de frecvent.

Inclusiv poate în comportamente pe care nu le mai agreăm, dar care la un moment dat au fost utile.

Creierul nostru va tinde mereu să se specializeze sau să asocieze comportamente cu anumite contexte. Iar atunci când ne aflăm într-un context familiar, creierul nostru nu mai pune întrebări, ci pur şi simplu execută ce îi este mai la îndemână – adică acele comportamente în care ne-am specializat deja.

La un moment dat comportamentul s-ar putea să părăsească acel context în care a fost creat iniţial şi să devină o “specializare generală”.

Întrebarea ajunge să fie astfel – tu în ce te-ai “specializat” de-a lungul timpului? Sunt comportamente care te susţin sau te sabotează? Le-ai ales conştient sau i-ai lăsat pe alţii să-ţi spună ce este mai bine?

Am văzut oameni care s-au specializat în a vorbi urât sau a insulta atunci când sunt furioşi.

Sau oameni care s-au specializat în a ţipa în momentul în care se simt copleşiţi sau neputincioşi.

Şi oameni care sunt specialişti în a se îngrijora şi a crea tot felul de scenarii negative.

Dar în acelaşi timp am văzut oameni care s-au specializat în a găsi partea bună în orice situaţie, indiferent cât de neplăcută este.

La fel cum am văzut oameni care sunt specialişti în a empatiza şi a asculta fără să devină defensivi atunci când vorbesc cu cineva supărat.

Şi oameni care s-au specializat în a acţiona de îndată ce îşi propun ceva, fără să găsească scuze sau să amâne.

Poţi alege să te “specializezi” în comportamente care îţi susţin intenţiile. Sau poţi fi deja specialist în comportamente care te sabotează.

Devino conştient de faptul că ai puterea de a schimba aceste “specializări”.

Dacă poate în momentul de faţă îţi dai seama că există într-adevăr lucruri pe care le faci fără să vrei, numai pentru că ai repetat acele comportamente prea mult timp, este foarte bine.

Conştientizarea este mereu primul pas către schimbare.

Poţi identifica astfel comportamentul pe care nu ţi-l mai doreşti şi contextul în care apare. Şi poţi alege un nou comportament în acelaşi context, care să te susţină în ceea ce vrei să realizezi.

Dar va trebui să ai răbdare cu noul comportament. Gândeşte-te doar de câte ori l-ai repetat pe cel vechi până ce ai ajuns să te “specializezi” în a-l executa.

În primă instanţă va fi nevoie să te opreşti în mod conştient din vechiul comportament şi să îl schimbi cu noul comportament.

Însă în timp, pe măsură ce tot repeţi noul comportament, va deveni din ce în ce mai natural. Până ce într-o bună zi nici nu-ţi vei mai da seama cât de bine te-ai specializat în a-l executa.

Este rândul tău


Citind articolul, ai identificat deja un comportament în care te-ai specializat, pe care vrei să-l schimbi? Dacă da, te invit să-ţi iei un angajament de a-l schimba în rubrica de comentarii de mai jos.

Sau ai reuşit deja să schimbi un comportament care nu te susţinea, în care erai specializat? Cum ai realizat schimbarea? Te invit să ne împărtăşeşti din experienţa ta în rubrica de comentarii de mai jos.

Postarea anterioara: Postarea urmatoare:

Comments on this entry are closed.

  • ValentinaMoldoveanu
    October 21, 2015, 11:43 pm

    Uite ca am citit un text prea bun scris intr-un mod dificil de gasit in internetul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!