Fericire

Zi de zi primim o multime de daruri pe care pur si simplu le ignoram. Ne purtam ca si cum ni s-ar cuveni toate. Le luam de bune, fara sa punem la indoiala existenta lor.

Ni se pare ca meritam sa avem casa in care locuim, care are electricitate, caldura si apa curenta. Ni se pare de la sine inteles sa conducem masini, sa ne deplasam fara efort dintr-un capat in altul al orasului. Ba chiar ne plangem cand nu ajunge metroul la timp. Ne purtam ca si cum oricine are posibilitatea sa gaseasca mancare la fiecare colt de strada. Sau ca toti oamenii sunt inconjurati de familii si pot apela la cineva in caz de nevoie.

Dar nu este asa.

Sunt milioane de oameni pe fata acestui pamant care nu au parte de niciunul dintre lucrurile de mai sus. Exista oameni care traiesc in colibe (desi cred ca e mult spus) care nici macar nu rezista la ploaie. Sunt altii pentru care electricitatea este un lux. Altii care nu au apa curenta. Si unii care isi urmaresc neputinciosi copiii cum mor in bratele lor, din cauza ca se imbolnavesc si nu au cum sa-i trateze.

Doar ca nu vedem acesti oameni zi de zi. Poate auzim din cand in cand de ei. Dar ni se par atat de indepartati – ca si cum ar exista intr-o alta lume. Asa ca pretindem ca nu stim nimic si ne vedem de viata, continuand sa ne ocupam timpul cu ceea ce facem zilnic.

Dar ce-ar fi sa ne amintim pentru o clipa de existenta acestor oameni? Ce-ar fi sa ne imaginam cum ar fi fost daca eram noi in locul lor? Ce-ar fi sa ne gandim ca suntem privilegiati sa traim vietile pe care le traim si sa ne bucuram de lucrurile pe care le avem?

In loc sa ne petrecem zilele plangandu-ne cum nu avem suficient, cum viata e grea si trebuie sa trudim pentru a ne putea bucura de tot ce vrem – haideti sa ne gandim la ce avem deja si sa apreciem acele lucruri.

Multi ar da orice ca sa fie in locul nostru. Iar noi nu suntem in stare sa vedem toate bogatiile care ne inconjoara. Si nu ma refer aici doar la cele materiale, ci si la cele spirituale.

Fericirea nu vine in momentul in care avem ceea ce vrem. Fericirea apare atunci cand vrem ceea ce avem.

Cata vreme nu o sa fim in stare sa apreciem ceea ce avem deja, nu vom fi niciodata multumiti, indiferent cate lucruri vom reusi sa acumulam si cate realizari vom avea de-a lungul vietii. Intotdeauna va exista ceva mai stralucitor, mai colorat si mai atractiv care ne va capta atentia, facandu-ne sa nu mai fim fericiti cu ce avem.

In orice situatie poti gasi ceva de apreciat. E nevoie doar sa schimbi punctul din care privesti. Observa ceea ce ai, nu ceea ce iti lipseste.