După succesul articolului Cele mai bune 10 cărţi de vindecare fizică şi emoţională, am decis să mai fac un articol în care să prezint cărţile care au schimbat modul în care văd lumea.

Puţine sunt lecturile care lasă o impresie cu adevărat puternică şi durabilă asupra cititorului, iar când o fac, sunt de părere că trebuie menţionate.

Iată cele 5 cărţi care promit să-ţi schimbe viaţa:

 

1. Un pământ nou – Eckhart Tolle

 

Un pamant nou - Eckhart Tolle

Am văzut iniţial această carte în librării la scurt timp după ce a apărut şi am cumpărat-o spontan. Partea interesantă a fost că nu m-am simţit atrasă de ea decât după vreo doi ani de la cumpărare, când se îmbolnăvise bunicul meu de cancer şi îmi puneam întrebări legate de ce este important şi nu în viaţă.

Cartea m-a ajutat să-mi schimb perspectiva asupra vieţii şi să navighez acea perioadă dificilă a vieţii mele. M-a făcut să fiu mai atentă la ce se întâmplă în jurul şi în interiorul meu şi a deschis poarta către o întreagă călătorie spirituală. În plus, m-a făcut să am primul vis lucid şi de atunci au urmat şi altele (un vis lucid este un vis în care ştii că dormi şi visezi şi eşti pe deplin conştient de ceea ce ţi se întâmplă, putând exersa un anumit grad de control asupra desfăşurării visului).

“Scopul principal al cărţii nu este acela de a instaura noi credinţe şi nici acela de a încerca să vă convingă de ceva anume, ci de a înfăptui o schimbare în conştiinţa voastră, cu alte cuvinte, de a vă trezi.”
Eckhart Tolle

Cartea vorbeşte despre ego şi cum identificarea noastră cu acesta este cauza suferinţei. Vorbeşte despre corpul-durere şi bagajul emoţional pe care îl ducem cu noi şi care ne colorează fiecare experienţă. Şi evident, ne spune cum putem să scăpăm din această capcană mentală în care ne găsim prinşi iar şi iar.

Cartea a fost revizuită şi este acum la a treia ediţie.
Poate fi cumpărată online aici.

 

2. Omul în căutarea sensului vieţii – Viktor Frankl

 

Omul in cautarea sensului vietii - Viktor Frankl

Nu prea îmi place să citesc cărţi despre război, holocaust şi alte evenimente istorice, însă cartea lui Viktor Frankl nu am putut să o las din mână. Omul în căutarea sensului vieţii este istorisirea unui renumit psihiatru austriac a experienţei sale ca prizonier şi supravieţuitor al holocaustului.

Detaliile pe care le dă autorul despre experienţa sa în lagărele de concentraţie de la Auschwitz şi Dachau mi-au făcut să mi se facă pielea de găină. Şi au făcut ca orice suferinţă şi dificultate prin care treceam să pară insignifiantă pe lângă condiţiile cumplite pe care le-au îndurat acei oameni.

Deşi a trebuit să treacă prin iad, unii prizonieri au experimentat o profunzime a trăirii şi a vieţii lor nemaiîntâlnită până atunci.

Cartea lui Frankl este despre cum putem găsi însemnătate şi sens chiar şi în cele mai crunte condiţii ale vieţii noastre, indiferent de evenimentele exterioare. Iar acel sens este cel care ne conferă un ţel mai presus de noi şi ne ajută să transcendem condiţia în care ne aflăm.

Omul în căutarea sensului vieţii este o carte care nu are cum să nu mişte cititorii şi din care oricine are ce învăţa.

Poţi cumpăra online cartea aici.

 

3. Curajul de a fi tu însuţi – Jacques Salome

 

Curajul de a fi tu insuti - Jacques Salome

Ştiu că sună ciudat, dar am simţit că această carte “mă înţelege”. Stilul poetic de a scrie al psihologului francez Jacques Salome face ca întreaga carte să fie asemenea unui vers lung care reverberează adânc în suflete.

Autorul pledează pentru importanţa autenticităţii şi a comunicării autentice şi ne oferă câteva repere pentru a explora şi a vindeca rănile care ne pătează experienţele actuale.

“Unul dintre miturile cel mai bine înrădăcinate în societatea noastră este credinţa că evenimentele ne vin din exteriorul nostru, că au o cauză dincolo de noi, uneori mai presus de noi, o cauză independentă de vrerea şi voinţa noastră. Şi mai este şi ideea că dincolo de noi există un responsabil pentru nefericirea noastră, pentru greutăţile şi disperarea noastră.

Astfel riscăm să facem cu noi înşine cea mai rea dintre escrocherii: aceea de a nu înţelege că suntem parte activă din tot ceea ce ni se întâmplă, că suntem în acelaşi timp iniţiatorii şi producătorii propriei noastre suferinţe.

La drept vorbind, suferinţa este generată de crearea, implantarea sau răscolirea unei răni originare, primare, înscrisă în noi în funcţie de răspunsurile sau nonrăspunsurile importante primite de la cei apropiaţi sau de la mediul din imediata proximitate, de-a lungul întregii vieţi.

Cînd răspunsurile primite de la cei din jur la cererile şi aşteptările noastre esenţiale si vitale nu sînt cele potrivite, aceasta se va transforma în violenţă şi va produce în noi răni uneori foarte profunde.”
Jacques Salome

Poţi cumpăra online cartea aici.

 

4. Putere versus forţă – David R. Hawkins

 

Putere versus forta - David R Hawkins

După ce citeşti “Putere versus forţă” nu vei mai privi nimic din jurul tău cu aceeaşi ochi – nici oamenii şi nici lucrurile.

Cartea este o demonstraţie ştiinţifică a conexiunii energetice care există între toate lucrurile din această lume – fiinţe şi obiecte deopotrivă. Şi oferă o metodă garantată şi universal aplicabilă de a descoperi ce anume este real şi fals şi ce susţine sau dăunează.

Deci practic dacă vrei să descoperi dacă jobul pe care ţi-l doreşti ţi se pretează, dacă relaţia în care eşti este bună pentru tine, dacă mâncarea pe care urmează să o mănânci te va îmbolnăvi, dacă o decizie pe care o ai de luat îţi va aduce un rezultat favorabil sau dacă cineva te minte sau îţi spune adevărul, atunci trebuie să citeşti această carte.

Pe principiile din această carte se bazează şi cartea Codul Emoţiilor, pe care am recomandat-o în acest articol. În plus, în Codul Emoţiilor poţi găsi mai multe moduri de a folosi metoda de testare recomandată în Putere versus forţă.

Poţi cumpăra online cartea aici.

 

5. Cine ai fi tu, fără povestea ta? – Byron Katie

 

Cine ai fi tu, fara povestea ta? - Byron Katie

Orice carte a lui Byron Katie îţi va schimba viaţa, pentru că te va ajuta să vezi dincolo de iluzia pe care o creează mintea. Ceea ce crezi că este adevărat nu este neapărat adevărat. Iar în viziunea lui Katie, suferinţa este produsă de gânduri care nu sunt reale, dar pe care le considerăm adevărate.

Cartea “Cine ai fi tu, fără povestea ta” este o exemplificare a felului în care poţi vedea dincolo de gânduri şi ajunge la adevăr. Şi numai adevărul te poate elibera de suferinţă.

Citind dialogurile din această carte, înveţi să-ţi pui gândurile sub semnul întrebării şi să nu mai proiectezi asupra altora lucruri care nu le aparţin. Astfel încetează drama şi conflictul inutil din viaţa ta.

Această carte este o colecţie de cincisprezece dialoguri, pe care Byron Katie le-a purtat cu diferiţi oameni care au participat la întâlniri cu ea, în mai multe locaţii din Statele Unite şi Europa. Unii dintre cei care au lucrat cu Katie sufereau de boli chinuitoare, alţii erau părăsiţi în dragoste sau treceau prin divorţuri neplăcute, iar alţii erau pur şi simplu iritaţi din cauza unui coleg de lucru sau a creşterii chiriei.

Deşi aceste dialoguri constituie o lectură fascinantă – unele sunt în acelaşi timp foarte amuzante, dar şi profund mişcătoare – ele sunt menite, în principal, să servească drept instrumente de învăţare.

Dialogurile dintre Katie şi aceşti voluntari sunt o punere în scenă, exterioară, a exact genului de dialog pe care fiecare cititor îl poate purta cu propriile gânduri.

Rezultatul – chiar şi în situaţia aparent cea mai cumplită – poate fi o eliberare şi o bucurie de neimaginat.

Poţi cumpăra online cartea aici.

 

Este rândul tău

Ai citit vreo carte care ţi-a schimbat fundamental modul în care priveşti lumea? Atunci te invit să o împărtăşeşti cu noi în rubrica de comentarii de mai jos.