cum gasesti jobul ideal

Ştiu că vorbesc pe site-ul meu despre importanţa descoperirii pasiunii şi diferenţa imensă pe care o face acest lucru în viaţa ta.

Ştiu că tot eu spun că nu vei fi cu adevărat fericit până ce nu faci o muncă ce este o extensie a personalităţii tale. Şi că ar trebui să te dedici căutării sau design-ului acesteia, dacă încă nu ai făcut-o.

Şi fac toate aceste afirmaţii, pentru că ştiu din experienţă – despre care voi relata mai încolo în acest articol – cât de neplăcut este să ai un job care nu îţi aduce satisfacţii adevărate. Am folosit cuvântul “neplăcut” în propoziţia anterioară ca pe un eufemism, aş prefera să spun “dezumanizant”, însă ştiu că mulţi nu rezonează cu această perspectivă.

Pentru mulţi, jobul este doar atât – un job. Adică un mijloc de subzistenţă. Nimic mai mult.

Nu îi defineşte, nu îi deranjează şi nu contează atât de tare ce fel de job este. Sunt oameni – pe care eu personal îi admir din tot sufletul – care pot munci orice şi se pot detaşa de muncă după ce pleacă de la serviciu.

Eu nu sunt aşa. Şi am avut un mic şoc “cultural” când am descoperit că nu toată lumea este aşa. Eu trebuie să am un job care mă reprezintă, altfel simt că îmi irosesc vitalitatea, potenţialul şi îmi pierd tot sensul în viaţă.

Dacă şi tu faci parte din această categorie de oameni şi simţi că o muncă ce nu te reprezintă este dezumanizantă, atunci acest articol este pentru tine. Te va ajuta să înţelegi ce anume te face incompatibil cu jobul tău actual şi ce să cauţi într-un loc de muncă viitor ca să ai parte de împlinire.

În cazul în care faci parte din grupul de oameni care pot să facă orice şi să fie fericiţi, ai tot respectul şi admiraţia mea. Dă acest articol mai departe cuiva care îşi caută cu disperare sensul în viaţa profesională 🙂 .

Ce îţi place şi ce nu-ţi place


Îndemnul clasic
pe care ni-l dă lumea când vine vorba să ne alegem un job este “fă ceva ce-ţi place”. Ok, s-ar putea ca acesta să fie al doilea îndemn clasic. Primul este “fă rost de un job care îţi aduce mulţi bani şi stabilitate”, dar ştim deja că banii nu aduc fericirea, aşa că nu îl vom lua în considerare.

Problema cu “fă ceva ce-ţi place” este că nu atinge nişte puncte specifice care sunt importante pentru a avea o viaţă profesională împlinită.

Şi capcana este că poţi munci mult ca să ajungi în postura să faci ceva ce-ţi crezi că ţi-ar plăcea, doar ca să ajungi să-ţi dai seama că nu-ţi place de fapt.

În fond, în facultate nu-ţi spune nimeni cum este să profesezi. Şi ceea ce avem noi impresia că presupune o meserie nu este întotdeauna în conformitate cu realitatea.

Spre exemplu, te poţi gândi că vrei să fii avocat, pentru că ai o înclinaţie spre a-i apăra pe cei nedreptăţiţi şi îţi plac extrem de mult dezbaterile şi argumentaţiile. Însă odată ajuns avocat, poţi constata că plimbi mai mult hârţoage decât aperi oameni sau eşti pus în postura de a apăra persoane care chiar sunt vinovate.

Şi atunci imaginea pe care o aveai despre job se năruieşte şi alături de ea şi satisfacţia pe care o promitea la început.

În plus, “ce-ţi place” nu este întotdeauna o sursă de bani.

Poate că îţi place să citeşti, însă nimeni nu te plăteşte pentru asta. Ar trebui să-ţi mai placă eventual să faci recenzii de cărţi sau să scrii, ca să ai şansa să-ţi monetizezi pasiunea. Însă dacă te rezumi doar la citit, vei muri de foame cu cartea în mână.

Sursa lipsei de satisfacţie


Nu obţinem satisfacţie numai făcând ceva ce ne place. Obţinem satisfacţie făcând ceva ce este în acord cu nevoile şi valorile pe care le avem.

Dacă munca noastră intră în conflict cu aceste nevoi şi valori, atunci nu ne va aduce satisfacţie, chiar dacă poate activitatea în sine – scoasă din context – ne place.

Tocmai de aceea este vital să ne identificăm nevoile şi valorile înainte de a începe ascensiunea în carieră. Altfel ne putem trezi că ceea ce facem, deşi pare interesant din afară, ne răpeşte ultima fărâmă de entuziasm pe care o avem.

cum gasesti jobul ideal

În urmă cu câţiva ani, când lucram într-o corporaţie, am fost promovată pentru o perioadă de timp. Era o promovare pe care mi-o dorisem şi am fost plăcut surprinsă că s-a întâmplat mult mai repede decât mă aşteptam. Şi deşi credeam că o să-mi facă plăcere să mă ocup de o echipă de oameni, experienţa mea a fost total opusă.

Nu mă simţeam deloc bine în acel rol şi partea frustrantă era că nu înţelegeam exact ce anume îmi displăcea. Am rezistat doar câteva luni în acea funcţie, după care am cerut să trec înapoi pe postul iniţial. M-am simţit mai bine ulterior, însă acea experienţă a declanşat o confuzie şi căutare intensă, pentru că mi-am dat seama că nu pot găsi satisfacţie profesională lucrând într-o corporaţie.

Abia după ce am făcut exerciţiul pe care îl prezint mai jos şi mi-am descoperit nevoile, am înţeles de ce nu mi s-a potrivit acel post – şi nu mi s-ar potrivi niciunul similar.

Una dintre cele mai puternice nevoi ale mele este cea de apartenenţă. Brusc fusese încălcată, pentru că nu mai aveam acelaşi statut ca restul echipei şi nu mai eram privită cu aceeaşi ochi. Nu mă mai puteam integra, oricât de mult îmi doream – şi îmi doream mult.

Apoi, a fost încălcată o a doua nevoie puternică – cea de libertate. Dacă înainte aveam un program flexibil pe care mi-l puteam gestiona în linii mari cum doream, în urma promovării mă blocasem în rutina luni – vineri, 9:00 – 17:30 şi o săptămână de seară o dată la o lună şi jumătate.

Dilema a apărut în momentul în care mi-am dat seama că nu aş putea să rămân nici pe postul de pe care plecasem iniţial, pentru că o altă nevoie pe care o am este cea de dezvoltare şi îmi trebuie provocări noi, altfel simt că stagnez şi mă deprim.

Astfel am reînceput căutarea şi am luat decizia de a face o muncă în acord cu valorile şi nevoile mele. Şi am ajuns în punctul în care sunt astăzi, în care activitatea mea profesională este bazată pe 3 proiecte diferite.

Sper că am reuşit să scot în evidenţă importanţa identificării nevoilor pe care le avem. Fiecare dintre noi are un alt set de nevoi, însă este clar că dacă nu suntem mulţumiţi cu jobul nostru, una sau mai multe dintre nevoile noastre esenţiale sunt încălcate.

Cum îţi identifici nevoile


Există o metodă foarte simplă prin care poţi afla care sunt cele mai importante nevoi pe care le ai.
Spun “cele mai importante” pentru că vei vedea că deşi toate nevoie sunt importante, le putem ierarhiza.

Unele sunt mai urgente ca altele şi faţă de unele putem arăta toleranţă mai mare decât faţă de altele.

Iată cum le identifici:

În scris, notează momentele din trecut din viaţa ta în care te-ai simţit cel mai fericit. Apoi răspunde la întrebarea “Ce anume m-a determinat să fiu fericit atunci?”.

După aceea, gândeşte-te la momentele din trecut din viaţa ta în care te-ai simţit cel mai mândru. La fel, răspunde la întrebarea “Ce anume m-a determinat să fiu mândru atunci?”

Repetă acest proces cu lucrurile din prezent care îţi aduc fericire şi care te fac să te simţi mândru.

Apoi gândeşte-te la obiectivele pe care le ai. Şi răspunde la întrebarea “Dacă mi-aş atinge acest obiectiv, ce aş obţine pentru mine?” sau “Ce ar însemna pentru mine să obţin acest lucru?”.

În final, uită-te la lucrurile din prezent care nu funcţionează aşa cum ţi-ai dori. Răspunde la întrebarea “Ce anume îmi lipseşte?” şi “Ce aş obţine dacă nu ar lipsi acel element?” şi “Ce ar însemna pentru mine să obţin ceea ce lipseşte acum?”.

Aceste întrebări te vor ajuta să sapi până ce dai de nevoile care îţi ghidează viaţa.

Partea bună este că nu este nevoie să ai o experienţă profesională vastă ca să-ţi identifici aceste nevoi. Este suficient să arunci o privire asupra celor mai relevante momente din viaţa ta.

Îţi voi da şi un scurt exemplu, ca să îţi fie mai uşor să faci exerciţiul.

• Mă simt fericit când sunt alături de oameni pe aceeaşi lungime de undă cu mine, deoarece mă simt acceptat şi înţeles – apartenenţă
• Mă simt fericit şi mulţumit când mi se recunoaşte munca – apreciere
• Mă simt bine când ştiu că fac bine ceea ce fac şi sunt cel mai bun în domeniul respectiv – realizare
• Mă simt fericit când ştiu că pot face ce vreau când vreau şi cum vreau – libertate
• Mă simt inconfortabil când nu fac ceva util, când simt că-mi irosesc timpul neproductiv – utilitate
• Devin iritat atunci când nu mă simt implicat în luarea unei decizii care mă priveşte sau când nu pot lua propriile decizii – control
• Ori de câte ori simt că stagnez sau că nu mă mai dezvolt sau nu mai învăţ ceva nou mă simt foarte inconfortabil – dezvoltare

Vei observa un lucru interesant. Pe măsură ce-ţi identifici nevoile, vei înţelege cum absenţa lor în anumite momente din trecut ţi-a cauzat suferinţă. Şi cum prezenţa lor te-a făcut să te simţi fericit şi împlinit. Vei înţelege şi de ce nu au funcţionat relaţiile tale din trecut şi ce să cauţi într-un partener în viitor.

Aceste nevoi se pot schimba în timp, pe măsură ce ni se schimbă şi priorităţile, însă nu vom scăpa niciodată cu adevărat de ele – decât poate dacă ajungem iluminaţi. Astfel încât singura cale realistă către fericirea durabilă este să trăim în acord cu ele începând de acum.

Şi dacă îţi doreşti o viaţă profesională satisfăcătoare, singura soluţie sustenabilă este să îţi cauţi sau să-ţi construieşti o carieră care se învârteşte în jurul nevoilor tale cele mai puternice.

Este rândul tău


Te invit să faci exerciţiul de mai sus şi să laşi un comentariu mai jos cu cele mai importante 3 nevoi ale tale pe care le identifici.
Fă-ţi timp să parcurgi acest exerciţiu. Îţi va schimba fundamental modul în care îţi priveşti viaţa – de la carieră până la relaţii.

Este unul dintre cele mai importante şi puternice exerciţii pe care le vei putea face şi este obligatoriu dacă eşti dedicat unei cariere şi vieţi împlinite, aşa că nu-l amâna.