Ce bine ar fi dacă am ști cu exactitate ce avem de făcut.
Nu ne-am mai lăsa chinuiți în zadar, zi și noapte, de aceeași problemă iar și iar.
Nu ne-am mai simți împovărați, epuizați și lipsiți de perspectivă.
Nu am mai crede că nu avem niciun control asupra vieții și că lucrurile ni se întâmplă fără influența noastră conștientă.
Dacă am ști ce este cel mai bine pentru noi, ne-am scuti de o grămadă de dureri de cap. Și am putea în sfârșit să acționăm în loc să batem pasul pe loc și să ne învârtim în aceleași cercuri fără ieșire.
Dar dacă ți-aș spune că este foarte simplu să obții claritate?
Și nu doar că este simplu, îți este mai la îndemână decât credeai.
Da, poți avea acel simț al direcției pe care l-ai pierdut. Și poți lua deciziile care sunt bune pentru tine.
Și poți în sfârșit trăi în adevăratul sens al cuvântului.
Îți voi explica în acest material cum poți obține claritatea pe care ți-o dorești.
Dacă ai dificultăți în a lua decizii importante, atunci informația pe care urmează să ți-o ofer îți va schimba viața.
Mie personal mi-a schimbat-o. De când mă știu am avut probleme cu indecizia. Interesant este însă că în ceea ce privește lucrurile mărunte, știu bine ce vreau și ce-mi place sau ce am de făcut.
Problema apare atunci când am de luat o decizie cu impact major, de genul: ce loc de muncă este mai bun pentru mine, ce relație mi se potrivește mai bine, unde ar fi mai bine să locuiesc, etc.
Și atunci am tendința să îmi cântăresc opțiunile, să mă gândesc la avantajele și dezavantajele fiecărei variante, să încerc să-mi dau seama cu ce sunt mai compatibilă.
Și chiar și după ce ajung la o decizie, la scurt timp încep să mă întreb dacă este într-adevăr decizia cea bună sau dacă mai bine alegeam altă opțiune.
Astfel mă simt prinsă într-un cerc vicios din care nu știu cum să scap.
Până îmi amintesc că am la dispoziție o metodă foarte puternică, pe care o pot folosi oricând cu succes și cu mare acuratețe. Despre ea vreau să-ți povestesc.
De ce nu ai claritate
Voi începe prin a-ți explica de ce nu reușești să obții claritatea pe care ți-o dorești.
Este de fapt foarte simplu.
Claritate nu poți obține gândindu-te la ce opțiuni ai. Și este exact ce ai încercat să faci până acum.
Ai avut de luat o decizie și cel mai probabil ai stat să o analizezi din punct de vedere rațional. Adică te-ai gândit ce părți bune și ce părți mai puțin bune are, ce te-ar avantaja și ce te-ar dezavantaja și ai ales varianta care avea cele mai multe puncte pozitive și cele mai puține negative.
Dar între timp poate mai primești o informație pe care nu o aveai înainte și tot calculul tău este stricat. Trebuie să o iei de la capăt. Și acum balanța dintre cele două (sau mai multe) opțiuni parcă nu se înclină la fel de mult ca înainte.
Și nu știi ce să faci.
Problema cu rațiunea este că nu îți poate spune mai mult decât ce părți bune și ce părți rele are o opțiune.
Iar dacă nu ai nicio preferință puternică pentru una din caracteristicile unei variante, atunci nu vei putea lua o decizie cu care să te simți împăcat.
Dacă mai ceri și părerea altor persoane, atunci ai rețeta perfectă pentru și mai multă confuzie.
Pentru că fiecare are o părere proprie, bazată pe sistemul său de valori. Toți te vor sfătui în funcție de ce este mai important pentru ei și poate acele lucruri nu sunt cele mai importante pentru tine.
Sau nu vor reuși să-ți spună ceva ce nu știi deja.
În orice caz, părerile nu sunt decât alte elemente de adăugat pe deja lunga listă cu avantaje și dezavantaje și nu te duc nicăieri.
Ce să faci pentru claritate
Claritatea este un sentiment. Este acea senzație în care știi ce ai de făcut fără nicio urmă de dubiu.
Și este ceva foarte visceral, nicidecum rațional.
Prin urmare, singurul mod în care poți obține claritate, este conectându-te cu corpul tău și cu inteligența de care dispune acesta.
S-au făcut numeroase experimente în ceea ce privește deciziile și s-a ajuns iar și iar la concluzia că nu decidem exclusiv rațional. Mai mult decât atât, rațiunea joacă un rol destul de redus în procesul decizional.
Cel mai faimos și elocvent experiment de acest gen a fost realizat de Antonio Damasio. Acesta implica persoane care avuseseră părți ale creierului responsabile pentru simțirea emoțiilor deteriorate în urma unor accidente. Aceste persoane funcționau normal, însă le era imposibil să simtă emoții de vreun fel.
Damasio a observat că acestor persoane le era foarte simplu să descrie în termeni logici ce ar fi trebuit să facă, însă le era extrem de dificil să opteze pentru una din variante – chiar și în decizii simple, cum ar fi dacă preferă să mănânce pui sau curcan.
Concluzia evidentă a experimentelor sale și a altora care au urmat, este faptul că în procesul decizional sunt implicate semnale bioregulatoare ale corpului, printre care și emoțiile și sentimentele. Și că acestea joacă un rol principal în luarea deciziilor.
Rațiunea devine mai importantă atunci când decizia pe care o avem de luat nu implică niciun fel de risc și când știm cu 100% certitudine care va fi urmarea deciziei. Atunci când apare elementul riscului și al incertitudinii, emoțiile și stările corpului joacă un rol mult mai important.
Și cum de regulă claritatea ne lipsește atunci când nu știm ce urmări vor avea deciziile noastre și trebuie să ne asumăm un risc, este cazul să învățăm să ne folosim corpul pentru a lua deciziile bune.
Cum facem asta?
Claritatea vine atunci când ne conectăm cu corpul nostru și ne deconectăm de la fluxul gândurilor din capul nostru. Și îți voi oferi o metodă prin care poți face cu succes acest lucru.
Metoda are trei pași. Primul pas te reconectează și te centrează în corpul tău, al doilea te ajută să accesezi o stare constructivă, iar al treilea te ajută să pui întrebările corecte pentru a obține claritate.
Înainte de a trece prin acești pași, gândește-te la problema care te macină și căreia îi cauți răspunsul. Alege una singură, chiar dacă poate ai mai multe lucruri pe care încerci să le rezolvi.
Pasul 1: Centrarea
Există mai multe moduri în care ne putem centra, însă am descoperit din experiența mea și a altor oameni că cea mai eficientă este prin exercițiu fizic și respirație.
1. Exercițiul fizic
Chiar dacă nu ești obișnuit să faci mișcare și ești tentat să treci peste partea cu exercițiul fizic și să nu-i dai importanță, te avertizez că metoda nu va funcționa la fel de bine.
Nu este vorba despre a include exercițiul fizic în programul tău sau în stilul tău de viață. Este vorba despre găsirea unei soluții pentru o problemă care te presează. Iar primul pas pentru a găsi această soluție este să te miști.
Deci este nevoie ca pentru 15-20 minute să faci mișcare. Nu recomand un program specific de exerciții. Dar este de dorit să te facă să gâfâi și să transpiri puțin.
Poți urca scări, te poți plimba alert pe afară, poți alerga, poți ridica greutăți, poți face o exerciții cu care ești obișnuit. Ai grijă doar să adaptezi exercițiul la pregătirea ta fizică, să nu exagerezi și să te încălzești înainte, dacă faci mișcări pe care nu le-ai mai făcut în decursul zilei.
Recomandarea mea, dacă nu ai condiție fizică, este să urci scări. Este cel mai la îndemână. Sau să faci o plimbare foarte alertă.
2. Respirația
După ce ai făcut 15-20 minute de mișcare și ți-ai ridicat puțin pulsul, rămâi în picioare și respiră adânc timp de 5 minute.
Ține spatele drept și privirea înainte și deschide-ți cutia toracică atât de mult cât poți.
Respiră adânc și concentrează-te asupra corpului tău. Simte cum aerul pătrunde în tine și te cuprinde. Rămâi în picioare pe tot parcursul exercițiului de respirație. Este de preferat să ții ochii deschiși.
Pasul 2: Accesarea unei stări constructive
Din picioare, după ce ai făcut exercițiul de respirație, rămâi în aceeași poziție și pune mâna dreaptă pe inimă.
Închide ochii și gândește-te la minim 3 lucruri pentru care ești recunoscător.
Gândește-te ce anume te face să fii recunoscător pentru fiecare lucru. Și intră în starea asociată recunoștinței.
Simte recunoștința în corpul tău, concentrează-te asupra ei.
Fă acest exercițiu timp de 3-5 minute cel puțin – dacă dorești, poți prelungi. Încearcă să amplifici starea cât poți de mult și să simți în tot corpul recunoștința.
După ce ai făcut aceste exerciții, poți trece la pasul final.
Pasul 3: Întrebări pentru claritate
Rămâi în aceeași poziție, în picioare, cu mâna pe inimă și cu ochii închiși și completează următoarele afirmații:
1. Tot ce trebuie să-mi reamintesc în situația asta este ….
2. Lucrul asupra căruia trebuie să mă concentrez este ….
3. Tot ce trebuie să cred este ….
4. Tot ce trebuie să fac în situația asta este ….
Îți recomand să ții la îndemână un carnețel, ca după ce primești răspunsurile să le poți scrie repede. Altfel există riscul să le uiți.
Dacă îți este mai ușor, poți scrie și întrebările și le poți citi rând pe rând, astfel încât să nu uiți vreuna din ele.
În cazul în care cauți claritate în mai multe privințe, poți continua exercițiul, repetând pașii doi și trei pentru fiecare neclaritate pe care o ai.
De ce funcționează această metodă
Chiar dacă pare simplă, este o metodă extraordinar de puternică. După ce o încerci o dată vei rămâne uimit cât de înțelepte sunt răspunsurile pe care le primești.
Și dacă o folosești constant când ai de luat decizii dificile, vei atinge un grad de claritate pe care nu l-ai cunoscut înainte.
Toată înțelepciunea de care ai nevoie este deja în tine.
Nu trebuie să cauți răspunsurile în altă parte sau la altcineva. Știi deja ce este mai bine pentru tine și ce ai de făcut. Știi foarte bine dacă un lucru are potențialul să te facă fericit sau să te împovăreze.
Eu tot ce am făcut a fost să-ți arăt o metodă extrem de eficientă pentru a accesa acea înțelepciune interioară.
Este rândul tău
Te invit să folosești metoda pe care ți-o prezint și să lași un comentariu cu efectul pe care l-a avut.
Și dacă mai cunoști altă metodă pentru a obține claritate, te invit să ne-o prezinți în rubrica de comentarii de mai jos.
Related
No related posts.