Când am lansat pentru prima oară site-ul PentruCaPoti.ro, mesajul central pe care îl transmiteam era următorul: ”Descoperă-ți pasiunea și transformă-o într-o afacere”. Era în viziunea mea de atunci rețeta pentru succesul în carieră.

Însă acum nu mai sunt în totalitate de acord cu perspectiva mea de atunci și voi explica de ce.

Pasiunea nu este cel mai bun criteriu pentru a alege o idee de afaceri sau o carieră. Din contră, poate fi un mare dezavantaj, în special dacă ne gândim să ne deschidem o afacere pornind de la ceva ce ne pasionează.

Iată de ce:

de ce sa nu-ti transformi pasiunea intr-o afacere

1. Pasiunea este greu monetizabilă

 
Știu că se pot începe afaceri în cele mai diferite și interesante domenii, însă de regulă când suntem pasionați de ceva, ne gândim mai mult la plăcere și mai puțin la bani. Prin urmare ratăm scopul oricărei afaceri, care este cel de a genera un venit.

Fără un venit nu există afacere, ci există doar un hobby.

De multe ori ne gândim doar să facem ce ne place și ignorăm cererea reală de pe piață. Poate că nu există cerință pentru ceea ce vrem noi să oferim. Poate ideea noastră ni se pare bună doar nouă și ceilalți nu sunt la fel de încântați de ea.

Sau poate pur și simplu ne sfiim să cerem bani pentru ce facem în mod natural, pentru că nu ni se pare firesc.

Însă sufletul unei afaceri sunt banii. Și dacă pornim la drum doar cu ideea de a face ceva ce ne place, fără să cântărim opțiunile reale pe care le avem, fără să analizăm dacă există într-adevăr interes pentru produsul sau serviciul nostru și fără un plan de a realiza venituri, afacerea este sortită eșecului.

2. Pasiunea este inflexibilă


De cele mai multe ori descoperim care este pasiunea noastră și alegem să o facem în felul în care ne place. Însă de multe ori nu este felul în care ne aduce și bani.

Spre exemplu, putem fi pasionați de citit. Și putem citi multe cărți din diferite domenii. Dar simplul fapt că citim nu ne va aduce bani niciodată. Ca să câștigăm bani trebuie să oferim valoare într-un fel. Asta înseamnă de exemplu să facem recenzii diferitelor cărți. Sau chiar să ne apucăm noi să scriem o carte – și deși acesta este un vis pe care mulți îl au, câtă vreme rămânem în anonimat, nu vom avea un succes prea rapid sau prea răsunător.

Deci pe lângă pasiunea noastră principală trebuie să ne dezvoltăm o serie de alte abilități care ne pun cunoștințele și abilitățile în serviciul altora. Și dacă nu reușim să facem acest lucru, nu vom avea o afacere de succes. De fapt, nu vom avea o afacere deloc.

Majoritatea oamenilor sunt inflexibili în ceea ce privește pasiunea lor și nu prea vor să-și extindă abilitățile, pentru că de cele mai multe ori nu le plac lucrurile necesare pe care trebuie să le facă pe lângă pasiunea lor. Însă supraviețuirea unei afaceri – mai ales dacă este la început – depinde fix de adaptabilitatea antreprenorului și de cât de repede și cât de bine poate răspunde nevoilor pieței.

3. Pasiunea este prea personală


Să fim sinceri. Pasiunea noastră este o bucățică din sufletul nostru. Este ceva foarte personal și ceva ce înseamnă mult pentru noi. Și tocmai faptul că este atât de prețioasă îi conferă un mare dezavantaj pe piață.

Ori de câte ori simțim că ceva ce este personal este respins sau amenințat, luăm lucrurile mult prea în serios. O respingere a pasiunii noastre devine o respingere a noastră. Și atunci când totul devine personal, deja nu mai putem lua decizii bune pentru noi și pentru afacerea noastră.

Expunerea pasiunii noastre ne pune într-o postură de vulnerabilitate. Și deși această vulnerabilitate ne poate aduce un succes răsunător, ne va aduce și niște critici aspre, de care ne va fi greu să ne detașăm. Iar asta va fi un plus pentru concurenții noștri care poate nu sunt implicați atât de personal ca noi în ceea ce fac și doar au descoperit o nișă profitabilă pe piață.

Cel care are cel mai puțin de pierdut în lumea afacerilor va fi cel care își va asuma cele mai multe riscuri.

Atunci când ne urmăm pasiunea, deseori miza noastră este foarte mare – imaginea noastră, stima de sine și ceea ce avem noi mai de preț pot fi atacate. Și asta ne va încetini creșterea și progresul în mod inutil, iar concurența ne-o va lua înainte.

Ce este de făcut în schimb?


Toate aceste motive sunt piedicile cele mai mari care stau în calea monetizării pasiunii noastre. Și deși se poate obține foarte multă creștere personală din urmarea pasiunii, pentru cei mai mulți dintre noi, este prea dificil să ne motivăm atunci când știm că vom fi vulnerabili și vom avea un drum inconfortabil. De aceea cele mai multe idei de afaceri care pornesc dintr-o pasiune ajung să piară în fașă.

O abordare mult mai bună este transformarea abilităților pe care le avem deja într-un demers profitabil.

Practic asta înseamnă să vedem ce facem suficient de bine cât să putem oferi un beneficiu altcuiva și cum putem valorifica acea abilitate. Evident, este bine să fie ceva ce ne place să facem. Nu este nevoie să fim îndrăgostiți de munca noastră, ci este suficient să ne placă.

Pasiunea noastră este ca felul nostru preferat de mâncare. Putem trăi foarte bine și fără să-l savurăm zilnic, câtă vreme mâncăm ceva ce ne place. Ba chiar ar putea deveni fad și mai puțin interesant dacă l-am mânca zi după zi.

Pentru mulți dintre noi pasiunea noastră este ceea ce ne reechilibrează și ne reconectează cu noi înșine. Este esențial să ne-o descoperim și să o facem o parte activă a vieții noastre. Însă nu toți dintre noi beneficiază din a și-o transforma într-o afacere sau chiar și în activitatea profesională principală.

 

de ca sa nu-ti transformi pasiunea intr-o afacere si ce sa faci in schimb

Leacul pentru lipsa satisfacției profesionale

 
Căutătorii de pasiuni sunt cei care sunt nesatisfăcuți din punct de vedere profesional.

La fel cum cei care își caută ”sufletul pereche” sunt de regulă cei nesatisfăcuți în relația personală. Oamenii care au o muncă care le oferă împliniri nu se întreabă neapărat care este pasiunea lor. Iar cei care au o relație satisfăcătoare nu își pun problema dacă partenerul este ”perechea divină”.

Iar pentru a avea satisfacție profesională este suficient ca munca pe care o prestăm să îndeplinească unele criterii:

1. Să fie o activitate cu care suntem compatibili


Adică să fie ceva ce se mulează pe talentele noastre. Dacă suntem spre exemplu extravertiți, o să găsim o satisfacție mai mare într-o muncă cu oameni. Pe când dacă suntem introvertiți vom lucra mai bine singuri.

Dacă ținem cont de câteva înclinații native pe care le avem, ne putem orienta către acele activități cu care suntem compatibili în mod natural și care ne umple de energie. Un introvertit se va simți epuizat în vânzări, de exemplu, pe când un extravertit va fi foarte nefericit pe un post de contabil, de pildă.

Cel mai ușor este să ne identificăm nevoile (explic în acest articol cum poți face asta) și să ne găsim un job care le îndeplinește pe cele mai importante 3 dintre ele.

2. Să fie o activitate care ne oferă provocări continue și accesibile


Orice activitate poate părea interesantă în primă instanță
, când suntem în faza de învățare. Apoi, pe măsură ce devenim din ce în ce mai pricepuți, urmează etapa de eficientizare, în care găsim moduri noi de a face mai bine și mai rapid activitatea respectivă. Iar apoi, ajungem la specializare, când deja știm bine ce avem de făcut și executăm cu eficiență maximă acel lucru.

Odată ajunși în această etapă, însă, există riscul plafonării. De aceea este necesar ca ceea ce facem să ne ofere provocări continue, adaptate nivelului la care am ajuns. Cam ca un joc pe calculator. Această progresie a dificultății face ca jocurile pe calculator să fie atât de captivante – faptul că oferă în permanență provocări care sunt doar puțin în afara zonei noastre de confort.

Când rămânem în zona de confort ne plafonăm. Iar dacă avem de făcut ceva ce este cu mult peste pregătirea noastră, ne descurajăm. Idealul este ceva ce ne provoacă puțin câte puțin, dar în permanență.

3. Să fie o activitate care ne permite să fim creativi


Oameni sunt ființe creative și exersarea creativității este absolut necesară pentru împlinirea personală și profesională. O activitate care ne permite să fim creativi ne va stimula și ne va motiva continuu.

Generarea de idei oferă o stare de euforie care cu greu poate fi egalată de alte recompense materiale. Și dacă mai avem și ocazia să vedem cum aceste idei sunt implementate sau chiar să participăm la implementarea lor, atunci se creează o legătură mult mai personală cu munca respectivă. Iar asta ne motivează, ne responsabilizează și ne crește satisfacția profesională.

4. Să fie o activitate care ne oferă un grad de autonomie


Cu cât avem mai mult control asupra activității noastre, cu atât vom fi mai fericiți.
Controlul se referă pur și simplu la abilitatea de a decide în ceea ce ne privește – de la programul pe care îl avem, la volumul de muncă și organizarea zilnica a sarcinilor.

Cu cât avem mai multă autonomie și cu cât ni se oferă mai multă încredere și libertate de a desfășura activitățile în felul propriu, cu atât vom fi mai fericiți și motivați. Dacă autonomia este întărită și de responsabilitate – adică de faptul că ni se încredințează un proiect cu așteptarea că vom fi capabili să-l ducem la bun sfârșit – ne vom simți implicați și asta ne va crește satisfacția.

5. Să fie o activitate al cărui impact direct îl putem vedea


Ceea ce îi descurajează pe mulți este faptul că au sentimentul că munca lor nu contează cu adevărat și că nu are un impact mai mare. Una dintre nevoie oamenilor este cea de contribuție, urmată de cea de autorealizare. Dacă nu simțim că putem contribui și dacă nu vedem dincolo de bucățica de muncă pe care o facem, nu vom fi cu adevărat împliniți.

A fost demonstrat prin studii faptul că atunci când intrăm în contact direct cu cei care beneficiază de pe urma muncii noastre și vedem efectul pe care îl are activitatea noastră în viața lor, suntem mult mai motivați și împliniți cu munca noastră.

Atunci când activitatea noastră se rezumă la tabele excel și la prezentări power point, poate fi greu să înțelegem cum pot beneficia alții – în afară de șefii noștri – de pe urma muncii pe care o prestăm. Satisfacția noastră profesională de durată depinde de capacitatea noastră de a vedea și simți acest impact direct, fie chiar și dacă este doar sub forma unei mărturii sau a unei ”povești” pe care ne-o spunem.

Dacă nu avem posibilitatea de a vedea impactul nostru direct, atunci este bine măcar să ne angajăm într-un domeniul în care credem sau al cărei cauze o susținem. Sau care este în legătură directă cu o pasiune pe care o avem.

De aceea ajung spre exemplu atâția pasionați de jocuri pe calculator să devină programatori. Pentru că știu că ceea ce fac are un impact pe care ei îl consideră foarte pozitiv.

6. Să lucrăm într-un mediu plăcut


Deși mediul în sine nu are un efect pozitiv atât de puternic asupra satisfacției profesionale, un mediu neplăcut ne va face automat să fim nemulțumiți de munca noastră. Este un așa-numit ”factor de igienă”.

Deși de multe ori nu avem control asupra mediului, este indicat să alegem un serviciu în care ne place compania colegilor și a șefilor și în care ne simțim bine.

Altfel, deși poate bifăm toate celelalte criterii de mai sus, nu ne vom putea simți cu adevărat fericiți.

Este rândul tău


Dacă ești unul din cei care își caută pasiunea, te invit să-ți confrunți jobul actual cu lista de criterii de mai sus și să identifici ce nu se potrivește. Apoi te invit să te gândești cum ai putea să faci să schimbi aceste aspecte – fie în cadrul locului tău actual de muncă, fie găsind unul nou.