Ti s-a intamplat vreodata sa te trezesti in mijlocul noptii si sa nu mai poti sa adormi?
Mie cu siguranta mi s-a intamplat. De nenumarate ori chiar. Au fost perioade in viata mea cand ma trezeam pe la 3, 4 sau 5 dimineata, ma uitam la ceas, ma intorceam pe cealata parte si inchideam ochii, incercand sa adorm la loc. Insa in loc sa adorm, ma trezeam ca ma napadesc nenumarate ganduri si intrebari. Mintea mea incepea sa intoarca pe toate partile situatii si inainte sa apuc sa imi dau seama ce se intampla, tot somnul imi fugise.
Si ajungeam sa ma uit la ceas si sa vad cum a trecut o ora, lucru care ma speria si mai tare, pentru ca ma gandeam ca a doua zi trebuie sa merg la munca si nu voi fi capabila sa functionez mental cum vreau. Dar cu cat ma inversunam mai mult sa incerc sa adorm, cu atat imi era mai greu.
Poate ai trecut si tu printr-o perioada asemanatoare. Sau poate in cazul tau anxietatea nu se manifesta prin insomnii ca la mine, ci prin diverse stari de agitatie sau atacuri de panica pe parcursul zilei.
Insa indiferent de forma in care apar stresul si anxietatea in viata ta, poti face cateva lucruri ca sa le diminuezi efectele.
1. Pune totul pe hartie
Anxietatea este o versiune mai usoara a fricii. Deci daca simti anxietate, inseamna ca mintea ta se concentreaza asupra unui viitor care ti se pare incert si fata de care nu stii cum sa reactionezi.
Ideea este ca mintea are obiceiul sa invarteasca o problema pe toate partile posibile si chiar si cand crezi ca ai ajuns la concluzie, poate incepe sa se indoiasca de acea concluzie si sa o ia de la capat.
Insa in momentul in care iti aloci timp sa pui pe hartie (e la fel de eficient si sa scrii pe telefon) tot ce te deranjeaza si te macina si toate gandurile pe care le ai, mintea ta are ocazia sa se elibereze. O data puse pe foaie problemele te poti detasa de ele si poti cauta solutii. Dar cata vreme le tii doar in minte, o sa se invarteasca la nesfarsit.
Poate nu e o coincidenta faptul ca nu am avut niciodata insomnii cat am tinut un jurnal :).
2. Concentreaza-te pe ce poti controla
Anxietatea este generata de lipsa de control asupra viitorului. Desigur, viitorul nu poate mereu fi controlat, dar cu cat simti ca ai mai putin control asupra vietii tale si asupra a ceea ce ti se intampla, cu atat creste nivelul de anxietate pe care il resimti.
Si solutia pentru a reduce anxietatea este sa iti indrepti atentia asupra acelor lucruri pe care le poti controla.
Nu poti controla spre exemplu reactia unei alte persoane, dar iti poti controla propria reactie sau propriile ganduri. Nu poti controla daca o sa gasesti sau nu un job nou, dar poti controla in ce masura aplici pentru posturi deschise, cum te prezinti la interviu si cum te pregatesti pentru o eventuala reconversie profesionala. Nu poti controla rezultatul unui diagnostic sau al unui tratament, dar poti controla stilul tau de viata si alegerile pe care le faci.
Si de acolo trebuie sa incepi.
Ori de cate ori observi ca incepe sa te cuprinda anxietatea, intreaba-te: “Am controlul asupra acestui lucru?” Daca raspunsul este nu, atunci alege sa te focusezi asupra lucrurilor care sunt in controlul tau.
Va fi nevoie de exercitiu la inceput, pana te obisnuiesti sa iti indrepti constient atentia asupra lucrurilor pe care le poti controla, dar cu cat faci mai des chestia asta, cu atat o sa resimti mai putin stres.
3. Cauta solutii
Adevarul este ca nu e mereu suficient doar sa iti golesti mintea de probleme si sa te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poti controla. Si nici metoda magica a unui jurnal de recunostinta nu o sa functioneze la nesfarsit.
Indiferent cat de mult incerci sa te convingi ca lucrurile sunt mai ok decat ti se par, nu te poti minti la nesfarsit. Crede-ma, am incercat toate trucurile psihologiei pozitive si ale motivatiei si toate functioneaza doar pana la un anumit punct. Iar cand ajungi in acel punct trebuie sa actionezi ca sa depasesti situatia.
La un moment dat insa corpul tau isi va da seama ca incerci sa-l minti si sa faci lucrurile sa para mai roz decat sunt si se va opune. Si atunci o sa clachezi, sau o sa ai o cadere nervoasa sau o sa incepi sa suferi de burnout (epuizare psihica) si de oboseala cronica.
Ai nevoie sa simti ca viata ta progreseaza in directia in care iti doresti. Chiar daca poate circumstantele actuale nu sunt cele pe care ti le doresti, dar daca simti ca faci zilnic progres – indiferent cat de mic – in directia dorita, recapeti controlul asupra vietii tale si asta pe de-o parte iti reduce stresul, iar pe de alta parte te face sa faci fata mai usor problemelor vietii.
Deci intreaba-te: “Ce pot face concret astazi ca sa progresez in directia in care imi doresc?”
4. Determina ce e mai important pentru tine
Oricat de mult ai incerca, nu poti fi totul pentru toata lumea. Pur si simplu ajungi sa fii coplesit incercand. La un moment dat trebuie sa determini ce conteaza cu adevarat pentru tine si sa incepi sa iei niste decizii in concordanta cu valorile tale.
La unul din fostele mele locuri de munca am fost la un moment dat abordata de managera mea cu promisiunea unei promovari. Evident ca m-am entuziasmat si am decis sa-mi schimb norma de lucru de la 6 la 8 ore si sa renunt la celelalte proiecte ale mele de dragul acestei promovari.
Insa au trecut cateva luni si nimic nu se intampla. Mai mult decat atat, managera mea parea sa favorizeze un alt coleg pentru acel post. Dupa un timp mi-am luat inima in dinti si am intrebat-o cum sta treaba. Mi-a raspuns ca decizia nu este de fapt a ei, dar ca ea ma sustine in continuare (si il sustine si pe colegul meu) si ca daca ar fi dupa ea, atat eu cat si colegul meu am fi promovati.
Atunci am inteles ca este necesar sa iau o decizie, bazandu-ma pe datele concrete pe care le aveam. Stiam ca postul pe care eram atunci nu imi placea suficient de mult ca sa merite sa lucrez 8 ore, stiam ca promovarea este doar o promisiune si e posibil sa nu se concretizeze, stiam ca managera mea petrecea mult mai mult timp cu colegul respectiv (dupa o vreme am aflat ca aveau si o relatie personala) si stiam ca munca ajunsese sa imi consume toata energia.
Am decis ca este mai important pentru mine sa ma concentrez asupra lucrurilor care imi fac placere si asupra proiectelor mele personale. Si am trecut inapoi la 6 ore, desi insemna ca nu mai puteam fi promovata. Mi-am asumat aceasta decizie si am fost mult mai impacata cu viata mea si insomniile au incetat.
Partea interesanta este ca dupa mai multe luni am fost promovata pe acel post, deoarece colegul meu nu a reusit sa faca fata volumului crescut de munca si nu s-a integrat suficient de bine in echipa. Iar eu pe langa acel post am castigat si cateva luni in plus de liniste sufleteasca.
In momentul in care determini ce e mai important pentru tine, poti lua decizii mult mai inspirate. Asa ca ori de cate ori incepi sa te simti coplesit, revino la intrebarea “Ce e mai important pentru mine acum?”
Si in functie de raspuns ar putea fi nevoie sa renunti la anumite lucruri din viata ta. Poate fi greu pe moment, insa ulterior te vei simti mai eliberat si vei fi fericit ca ai luat acea decizie.
Nu tinti spre perfectiune, caci nu o vei atinge niciodata. Mai degraba accepta faptul ca de multe ori e mai eficient pentru toata lumea daca iti simplifici viata.
5. Mediteaza
Nu te speria cand citesti titlul. Nu vreau sa-ti sugerez sa stai pe o salteluta cu ochii inchisi si picioarele incrucisate :). Nici eu nu fac asta.
Cand spun “mediteaza” ma refer la orice practica preferi tu care sa te readuca in momentul prezent si sa te reconecteze cu corpul tau.
Problema cu stresul si anxietatea este ca ne mentin blocati in mintea noastra si cu cat suntem mai blocati in minte, cu atat ne este mai greu sa iesim din cercul vicios al gandurilor.
Dar un mod tare simplu de a reduce mintea la tacere este reconectarea cu corpul nostru. Si daca faci zilnic cate ceva ca sa te reconectezi cu corpul tau, o sa reduci semnificativ nivelul stresului pe care il resimti.
Si cum poti face asta? Simplu, gasind o activitate fizica in care esti prezent in totalitate si careia ii dai intreaga atentie. Poti gati, poti face miscare, te poti plimba prin parc (cu conditia sa fii atent la ce e in jurul tau), poti citi o carte, poti dansa. Exista multe optiuni, alege-o pe cea care ti se potriveste tie cel mai bine si pe care o poti integra cel mai usor in orarul tau.
Este randul tau
Care din aceste 5 metode a rezonat cel mai mult cu tine si pe care intentionezi sa o aplici?
Lasa un comentariu cu raspunsul tau in sectiunea de mai jos.
Buna!
Acum ma inteleg bine cu meditatia Mindfilness, dar am testat in timp si celelalte metode prezentate, intr-o masura mai mare sau mai mica. Merita lucrat cu ele concomitent pentru un efect de durata.
Multumesc!
Buna! Si eu tot fan meditatie Mindfulness sunt, e singura pentru care am rabdare ☺️. Multumesc pentru comentariu!